Založ si blog

Sviňa

Bol som včera v kine. Na Sviňu. Na to, že premiéra tohto filmu sa uskutočnila len pred piatimi dňami, diváci oň veľa záujmu neprejavili. Kino bolo poloprázdne, ale aby som sa prispôsobil propagandistickému duchu tohto filmu, tak napíšem radšej, že bolo poloplné.

Ako sa už stalo zvykom, pred samotným filmom sme si so zvukom vypeckovaným na maximum museli pozrieť upútavky na štyri nové filmy, v ktorých striekala krv, mozog, spermie a ak som na nejakú telesnú tekutinu zabudol, tak sa ospravedlňujem. Skrátka, názorná ukážka dnešnej kinematografie pre široké masy formujúcej najmä mladého diváka. Do tejto atmosféry vrieskania, streľby, výbuchov a extatickej bohapustej jebačky sa zrazu na plátne zjavil Igor Matovič. Rozvážnymi slovami upokojil všetkých divákov, ktorým pri predchádzajúcich vražedných ukážkach zabehol pukanec (pardon – popcorn) v krku:

“Nebojte sa, zvoľte nás a na Slovensku už bude len dobre! A pamätajte, na každú sviňu sa voda už varí!“

Skrátka Igorkov predvolebný šot iste len čírou náhodou bol v plnej koordinácii s predvolebným agitfilmom Sviňa.

Nemám v úmysle písať podrobnú recenziu tohto filmu. Obmedzím sa na jedno jediné hodnotiace slovo: Ten film je GRC! Ale nie pre svoj obsah. Človeku bolo na grc z jeho autorov.

Režisérka Mariana Čengel Solčanská sa po filme Únos, týmto ďalším eposom definitívne zaradila v slovenskej ponovembrovej kinematografii do škatuľky toho typu „umenia“, akým v prednovembrovej ére boli napr. filmy Botostroj režiséra K. M. Walló, či film Priehrada režiséra Paľa Bielika. V oboch érach išlo a ide o filmy agitačné, propagandistické, tendenčné a najmä – „posluhujúce.“

V prípade filmu Sviňa navyše ide o dielo premyslene načasované, aby malo svoj dosah v predvolebnej kampani k parlamentným voľbám 2020.

Je smutným paradoxom, že na takýto film sa peniaze nájdu okamžite, pritom Juraj Jakubisko – čo je onakvejší Pán režisér – musí na druhý diel Perinbaby či na plánovanú Slovanskú epopeju dlhodobo a potupne zháňať peniaze od čerta k diablovi.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2121749x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie