Založ si blog

Petícia za slobodnú diskusiu o Ukrajine za účasti mierového aktivistu E. Chmelára vo verejnoprávnej RTVS

Najprv krátky exkurz do minulosti:

Predsedníctvo ÚV KSČ  8. 1. 1971 schválilo prísne tajnú smernicu označenú pod číslom P 8854 „na založenie a vedenie jednotnej centrálnej evidencie predstaviteľov, exponentov a nositeľov pravicového oportunizmu, protistraníckych a protisovietskych kampaní a akcií“ . Na tzv. čiernej listine zo Slovenska  bolo 1 500 mien. Boli to zväčša vylúčení členovia strany, oficiálne označovaní, že sú  nepriatelia komunistického režimu. Na zozname sa nachádzali i nestraníci, dokonca i kňazi, ktorí podporovali  Dubčekovo vedenie.

Dnes takúto čiernu listinu na Slovensku vytvorila súkromná firma Gerulata technologies Michala Trnku napojeného na Eset  a zaradila do nej nielen skutočne diskutabilné zoskupenia a osoby, ale jedným šmahom aj ľudí, ktorí prezentujú relevantné a opodstatnene odlišné názory než aké zastáva oficiálna línia slovenskej vlády už dlhodobo disponujúcej minimálnou podporou obyvateľstva.

Osoby zaradené do tejto novej čiernej listiny akoby prestali jestvovať. Nepozývajú ich do žiadnych televíznych či iných debát a ak sa tak v minulosti aj stalo (prípad dr. Čarnogurského v RTVS), tak šéf spravodajstva RTVS Vahram Chugurhjan musel za trest odstúpiť zo svojho postu a vedenie verejnoprávnej televízie, ktorá by práve v zmysle zákona mala prinášať vyvážené a objektívne spravodajstvo sa potupne muselo kajať.

Redaktorka Dibákova v relácii televízie JOJ Na hrane (Naď s Dankom) uviedla, že pôvodne do relácie pozvali zástupcu podľa momentálnych prieskumov najsilnejšej politickej strany Smer, ale pretože strana ponúkala len p. Blahu, ktorý je na čiernej listine súkromnej  firmy Gerulata techolgies, tak ho odmietli.

Čiernu listinu síce vytvorila súkromná firma Gerulata technologies a jej vytvorenie (aspoň oficiálne) neiniciovala vláda, ale vláde i všetkým mainstreamovým médiám prišla veľmi vhod, aby sa o ňu mohli oprieť pri svojom subjektívnom a nedemokratickom výbere účastníkov politických debát a aj pri ďalších aktivitách zamedzujúcich demokratickú diskusiu v slovenskej spoločnosti.

Je úplne absurdné, že sa na listine ocitol aj Eduard Chmelár, ktorý viackrát opakovane odmietol ruskú agresiu na Ukrajine, ktorý je všeobecne známy ako dlhodobý pacifista, zapálený bojovník za mier, zakladateľ hnutia Zjednotení za mier, organizátor konferencie – Medzinárodné mierové fórum Zjednotení za mier v septembri minulého roka.

Vzhľadom na to, že v slovenskom mediálnom priestore chýba solídna a fundovaná debata k téme Ukrajina, ktorá by zohľadňovala viaceré uhly pohľadu na problematiku, vzhľadom na to, že povinnosťou verejnoprávnej televízie je prinášať práve takú debatu, signatári tejto petície sa obracajú na vedenie RTVS s požiadavkou okamžite usporiadať sériu politických debát s témou ukrajinskej krízy a slovenským postojom k nej, v ktorej by účastníkom a oponentom militantného ministra obrany Jaroslava Naďa bol práve mierový aktivista Eduard Chmelár! Je smutné, že to, čo by pre verejnoprávnu televíziu malo byť samozrejmé, si jej koncesionári musia vyžadovať petíciou!

My, dolupodpísaní občania žiadame  generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby okamžite usporiadal a odvysielal sériu politických debát s témou ukrajinskej krízy a slovenským postojom k nej, v ktorej by účastníkom a oponentom militantného ministra obrany Jaroslava Naďa bol práve mierový aktivista Eduard Chmelár!

Link kde môžete petíciu podpísať:https://www.peticie.com/vyzva_vedeniu_rtvs_na_usporiadanie_serie_tv_debat_k_teme_vojna_na_ukrajine_v_ktorych_by_oponentom_ministra_j_naa_bol_mierovy_aktivista_e_chmelar#sign

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127953x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie