Založ si blog

Podnet na preverenie regulárnosti volieb č. 2

Pred deviatimi dňami som sem napísal blog o mojom podanom podnete týkajúcom sa preverenia regulárnosti prezidentských volieb.TU

Strhla sa tu búrlivá diskusia, v ktorej ste ma mnohí označovali za kotlebovca, harabinovca a neviem za čo všetko nechutné ešte… Včera mi prišla odpoveď, zatiaľ len zo Štatistického úradu SR. Štatistický úrad v podstate skonštatoval to, čo ja (teda potvrdil, že mám pravdu!) a zároveň sa vyhovoril, že nemá kompetenciu zo zákona takéto veci kontrolovať.

 

Odpoveď Štatistického úradu SR:

 

Vážený pán

predsedovi Štatistického úradu Slovenskej republiky bola elektronickou poštou doručená Vaša žiadosť o urýchlené preverenie počtu použitých voličských preukazov a porovnanie tohto počtu s počtom vydaných voličských preukazov.

 

Štatistický úrad je ústredným orgánom štátnej správy, ktorý v zmysle Čl. 2 ods. 2 Ústavy môže konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Podmienky výkonu volebného práva a organizáciu volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, volieb do Európskeho parlamentu, volieb prezidenta Slovenskej republiky, ľudového hlasovania o odvolaní prezidenta Slovenskej republiky, volieb do orgánov územnej samosprávy a spôsob vykonania referenda vyhláseného podľa článku 93 až 99 Ústavy Slovenskej republiky upravuje zákon č. 180/2014 Z.z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Žiadny zákon SR neustanovuje Štatistickému úradu kompetenciu preverovať počet použitých hlasovacích preukazov s počtom vydaných hlasovacích preukazov. Štatistický úrad v rámci svojej kompetencie zabezpečuje organizačné, personálne, programové a technické podmienky na spracovanie výsledkov volieb. Úlohu spracovania výsledkov volieb plní Štatistický úrad na základe zápisníc okrskových volebných komisií, ktoré obsahujú údaj o počte voličov zapísaných v zozname voličov. Štatistický úrad pri spracovaní výsledkov volieb nemá informáciu o počte vydaných a použitých hlasovacích preukazov, keďže táto informácia nie je uvedená ani v zápisnici okrskovej volebnej komisie.

 

Na základe vyššie uvedeného Štatistický úrad nemôže Vašej žiadosti vyhovieť. Ústredným orgánom štátnej správy pre organizačné zabezpečenie volieb prezidenta Slovenskej republiky je Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

 

S pozdravom,

 

JUDr. Mgr. Petra Szőkeová

generálna riaditeľka

Kancelária predsedu

 

Takže som im poslal ďalší list:

 

Dobrý deň,
vďaka za odpoveď, i keď ste v nej len skonštatovali to, čo som napísal ja – že sa neporovnáva počet vydaných s počtom reálne prijatých voličských preukazov. Odobraté voličské preukazy však okrskové volebné komisie zapečaťovali spolu s ostatnými materiálmi použitými pri voľbách a odovzdávali ich. Predpokladám, že sa tieto škatule istý čas niekde skladujú/archivujú. Teda by sa dal skontrolovať počet reálne prijatých voličských preukazov a porovnať s počtom vydaných ( o počte vydaných má predsa prehľad každá jedna obec).
Moja otázka sú:
1. kde sa škatule s týmito materiálmi skladajú?
2. ako dlho sa skladujú?
3. prečo sa teda neskontroluje na môj podnet počet vydaných a neporovná s počtom prijatých voličských preukazov?
4. Predseda Štátnej volebnej komisie pán Bárány oznámil, že v Bratislave a na Záhorí preverili 1400 použitých voličských preukazov. Zaujímalo by ma akým spôsobom preverovali ich pravosť, akými metodikami?
To, že ako píšete „Žiadny zákon SR neustanovuje Štatistickému úradu kompetenciu preverovať počet použitých hlasovacích preukazov s počtom vydaných hlasovacích preukazov“ ešte neznamená, že ak príde podnet na podozrenie zneužitia voličských preukazov, že ten počet nemožno/netreba preveriť aj mimo rámec Vašej kompetencie. Načo je potom vlastne možnosť podávať podnety na regulárnosť volieb, keď aj tak zostanú nevyslyšané?
Vďaka za skorú odpoveď.
S pozdravom

 

A čakám na odpoveď zo Štátnej volebnej komisie resp. z ministerstva vnútra SR.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2125119x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie