Založ si blog

Biľak odovzdal pozývací list Rusom na verejnom WC na Kamennom námestí. Kde ho odovzdá Lajčák?

Včerajšia (5. 2. 2020) tlačová správa TASR hovorí o tom, že Lajčákovo ministerstvo zahraničných vecí za pretrvávajúceho mlčania Smeru pokračuje v rokovaniach o Dohode o obrannej spolupráci s USA (o vytvorení dvoch amerických leteckých základní na Slovensku).

Ruská okupácia Československa, ktorá trvala vyše 20 rokov, bola jedným zo spúšťacích argumentov zmien, ktoré nastali v novembri 1989. Ako je možné, že všetkým tým rusobijcom, ktorým (oprávnene) prekážala ruská okupácia, ani v najmenšom neprekáža chystaná americká?

Už počujem tie pseudoargumenty: vraj nepôjde o okupáciu, vraj sme spojenci NATO a je našou povinnosťou…

Nuž pôjde a nie je!

A ak niekto nechce použiť priamo slovo okupácia, jednoznačne pôjde o stratu významnej časti suverenity našej krajiny. O „nedotknuteľnosti“ amerických vojakov „hosťujúcich“ v cudzích krajinách som čosi popísal už tu: TU

Dôkazom, že pod americkou okupačnou správou je aj taký významný európsky štát, akým je Nemecko, je prípad odpočúvania kancelárky Merkelovej americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou NSA. Išlo o skutok, ktorý priznal aj samotný prezident Obama!

Napriek nerozvážnemu Obamovmu priznaniu, v júni 2015 Generálna prokuratúra v Berlíne oznámila ukončenie vyšetrovania odpočúvania kancelárkinho mobilného telefónu. Dôvodom bol vraj nedostatok dôkazov potrebných na otvorenie súdneho procesu. A vyšetrovanie parlamentného vyšetrovacieho výboru išlo v Bundestagu tiež do stratena. Čím iným také konanie nemeckých orgánov je, ak nie dôkazom podriadenosti, vazalstva a okupácie, ak už nie vojenskej, tak mentálnej? Pritom Američania majú v Nemecku aj okolo 35 000 vojakov (t.j. dve celé slovenské armády)

O pár dní tu máme parlamentné voľby a táto kľúčová otázka našej slobody a suverenity je v diskusiách politických strán okrajovou záležitosťou alebo dokonca v nich absentuje. Pritom ide o veľa! Či lepšie povedané o všetko!

Ide o to, či sa na dlhé roky definitívne staneme opäť plastelíne podobným vazalom a podporovateľom či dokonca nedobrovoľným účastníkom podobných amerických dobrodružstiev, akým bolo zavraždenie Sulejmáního, alebo sa naďalej budeme usilovať o cestu spolupráce a mierového spolunažívania s každým a o úlohu sprostredkovateľa minimálne  vo východeurópskom regióne.

Minister v demisii (!) Lajčák podpísať zmluvu (bez schválenia parlamentom) do volieb už asi nestihne.

Čo však možno očakávať v tejto kľúčovej otázke od kandidujúcich politických strán?

Za ľudí a PS/Spolu podpíšu zmluvu bez mihnutia oka.

Smer, OĽANO, KDH, SAS, SME rodina, Most-Híd, Dobrá voľba, MKO-MKS podpíšu zmluvu po chvíľke verbálneho tancovania okolo témy.

Kto teda (azda) bude brániť suverenitu Slovenska?

Kotlebovci – zo známych príčin nevoliteľní.

SNS – ktorá sa vďaka presadeniu kúpy predražených amerických stíhačiek a vďaka Dankovým rétorickým schopnostiam pohybuje na hranici zvoliteľnosti

Vlasť – strana, ktorej šéf robí svojim vystupovaním všetko preto, aby získala čo najmenej percent a ktorého názorové premety nie sú zárukou ničoho.

Socialisti.sk Eduarda Chmelára, ktorý (vedno so mnou) bol jedným z iniciátorov Petičnej akcie za vypísanie referenda o vstupe do NATO, dlhodobo bojuje za mier a zastáva nemenné postoje ku všetkým americkým (ale aj ruským!) veľmocenským prešľapom.

 

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214703x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie