Založ si blog

Vážený pán premiér,

Vážený pán premiér Matovič,

priznávam sa, že som Vás nevolil.

Priznávam sa, že sa mi štýl Vašej politickej práce v uplynulých desiatich rokoch nepáčil.

Priznávam, že mi nie ste sympatický. Myslím si, že na čele štátu by mali byť ľudia rozhľadení, so širokým všeobecným prehľadom, ľudia, akým sa v minulosti hovorilo polyhistor. Takých ľudí na Slovensku nie je veľa a ak aj sú, väčšinou sa netlačia do politiky.

Dnes, žiaľ, musím akceptovať, že premiérom ste sa stali Vy.

Včera (26.3.) som videl Vašu tlačovú besedu po skončení rokovania s asociáciou laboratórií. V situácii, keď v boji proti coronavírusu ide doslova o hodiny a minúty, Vy ste tam tú vyše hodinu času bohapusto premrhali.

V hokeji sa zvykne vyratúvať koľko minút bol ktorý hráč pri puku. Je to jedno z kritérií, podľa ktorého sa vyhodnocuje kvalita hráča. Ak by niekto vyhodnotil včerajšok, pri mikrofóne ste boli suverénne najdlhšie. Ale, aby ste neboli na omyle – v tomto prípade nejde o kvalitu a kompetentnosť tímového(?) hráča. Vo Vašom prípade ide, obávam sa, o až chorobnú tendenciu k predvádzaniu sa.

Na žiadnu konkrétnu otázku od novinára ste neodpovedali konkrétne, stále ste točili dokola to isté. Na presné otázky ste dávali nepresné odpovede. Viem, na niektoré otázky ešte nemáte odpovede, ale v tom prípade sa treba zachovať ako chlap a priznať to – neobkecávať!. Niektoré naučené frázy zazneli aj tri, štyrikrát. Načo? Nezabudli ste kydnúť na minulú vládu, nezmyselne a únavne ste exhibovali pred kamerami a to, čo z Vašej výpovede malo akú-takú informačnú hodnotu sa dalo povedať dvomi, tromi vetami. Ostatok boli len také rétorické plky.

Za Vašim chrbtom Vám povinnú štafáž robilo množstvo ďalších ľudí, niektorí z nich skutoční odborníci vo fachu, do ktorého ste Vy amatérsky kafrali Vašimi nekompetentnými rečami a formuláciami, nad ktorými sa medicínskym odborníkom museli pretáčať oči. Tých zopár skutočných odborníkov muselo útrpne stáť za Vašim chrbtom a iste si každý z nich zúfalo uvedomoval, čo iné by v prospech boja proti koronavírusu mohol za ten neefektívne strávený čas vykonať.

Pán Matovič, menej je niekedy viac! Túto vetu som nevymyslel ja. Je to stará známa a overená pravda. V časoch, keď treba rázne konať, treba sa aj vyjadrovať rázne a stručne – oznámiť čo treba a ísť ďalej za povinnosťami.

Dúfam, že tento list sa nejakým spôsobom k Vám dostane. Prestaňte, aspoň v tomto čase všeobecného ohrozenia rozdeľovať spoločnosť! Nie je na to kedy. A ak chcete skutočne získať aj mňa, nerozpakujte sa okamžite zrušiť nákup amerických stíhačiek. Nikdy, skutočne nikdy sme ich nepotrebovali a najmä ich nepotrebujeme v tejto situácii! Viem, že také rozhodnutie môže mať rôzne medzinárodnopolitické dopady. Lenže, o čo teraz ide? O to, aby sme niekde (vo vojensko-priemyselných kruhoch USA) boli pekne zapísaní, alebo Vám skutočne ide o Vašich spoluobčanov? Odklad nákupu stíhačiek je plne pochopiteľný dokonca aj na druhej strane Atlantiku. Dnes je každému nad slnko jasnejšie, že v nasledujúcich mesiacoch bude každé euro dobré. Ekonomika sa rúca, bude treba ďalšie opatrenia proti coronavírusu, hrozí, že covid-19 sa stane trvalou súčasťou nášho žitia a ak sa aj cez leto možno pandémia trochu utlmí, na jeseň prepukne znovu. Nehovoriac o tom, že po SARS-e, MERS-e, a covide-19 môže prísť ďalšia, ešte smrteľnejšia viróza. Zdravotnícke rezorty (a to nielen u nás) sú na čosi také nepripravené. Hodnoty v spoločnosti sú totálne prevrátené. Peniaze idú do futbalistov, tenistov, plytkých zabávačov každého druhu a nie do lekárov, záchranárov, predavačov v potravinách…, bez ktorých by život, na rozdiel od tých prvých nefungoval!

Investujte do Chirany, aby mohla vyrábať nie päť, ale päťdesiat, päťsto pľúcnych ventilátorov, investujte do ochranných pomôcok pre lekárov, investujte do platov pre medicínskych pracovníkov, aby nemuseli odchádzať do cudziny. A ako začiatok skutočnej zmeny pohľadu na hodnoty zrušte nákup stíhačiek!

Potrebujeme zdravotníctvo a nie zbrane!

Ak toto urobíte, začnem Vám veriť. A pripustím, že Slovensko pod Vašim vedením má predsa len možno šancu.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2121055x
Priemerná čítanosť článkov: 3583x

Autor blogu

Kategórie