Založ si blog

Šíriť vírus, či paniku?

Dlho som váhal, či sa vyjadriť ku coronavirusu, ale došlo mi, že musím. Mám medicínske vzdelanie, hoci orientované na zvieratá. V minulosti som riešil viacero ohniskových nákaz a viem ako sa riešili enzootie SLAK v 70.rokoch.

Základné pravidlo pri všetkých globálne hroziacich nákazách je nešíriť paniku. S tým súhlasím. Ak však počúvam/čítam rozhovory s odborníkmi (Krčméry, Mikas…), ktorí tvrdia, že ide o čosi podobné chrípke, otvára sa mi nožík vo vrecku. Najviac ma dorazil rozhovor s prof. Pirkom, významným českým kardiochirurgom. Až tak, že uvažujem, či niekto nezneužil jeho meno, pretože jeden zodpovedný, medicínsky vzdelaný človek by nemohol z úst vypustiť nasledovné slová:

„průběh se zdá zatím velice mírný a po prodělání nemoci koronavirem si lidi vytvoří účinné protilátky,“

Ak je priebeh taký mierny a nič nehrozí/ničoho sa netreba obávať, prečo sa také opatrenia nerobia aj pri bežnej chrípke? Navyše sa čudujem, že pán doktor nevie o tom, že jestvujú oprávnené dohady, či sa po covide-19 naozaj vytvára trvalá imunita. Je zdokumentovaných už viac prípadov, keď postihnutý ochorel na covid-19 znovu! Pri bežnej chrípke trvá 1-2 dni do vypuknutia klinických príznakov, pri coronaviruse bezsymptómové obdobie podľa najnovších informácií trvá okolo 6 dní, ale môže trvať aj 14 dní – to je veľmi nebezpečná okolnosť umožňujúca skryté a nepodchytené šírenie coronavírusu. Znamená to, že boj proti nemu je omnoho ťažší ako proti chrípke. Ak 15-20% prípadov coronavirusu má ťažký priebeh, je zrejmé, že pri masívnom rozšírení infekcie ani zdravotníctvo najrozvinutejších krajín nebude nákazu zvládať kapacitne – personálne ani prístrojovo.

„Divím se, že nikdo třeba nemluví o tuberkulóze, na kterou ročně umře milion lidí na celém světě, „

Je absolútne nevhodné, ba až neprofesionálne porovnávať tbc s coronavirusom vzhľadom na výrazne odlišnú kontagiozitu oboch ochorení. Navyše tbc spôsobuje baktéria, u ktorých je výrazne nižšia tendencia k mutácii a v civilizovaných krajinách je populácia proti tbc účinne preočkovaná.

„Před lety jsem prodělal opravdu těžkou chřipku, tak blbě mi v životě nebylo, a od té doby se nechávám očkovat:“

To je síce rozumná veta, ale v kontexte s témou nemá absolútne žiadne opodstatnenie, očkovanie proti chrípke nechráni proti coronavirusu, maximálne môže dať trochu vyššie percento šance v prípade, ak by sa postihnutý súčasne infikoval chrípkou a coronavirusom.

Dnes sa najmä mladí utešujú, že oni nie sú ohrození. A že prečo sa vlastne zatvárajú školy? Pritom už dávno mali byť zatvorené všetky na celom území Slovenska! U detí coronavirusová infekcia totiž prebieha zväčša bezsymptómovo a deti sú teda ideálnymi a nenápadnými (neodhalenými) prenášačmi!

Dnes sa najmä mladí utešujú, že oni nie sú ohrození. Veď umierajú len starí. A Svetová zdravotnícka organizácia WHO predsa včera uviedla, že 70% chorých v Číne sa už vyliečilo.

Čo tento údaj znamená?

Že tých zvyšných 30% je zatiaľ v liečbe alebo sa ich nedarí vyliečiť? To je prosím pekne takmer každý tretí človek! A definujme si, čo znamená pojem – človek vyliečený z infekcie covidom-19. V klinickom obraze infekcie týmto vírusom sa rozvíja obojstranná intersticiálna pneumónia s hroziacimi fibrotickými zmenami. Ak sa u nás zjavne netestuje každý človek, ktorý má príznaky a pozitívnu cestovateľskú anamnézu (sám mám vo svojom okolí človeka, ktorý sa nemôže domôcť pomoci) a takýmto ľuďom sa tvrdí, že sa majú zavrieť doma, liečiť sa doma a ozvať sa, až keď už nebudú vládať dýchať, tak to už môže mať taký človek 50% pľúcneho tkaniva postihnutého nevratnou fibrózou!

A tak si znovu definujme, čo znamená pojem „človek vyliečený z coronavirusovej infekcie“ – pokojne to môže byť aj človek, ktorému zostala funkčná štvrtina pľúc a do prvého poschodia sa nedostane inak ako výťahom, alebo zdolanie jedného poschodia mu trvá pol hodinu? Navyše prognóza ďalšieho dožitia takto postihnutého „vyliečeného“ človeka je 2 – 6 rokov (viď. M. Mayer, Vademecum medici).

Vzhľadom na to, že na Slovensku sa opatrenia zavádzajú nedostatočne a najmä neskoro, že ochranné pomôcky chýbajú dokonca aj lekárom, že sa podozriví testujú len vo veľmi obmedzenej miere, je nanajvýš dôležité, aby si ľudia uvedomili, že 14-dňová karanténa a obmedzenie spoločenského styku na najvyššiu možnú mieru je to najmenej, čo môžu v záujme utlmenia nákazy urobiť. Žiaľ, v jednej bratislavskej lekárni som bol svedkom takéhoto rozhovoru:

„Prosím si ochranné rúšky.“
„Máme už len zopár… pre personál… iste uznáte, že patríme k najohrozenejším…“
„Veď ja chcem len dve!“
„Na čo ich potrebujete?“
„Ideme na koncert do Viedne a bojíme sa.“

Ľudská hlúposť je bezhraničná!

 

Ľudia u nás vykúpili rúšky, ale chodiť v nich, napríklad na nákupy do potravín, som zatiaľ nikoho nevidel. Kedy ich chcú použiť? Až keď to už nebude mať absolútne žiadny zmysel?

Ľudia si dnes myslia, a zvlášť mladí, že svet je gombička, že sú nesmrteľní, a starí nech chcípnu, veď čo už – sú starí. Sebeckosť a ľahostajnosť je príznačná pre dnešný svet.

Za týchto okolností, ak by som sa mal rozhodnúť, či šíriť paniku alebo vírus – rozhodol by som sa pre šírenie paniky. Len vystrašení a nie nezodpovednými „zodpovednými“ čičíkaní ľudia začnú dodržiavať zásadné odporúčania lekárov!

 

 

P.S.

Nejaký nemecký profesor, ktorého meno neviem prečítať (zlý záber kamery), sediaci vedľa ministra zdravotníctva Spahna a Merkelovej, práve v tejto chvíli (11.3. 12,10 hod.) na tlačovke povedal, že coronavirus je nezastaviteľný. Nemci rátajú s tým, že ochorie 60-70% svetovej populácie a nákaza je zatiaľ len v počiatočnej fáze. Rozdiel v počtoch mŕtvych v Taliansku a v Nemecku je podľa neho v tom, že Nemci už od začiatku januára KAŽDÉHO(!) s cestovateľskou anamnézou, či príznakmi dôsledne testovali na coronavirus. Vzhľadom na to, ako sa (ne)testuje u nás, je asi dobrým biznisplánom otvoriť si pohrebníctvo. Podľa tohto profesora jediné, čo sa dá a čo treba urobiť, je spomaľovať priebeh a šírenie nákazy, aby sa nemocnice mohli pripraviť a aby aspoň ako-tak stíhali.

 

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100882x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie