Založ si blog

O význame dverí v parlamentných voľbách

Po internete koluje taká vtipnôstka, ktorá však má racionálne jadro a je vedecky potvrdená:

„Už sa vám niekedy stalo, že ste prišli do miestnosti s určitým zámerom a okamžite ste zabudli prečo? Až keď sa vrátite späť, väčšinou si spomeniete, aký bol váš zámer. Vyzerá to tak, že za všetko môžu DVERE!

Psychológovia z University Notre Dame (štát Indiana, USA) objavili, že prechod dverami spôsobí v mysli proces, ktorý nazývajú “ohraničenie udalosti”. Ten oddelí od sebe dve skupiny myšlienok. Náš mozog uloží myšlienky, ktoré sme mali v jednej miestnosti a pripraví nepopísanú stránku pre myšlienky v novom prostredí.“

Záver tej internetovej vtipnôstky znie takto:

„Bože, to sa mi uľavilo! Myslel som si, že som sklerotický trkvas a ono na príčine sú dvere…“

 

Teraz si zameňme slovo DVERE za slovo VOĽBY.

 

Voliči štyri roky uplynulého volebného obdobia zaznamenávajú nehorázne kauzy koaličných aj opozičných politikov, ich korupciu, osobné prospechárstvo a klamstvá, citlivo vnímajú jednotlivé podvody, nehospodárnosť v štátnej ekonomike, nadávajú v krčme na politikov/strany a zastrájajú sa, ako im to zrátajú

a potom

prejdú DVERAMI volebnej miestnosti a už si nepamätajú, čo vlastne chceli. Nepamätajú si, že to chceli vo voľbách nedôveryhodným politikom zrátať.

Hodia im to znova!

Konajú tak aj vďaka tomu, že umní imidžmejkri a marketingoví odborníci nakašírujú podvodníkov do ľúbivých obrazov tak, že ich špina a škvrny zmiznú ako v reklame na prací prášok. Verejnosť sa nechá tými rečami a obrazmi opantať, pretože, žiaľ, má krátku politickú pamäť. Vsugeruje sa jej, že voliť stranu s nižšími preferenciami je zbytočné, pretože je to vraj vyhodený hlas… Pritom tzv. veľké strany si na tisíce bilbordov môžu výrazným písmom tisíckrát napísať, že chcú zmenu (je jedno, či koaličné alebo opozičné), v skutočnosti žiadnu nechcú. Lebo zmena môže nastať len vtedy, ak sa zmení SYSTÉM! A takú zmenu presadzuje len strana, ktorá sa vďaka cielenému upozaďovaniu a ignorácii médií podľa nie veľmi dôveryhodných prieskumov (alebo práve vďaka nim!) zatiaľ (vraj) pohybuje pod hranicou vstupu do parlamentu.

Chcieť zmenu znamená nabrať odvahu a nebáť sa použiť rozum. Málokto sa vo DVERÁCH volebnej miestnosti vráti späť, aby si pripomenul „čo som to chcel“. Prekročia prah, vstúpia dnu a zrazu chcú hrať so starými hercami novú hru.

To však nejde!

V týchto voľbách sa treba rozhodnúť, či sa chceme ďalej rozhárane čľapkať v sračkách alebo hľadať nový konsenzus.

Voliť menšie zlo je nezmysel!

A nedať hlas niekomu, o kom oligarchiou ovládané média tvrdia, že to bude prepadnutý hlas je ešte väčší nezmysel.

Ak chceme zmenu, nemôžeme robiť nezmysly!

Vo februárových parlamentných voľbách kandidujú politické strany od č. 1 až po č. 25. Slovensku by prospelo, keby dopadli v duchu Evanjelia podľa Matúša: Prví budú poslední a poslední budú prví!

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2118732x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie