Založ si blog

Apartmán v hoteli Bristol

Včera opäť v divadle… Apartmán v hoteli Bristol v SND. Predstavenie pravidelne vypredané, veď komédie, hviezdne obsadenie i meno Roalda Dahla priťahujú. Kto čítal poviedky tohto autora vie, že sú veľmi špecifické. Tajomné, temné, čiernohumorové, pointa vyjde najavo často až v poslednej vete textu. Každá jedna je pozoruhodný solitér.

Dramaturg SND Daniel Mailing sa ich rozhodol pospájať viacero do jedného celku, čo už vopred dávalo tušiť, že pre osobitosti Dahlového textu to nebude jednoduchá úloha. A ani nebola.

Predstavenie sa miestami tiahlo, temnosť sa vytratila, čierny humor oslabil, pointy stratili na razantnosti. Ak najväčšie výbuchy smiechu vyvolávalo Maštalírovo „pitvorenie sa“ naznačuje to, kam sa inscenácia od svojho (verím, že pôvodného zámeru) posunula. Navyše niektorých hercov, napr. Studénkovú vo veľkej sále takmer nebolo počuť.
Diváci, samozrejme, aj dnes, ako sa už stalo zvykom, vstali do záverečného standing ovation.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126398x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu

Kategórie