Založ si blog

Pravda o slovenskom zdravotníctve

Významnou témou predvolebných diskusií je zdravotníctvo. Matovič, Kiska aj Truban zhodne tvrdia, že naše zdravotníctvo je v katastrofálnom stave a všetci traja to zhodne dokladujú tvrdením, že z Európanov máme jeden z najkratších životov v plnom zdraví, len približne 56 rokov.

To je síce pravda, ale nemyslím, že práve toto je dôkaz o tom, aké je naše zdravotníctvo zlé. Lebo ak sme zdraví, len do veku 56 rokov nemá s tým naše zdravotníctvo nič spoločné z prostého dôvodu – zdravých ľudí zdravotníctvo nerieši! Ak sme zdraví LEN do päťdesiatšestky má to úplne iné dôvody – znamená to, že naše životné prostredie je nezdravé, že žijeme nesprávnym životným štýlom (napr. málo pohybu), máme nesprávne stravovacie návyky (výživa, často ovplyvnená neschopnosťou kúpiť si z biedneho platu kvalitné potraviny sa na zdraví podieľa významnou mierou) To sú všetko faktory, ktoré so stavom zdravotníctva nemajú nič spoločné.

Matovič, Kiska ani Truban vo svojich agitkách už nespomenú, že dĺžka dožívania (života) sa na Slovensku kontinuálne predlžuje.

Tu sú niektoré zdroje týchto tvrdení:

Očakávaná dĺžka života sa u nás za ostatné desaťročie predĺžila o 2,3 roka v prípade žien a o 3,4 roka v prípade mužov. Zaraďujeme sa tak medzi TOP 10 krajín únie, v ktorých došlo za obdobie 2006 až 2016 k najvýraznejšiemu predĺženiu života.

https://www.investujeme.sk/clanky/kolko-sa-dozivaju-slovaci-nie-su-to-potesujuce-cisla/

Priemerný vek dožitia Slovákov sa za poslednú dekádu zvýšil o 2,5 roka, keď sa muži dožívajú 73,8 roka a ženy o sedem rokov viac.
https://ekonomika.sme.sk/c/22175237/priemerny-vek-dozitia-na-slovensku-stupa-tlak-na-statnu-kasu-sa-zvysuje.html

Stredná dĺžka života sa zvyšuje, v priebehu uplynulých 25 rokov sa zvýšila u mužov o 5,4 roka a u žien o 3,7 roka.

https://www.etrend.sk/ekonomika/demograficky-problem-narasta-medianovy-vek-slovakov-prvykrat-prekrocil-40-rokov.html

Stredná dĺžka života pri narodení v roku 2015 bola na Slovensku 76,7 roka, čo predstavuje zvýšenie oproti 73,3 roka v roku 2000. https://www.tvnoviny.sk/domace/1895842_priemerny-vek-zivota-sa-u-nas-zvysil-zdravotny-stav-ludi-lepsil

Od roku 2010 rokov vzrástla stredná dĺžka života pri narodení u žien o 1,6 roka, u mužov o 2,1 roka.

https://www.enviroportal.sk/indicator/detail?id=342&print=yes

A práve dĺžka dožívania a nie dĺžka života vo zdraví je ten pravý ukazovateľ stavu zdravotnej starostlivosti! Iste, aj v tomto parametri zaostávame oproti priemeru EÚ, ale trend na Slovensku je pozitívny – neustále rastúci!

Inými slovami, slovenské zdravotníctvo zas nie je až taká katastrofa, ako sa to tvrdí. Kto má skúsenosti s anglickým, americkým či kanadským zdravotníctvom, ten mi to iste potvrdí. Jeden z mojich najlepších priateľov predčasne a zbytočne zomrel práve v dôsledku (ne)zásahu kanadského zdravotníctva…

Ale aby bolo jasno: nemyslím si, že v našom zdravotníctve nie je čo zlepšovať!

Určite je!

Minimálne preto, aby sme sa priblížili aspoň k tomu českému, ak nie k islandskému.

Vo volebných programoch OĽANO, Za ľudí aj PS/Spolu som si prečítal state venované zdravotníctvu.

Krátko sa im budem teraz venovať:

Igor Matovič spustil mierne populistickú anketu s 11 otázkami, v ktorej hlasovalo v čase písania tohto článku takmer 54 000 ľudí. Okrem toho, že ňou zbiera v rozpore so zákonom údaje o voličoch, položil v nej aj dve otázky týkajúce sa zdravotníctva:

  1. Súhlasíte s tým, aby zdravotné poisťovne umožnili ľuďom sa pohodlne a bezplatne objednať k ľubovoľnému lekárovi na jednom telefónnom čísle či webe?
  2. Súhlasíte s tým, aby zdravotná poisťovňa musela pacientovi s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom? Inak preplatí operáciu v ľubovoľnej krajine v EÚ.

Obe sú nezmyselné, technicky a organizačne neuskutočniteľné, resp. nevymáhateľné. V prvom prípade si viem predstaviť, že všetci ľudia napr. s neurochirurgickým problémom sa budú hlásiť k hviezde v tomto odbore – k MUDr. Šteňovi a ten si z toho návalu bude musieť hodiť mašľu.

V druhom prípade si treba uvedomiť, že medicína nie je matematika, 14-dňovu „zákonom danú“ lehotu dokáže znemožniť množstvo objektívnych dôvodov, z ktorých najčastejším asi budú nevhodné výsledky predoperačného vyšetrenia, či kapacitné dôvody nemocnice.

Medzi ďalšie významné Matovičove prínosy v oblasti zdravotníctva patrí návrh na premenovanie ministerstva zdravotníctva na ministerstvo zdravia. Akoby si myslel, že zdravie každého občana sa dá uzákoniť nejakou legislatívnou normou a premenovaním ministerstva ho zabezpečí každému!

Matovičov program rieši dokonca také okrajové veci, akými sú programy na správne držanie tela a posilnenie chrbtového svalstva.

OĽANO chce lekárskym fakultám vytvoriť podmienky na prijímanie väčšieho počtu študentov zo SR. Nuž, pri dnešnom počte vysokých škôl a počtoch vysokoškolákov kvalita vzdelania a najmä kvalita samotných absolventov ide vo všetkých odborov evidentne dolu vodou. Je otázne, kto by túžil po tom, aby ho liečil nejaký lekár, ktorého prijali na medicínu (takmer) bez prijímačiek a ktorý prešiel šesťročným štúdiom len preto, lebo strana a vláda nariadila, že potrebujeme viac ľudí s titulom MUDr.?

Kiska so svojou stranou Za ľudí chce zas podporiť programy aktívneho získavania kvalitných zdravotníckych pracovníkov zo zahraničia. To by bolo celkom fajn, lenže pri jestvujúcich platoch, kto sa sem pohrnie? Je tu zopár ukrajinských doktorov a viem z vlastnej skúsenosti, že konkrétny ukrajinský doktor prvýkrát videl sonografický prístroj až u nás. Iste, aj taký človek sa môže ďalej vzdelávať a zdokonaľovať, ale bude sa to učiť na nás, na občanoch Slovenska.

Progresívne Slovensko chce zas „prehodnotiť a zjednodušiť pravidlá atestácie v prospech mladých.“ Aký to bude mať dôsledok si prečítajte o dve vety vyššie.

PS/Spolu chce zároveň „zaviesť flexibilnejšie pracovné úväzky sestier a zdravotníckeho personálu, aby napríklad jedna sestra mohla mať úväzok vo viacerých ambulanciách“ Inými slovami, PS/Spolu chce sestričky vycicať až do morku kostí a nikto sa nezamýšľa nad tým, aké je toto povolenie psychicky náročné, vyžadujúce si aj primeraný oddych. Nehovoriac o tom, že už teraz sa rôznymi pohotovosťami a príslužbami masívne porušuje Zákonník práce nielen u sestier, ale aj u doktorov a radšej sa o tom nehovorí. Len sa ticho dúfa, že vyčerpaný lekár neurobí fatálnu chybu.

Kiska má v programe „do 10 rokov doplniť sieť zdravotníctva o 10 nových nemocníc“.

Matovičovo OĽANO ho pretrumfne, oni majú v pláne: „projektový zámer výstavby 25 nových nemocníc za 25 rokov.“.

Samozrejme, Kiska, Truban, ale aj Matovič chcú výrazne zvýšiť platy doktorom aj strednému personálu, vylepšiť prístrojové a celkové vybavenie, akurát veľmi nepíšu, kde na to vziať? Ich texty obsahujú všeobecné bláboly o tom, ako sa začne v rezorte šetriť, ako sa budú hľadať vnútorné rezervy a áno, majú tam aj to, ako sa klepne Pente po prstoch.

Kiska: „Presadíme audit podnikania skupiny Penta v zdravotníctve. Ak kontrolné orgány usúdia, že koncentrácia tohto vlastníctva je rizikom, budeme presadzovať všetky legálne kroky, aby sme toto riziko minimalizovali. V extrémnom prípade presadíme aj nútený odpredaj časti podnikania Penty v zdravotníctve. Tento zákaz tzv. krížového vlastníctva bude platiť pre akéhokoľvek veľkého súkromného vlastníka v zdravotníctve.“

Truban: „Zákazom krížového vlastníctva (vertikálnej integrácie) znížime vplyv finančných skupín a oligarchov v zdravotníctve a zabezpečíme férovú súťaž. Jeden koncový majiteľ bude môcť vlastniť jeden typ z nasledujúcich subjektov: zdravotná poisťovňa, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti alebo verejná lekáreň.“

Matovič: „Pokiaľ chceme v zdravotníctve presadiť novú víziu, ktorá presiahne jedno volebné obdobie, a zaviesť potrebné reformné opatrenia, tento rezort sa v nasledujúcej vláde musí stať premiérskou témou.“ To je asi všetko o tom, ako chcú Matovičovci zdravotníctvo financovať, ak nespomeniem ďalšie vágne, nejednoznačné návrhy.

S monopolom Penty v zdravotníctve treba bojovať, o tom niet pochýb. Ale treba si uvedomiť, kde sa dnes Penta nachádza – nad politickými stranami! Svoje siete(financie) má rozhodené v každej jednej z významnejších politických strán. Je jasné, že po voľbách, nech ich vyhrá ktokoľvek zo spomínaných politických strán (vrátane Smeru) budú musieť urobiť akési úpravy v zdravotníctve, aby uspokojili voličov, ale určite to nebude nič, čo by Pentu bolelo. Resp. ak sa aj prijme nejaké opatrenie, ktoré Pentu bude (akože) bolieť (a zhusta sa to bude v penťáckych médiach prezentovať ak úspech demokratických politických síl), v ďalšom kroku a iným legislatívnym opatrením si Penta iným spôsobom prinavráti to, o čo spomínaným opatrením prišla.

Pravičiari tvrdia, že rozhodujúci, jediný spravodlivý a pravdivý je trh. Dlhodobo sledujem hodnotu dlhopisov spoločnosti Penta. Tie, napriek už niekoľkomesačným útokom voči Pente, napriek Haščákovej účasti na súde s Kočnerom, majú stále vzostupnú(!) hodnotu. Investori si teda ani v kútiku duše nepripúšťajú, že by Penta mohla po voľbách utrpieť nejaké straty! A trh má predsa pravdu!

V roku 2019 výdavky na zdravotníctvo mali dosiahnuť úroveň okolo 5,5 miliardy eur. Z tej sumy sa podľa istého zdroja viac ako 1 miliarda eur minie na zbytočnosti alebo sa rovno ukradne.

Efektivita využitia finančných prostriedkov v slovenskom zdravotníctve podľa expertov Francesca Grigoliho (Medzinárodný menový fond) a Martina Filka (Inštitút finančnej politiky MF SR)  sa pohybovala/pohybuje okolo 36 %. To znamená, že cez riaditeľov nemocníc, ale najmä cez poisťovne zmiznú z odvodov neefektívne každoročne viac ako 2/3 finančných prostriedkov(!!!), ktoré poukazujú pacienti v odvodoch. Niekto tu má iba z prostej existencie zdravotných poisťovní poriadny zisk! 

Tu je kľúčový problém financovania nášho zdravotníctva!

A zásadnú zmenu financovania z kandidujúcich politických strán chcú len Socialisti.sk. Tá spočíva v zrušení systému zdravotných poisťovní (poisťovňa Dôvera patrí Pente), ktoré sú neefektívne a vysávajú peniaze z rezortu: Namiesto zbytočného medzičlánku (v ponuke súkromných poisťovní aj tak nie sú také výrazné benefity, aby občania mali dôvod uprednostniť jednu pred druhou) sa treba vrátiť k financovaniu zdravotníctva priamo zo štátneho rozpočtu. Veď v takmer polovici krajín EÚ zdravotné poisťovne tiež nejestvujú!

Nazdávam sa, že toto je tá správna cesta na ozdravenie slovenského zdravotníctva a preto som sa v týchto voľbách rozhodol podporiť Socialistov.sk

Aby nakoniec v našich nemocniciach neostali len takéto mamografy…

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100753x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie