Založ si blog

Nechápem

Sú ľudia, ktorých nechápem.  Napríklad, ak majú priezvisko hoci Jánošík, alebo Kyseľ, či Ochodničan a svojmu dieťaťu pochádzajúcemu zo slovenských rodičov dajú krstné meno Jacqueline, Christopher, či Samantha. Pravdepodobne si myslia, že Jacqueline Jánošíková bude znieť veľkolepo! Opak je pravdou, znie to hlúpo!

Nechápem tiež, prečo sa v médiách dnes používa takmer výhradne anglický prepis ruských mien. Pritom v našej materčine už roky rokúce máme zaužívané slovenské pravidlá ich prepisu. Slovenský a ruský sú navyše pomerne blízke slovanské jazyky a ak to niekomu prekáža, ani prepisom mien do angličtiny na tom nič nezmení!

Nechápem ani ľudí, ktorí ostentatívne odmietajú prechyľovanie ženských priezvisk. Vyniká v tom napríklad kapitán slovenského fedcupového tímu honosiaci sa krásnym slovenským menom — Matej Lipták.

Nemám pocit, že by som bol so svojimi názormi pomýlený, alebo že by som chcel čosi neprirodzené. Ťažko ma možno označiť za hejslováka, alebo extrémistu. Za extrémistu totiž možno označiť len niekoho, kto by požadoval skutočne choré veci, napríklad, aby sa tenistka Daniela Hantuchová písala Daniela Uteráková. (das Handtuch)…

Slovenská gramatika vyžaduje, aby sa ženské priezvisko začlenilo do slovenskej vety. Bez prechyľovania nemožno ženské priezviská skloňovať a tak jazykoví inovátori vypúšťajú z úst absurdné formulácie typu: Cibuľková dala kanára Abanda, prípadne Abande. (preložené do slovenčiny —  Francoise Abandaová[1] neuhrala ani bod proti Dominike Cibuľkovej.

Neznie neprirodzene, keď ktosi povie, že v zápase proti sebe nastúpia Hantuchová a Stosur? alebo dokonca Hantuchová a Dementieva[2].

Ak niekto s ľubozvučným slovenským menom rozpráva tak, ako je popísané vyššie, čiže neúctivo k vlastnej reči, tak práve jeho možno označiť za Dement(ieva).

[1] Francoise Abandaová, kanadská tenistka tmavej pleti.

 

[2] Samantha Stosurová – austrálska tenistka a Jelena Dementievová – ruská tenistka.

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214946x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie