Založ si blog

Lajčák bude generálnym tajomníkom NATO?

Čítanosť článkov ovplyvňuje do veľkej miery titulok. Čím pútavejší/senzačnejší titulok, tým lepšie.

Tým väčšia čítanosť.

Lenže tento článok bude o Lajčákovi len okrajovo.

Tento článok bude o mieri..

A teraz si každý, kto sa pri čítaní dostal až sem, položte otázku a najmä si na ňu úprimne odpovedzte: Otvorili by ste tento článok ak by mal názov napr. Úvaha o mieri?
Asi nie.
Tvrdenie v nadpise som si vymyslel, i keď po prečítaní môjho článku možno prídete na to, že titulok možno nie je až taký nereálny.
Nemožno pochybovať o tom, že mier a boj zaň (sprofanovaný propagandistickými heslami minulého režimu) nadobúda v dnešných dňoch stále viac na význame.
Treba si uvedomiť, že od konca 2. svetovej vojny uplynulo už 74 rokov! Na území Spojených štátov sa veľký vojenský konflikt neodohral nikdy v histórii a na európskom kontinente sa za uplynulé trištvrtestoročie odohralo len zopár viac menej lokálnych ozbrojených konfrontácií. Z pamäte Európanov vojnová skúsenosť vymizla, v pamäti Američanov nebola nikdy. Táto skutočnosť sa podieľa na strate sebazáchovného pudu liberalizmom odchovávanej populácie. Vyzerá to tak, že aby sa ľudia minimálne v Európe navrátili k základným hodnotám, potrebujú zažiť opäť vojnový konflikt svetového rozmeru. Apely najosvietenejších intelektuálov totiž nezaberajú.

Medzinárodný prieskum opierajúci sa o odpovede 16.000 respondentov vo veku od 20 do 35 rokov ukázal znepokojujúci trend nedostatku rešpektu k základným ľudským hodnotám, ktoré sú obsiahnuté v medzinárodnom práve. Napríklad mučenie považovalo v niektorých prípadoch 37 percent respondentov za akceptovateľné. Oslovení ľudia pritom boli dopredu oboznámení s Dohodou proti mučeniu a iným krutým, neľudským či ponižujúcim praktikám a trestaniu, ktorú v roku 1984 prijalo Valné zhromaždenie OSN. Ďalších 15 percent respondentov sa nazdávalo, že bojovníci môžu použiť akékoľvek prostriedky na dosiahnutie cieľa, a to bez ohľadu na možné civilné obete.  Takmer polovica opýtaných si myslí, že za ich života prepukne tretia svetová vojna, a väčšina je presvedčená, že sa v nadchádzajúcich desiatich rokoch odohrá jadrový útok. Pritom použitie jadrových zbraní označilo za absolútne neprijateľné 84 percent opýtaných, 54 percent uviedlo, že tieto zbrane by mali byť zakázané.

V septembri 2017 bola na pôde OSN v New Yorku podpísaná Dohoda o zákaze jadrových zbraní. Dohodu podpísalo 81 štátov sveta a 35 ju už aj ratifikovalo. Nepodpísala ju ani jedna z jadrových mocností – USA, Rusko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Severná Kórea a Izrael. Na rokovaní sa nezúčastnila žiadna členská krajina NATO s výnimkou Holandska, ktoré však hlasovalo proti. Slovensko sa zachovalo pochopiteľne voči spojencom lojálne (či submisívne?) a nepodpísalo tiež. Viď.: TU

Hranice NATO sa posúvajú stále viac na východ, americkí vojaci cvičia doslova pár metrov od ruských hraníc, v decembri minulého roka na samite NATO vo Watforde označila táto vojenská aliancia za prítomnosti trápne pritakávajúcej Zuzany Čaputovej za ďalšieho nepriateľa už aj Čínu!

NATO proti celému svetu! Kto nejde s nami ide proti nám!

Varšavská zmluva bola rozpustená v júni 1991 ale NATO sa šíri na východ ako mor (či koronavírus?)

Ako sa za tejto situácie má cítiť Ruská federácia?

„NATO je produktom éry konfrontácie, éry studenej vojny,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov a dodal, že Rusko sa do tohto obdobia už nechce vrátiť. „Aliancia, ktorá bola vytvorená a vybudovaná konfrontačnou ideológiou, nemôže priniesť nič iné ako konfrontáciu,“ mieni Peskov o NATO.

 

Za tejto situácie sa Slovenská republika zaviazala vydávať na zbrojenie 2% HDP a minister zahraničných vecí v demisii napriek nesúhlasu parlamentu rokuje o obrannej zmluve s USA, ktorej dôsledkom by bolo zriadenie dvoch amerických vojenských základní a pobyt amerických vojakov na území Slovenska. Slovenským politikov zjavne chýba vzťah k mieru a dokonca aj obyčajný pud sebazáchovy. Resp. ten, asi vyvinutý predsa len majú, ale len individuálne a prejavuje sa tak, že v rámci kariérneho postupu v nadnárodných štruktúrach (Lajčák) sú ochotní obetovať svoju vlasť.

Treba si uvedomiť, že voľbou politických strán, ktoré bodujú na popredných priečkach prieskumov volebných preferencií volíte zbrojenie, zriadenie amerických základní na Slovensku, slovenské zapojenie sa do amerických vojenských dobrodružstiev a nevýhodné obchodné zmluvy pre Slovensko.

Najvyváženejší program v oblasti zahraničných vzťahov, založený na podpore mieru a pritom dostatočne suverénny a realisticky koncipovaný má azda len hnutie Socialisti.sk, preto som sa rozhodol v nadchádzajúcich voľbách ich podporiť.

 

 

 

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214940x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie