Založ si blog

Ako si vybrať toho správneho volebného lídra?

Ak chceme naozajstnú zmenu politiky a nie len hlučné frázy o zmene, ak chceme, aby politici začali naozaj pracovať pre ľudí a nie len pre seba, je spôsob výberu v nasledujúcich parlamentných voľbách pomerne jednoznačný. Mali by sme sa riadiť slovami bývalého uruguajského prezidenta José Alberta Mujicu. El Pepe, ako ho familiárne jeho voliči volali, povedal:

 

V politike treba voliť ľudí s veľkým srdcom a malým vreckom.

 

Mujica mal prívlastok – najchudobnejší prezident sveta. Jeho jediným zapísaným majetkom je 23-ročný Volkswagen (Chrobák). Pre ochrancov zvierat bude zaujímavá informácia, že na malej farme, kde dodnes pestuje kvetiny, sa stará aj o trojnohého psíka (i keď je pravda, že úraz mu spôsobil sám, keď mu pes vbehol pod traktor.)

Mujicova minulosť bola veľmi turbulentná, pôsobil v guerillovej skupine Tupamaros, viackrát ho zatkli, viackrát postrelili, odsedel si 13 rokov, z toho 2 roky v samotke na dne studne. Po zvrhnutí tvrdej vojenskej diktatúry sa stal postupne poslancom, senátorom, ministrom poľnohospodárstva. Vo funkcii prezidenta (2010 – 2015) deväťdesiat percent svojho platu dával do fondu, ktorý pomáhal chudobným ľuďom. Pomáhal chudobným s výstavbou domov, zlepšil prístup ku vzdelaniu pre chudobných a zapájal ľud do procesu tvorby legislatívy prostredníctvom priamej demokracie. Je veľkým kritikom materializmu, konzumizmu a podriadenosti všetkých sfér spoločenského života ekonomicko-finančníckym záujmom. Hlása návrat k jednoduchosti, zdravým medziľudským vzťahom, solidarite a rodinným hodnotám. Je ateista, zástanca práv zvierat a vegetarián. Jeho obľuba v Uruguaji je na Slovensku porovnateľná azda len s osobou Alexandra Dubčeka.

Kto by sa chcel o ňom dozvedieť viac, odporúčam pozrieť si dokumentárny film Emira Kusturicu El Pepe. Tu je odkaz na krátky trailer k filmu: TU

 

Pozrime sa teda na lídrov slovenských politických strán cez ich oficiálne majetkové priznania a cez chýry o ich majetkových pomeroch. Pozrime sa na nich v duchu El Pepeho výroku:

V politike treba voliť ľudí s veľkým srdcom a malým vreckom.

 

  1. Robert Fico – link: https://verejne.digital/profil/40

O jeho sociálnodemokratickom cítení, ktorým sa rád oháňa svedčia jeho hodinky vraj za 250 000, bez problémov platil nájomné za drahý byt v komplexe Bonaparte, ktoré presahovalo jeho mesačný priznaný príjem

 

  1. Andrej Danko – link: https://verejne.digital/profil/653

V obchodnom registri 1 firma: S&D HOUSE, s.r.o., často sa hovorí o províziách za nákup amerických vojenských stíhačiek a iného vojenského materiálu

 

  1. Marián Kotleba – link https://verejne.digital/profil/668

Údajne v Banskej Bystrici kúpil za stranícke peniaze rodinný dom s veľkou záhradou.

 

  1. Michal Truban – v Obchodnom registri má 4 firmy, je zakladateľom viacerých startupov a donedávna bol spolumajiteľom webhostingovej spoločnosti. Zároveň je autorom výrokov, ktoré majú veľkú výpovednú hodnotu o jeho vzťahu k prostým ľuďom: „Demokracia je na p.ču… Hlavný problém je to, že voliť môžu všetci…“ a „Roboši sú špeciálna sekta ľudí, ktorá len pozerá ako koho ošklbať.“ Známe je jeho prepojenie na firmu Eset.

 

  1. Andrej Kiska – link https://verejne.digital/profil/828

Prezidentský plat síce rozdával ako Mujica, ale zároveň vraj nekresťansky zarábal na tých najzraniteľnejších cez svoje splátkové firmy, vysťahoval na ulicu 48 rodín z dvoch kysuckých panelákov, ktoré kúpil za babku. V súvislosti s volebnými nákladmi podvádzal s DPH, a podvodne, za pomoci popradskej mafie sa dostal k pozemkom v Slavkove. Okrem toho, že je milionár, je známe aj jeho prepojenie na developerskú firmu HB reavis patriacu Ivanovi Chrenkovi, druhému najbohatšiemu Slovákovi.

 

  1. Miroslav Beblavý – link: https://verejne.digital/profil/508 Na konte má údajný podiel na pochybnej mečiarovskej privatizácii bratislavskej Palmy + účasť v tzv. gorilej vláde, prepojenie na Pentu.

 

  1. Boris Kollár link“ https://verejne.digital/profil/641

Otec 11 detí s desiatimi ženami, s dokázanými kontaktmi na mafiu, majiteľ Fun rádia, víl na Floride, lyžiarskeho strediska na Donovaloch a zbierky umeleckých diel – obrazy, plastiky, sochy

 

  1. Béla Bugár – link: https://verejne.digital/profil/23

V obchodnom registri figuruje firma BB & G, s.r.o., vraj je majiteľom kaštieľa v Rohovciach a množstva pozemkov na južnom Slovensku

 

  1. Richard Sulík o svojom majetku v roku 2006 povedal: „Odhadujem ho na štyri milióny eur. Mám nejaké nehnuteľnosti, asi 300-tisíc eur (9 mil. Sk) v akciách na burze a nejakú hotovosť,“ Na konte vraj má aj pochybný predaj pozemkov patriacich firme OLO (bol tam riaditeľom) v prospech svojej firmy Faxcopy.

 

  1. Igora Matoviča charakterizuje titulok z časopisu, ktorý rozhodne nie je naklonený Smeru: V majetkovom priznaní nemá nič, manželka vlastní pol Trnavy. K tomu patria známe storky o stratenom účtovníctve na pôjde jeho babky a o podvode s dovozom tlačiarenského stroja. O používaní štátneho príspevku za voľby v sume cca 40 miliónov eur „demokraticky“ rozhodovala jeho štvorčlenná politická strana.

 

  1. Alojz Hlina – link: https://verejne.digital/profil/584 Hlina vlastní dve reštaurácie v Bratislave a salaš pri Stupave, neprajníci o ňom tvrdia, že zarába na predaji alkoholu tým najbiednejším.

 

  1. Štefan Harabín link: https://verejne.digital/profil/2989, vlastní luxusný byt v nehnuteľnosti, v ktorej má byt aj česká ženská spevácka jednotka Lucie Bílá. Publikované boli disproporcie medzi tým, čo oficiálne zarobil a tým, koľko usporil. Je vlastníkom parcely pri jazere Nové Košariská II pri Dunajskej Lužnej, v tej istej obci má rekreačný dom. V majetkovom priznaní uvádza viac ako 440-tisíc úspor, pozemok za 150-tisíc, byt, auto, garážové miesto, darovanú a zdedenú ornú pôdu.
  1. Eduard Chmelár – majetkové priznanie viď.: http://volby.transparency.sk/prezident2019/wp-content/uploads/sites/7/2019/02/TIS_MP_Chmelár.pdf

Ako vidno z priznania a ako aj viem zo svojich zdrojov, E. Chmelár býva v obyčajnej galantskej bytovke, nevlastní auto a už vôbec nie jachtu, všade cestuje verejnou dopravou, väčšinu príjmov investuje do nákupu literatúry, ktorú nevystavuje snobsky na obdiv v knižnici, ale ju aj číta (!) , čo zreteľne vidno pri každom jeho fundovanom verejnom vystúpení. Roky dôsledne zachováva antifašistické a prosociálne postoje.

 

Nuž po tomto krátkom a na rýchlo urobenom prehľade, ktože z vymenovaných kandidátov uchádzajúcich sa o hlas v nadchádzajúcich parlamentných voľbách najviac napĺňa El Pepeho heslo?

V politike treba voliť ľudí s veľkým srdcom a malým vreckom.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132767x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie