Založ si blog

Potulky po Mauritánii 10. časť

Ďalší deň bol pôvodne rezervným pre prípad, že by čosi nefungovalo s vlakom. A tak ho vypĺňame náhradným programom. Sadáme do áut a vezieme sa z Ataru k miestnemu vyhliadkovému bodu. Z vyvýšeného miesta na skalách však vidíme ten istý obraz ako zospodu – všade sucho a piesok.

Odtiaľ už kráčame po svojich. Túra opisuje akýsi okruh okolo Ataru. V piesku takmer po celý čas nachádzame plastové odpady, hoci domy či inú civilizáciu nablízku nevidno. Miestami vidno lokality so zasolenou pôdou sfarbenou do biela. Oba javy (teda plasty a soľ) sú smutným dôkazom o devastácii životného prostredia.

Z vegetácie nás upútal akýsi druh bavlníka a miniatúrne divoké melóny s priemerom do desať centimetrov.

Počas túry však predsa len prídeme aj k serióznej pozoruhodnosti – veľkej skale s početnými petroglyfmi. Petroglyfy sú staršie ako ja a to je už čo povedať, pretože som bol najstarším účastníkom mauritánskej akcie. Popravde, tie petrogylfy mali už niekoľko tisíc rokov, ale viac som si o ich pôvode nezapamätal.

Okľukou sa vraciame do Ataru. Na okraji mesta stretáme skupinu žien, ktoré po vytiahnutí fotoaparátu, utekajú sa skryť do domov ako keby sme boli v parku sa obnažujúci úchyláci. Ulice v Atare sú piesočné, samozrejme s množstvom špiny a plastov, s nevyhnutnými potulujúcimi sa hospodárskymi zvieratami, oslami, kozami, hydinou…

Veľká mešita v Atare

Zavítali sme do miestnej reštiky, čo bola tmavá kutica s tromi stolmi pokrytými igelitovými obrusmi. Ponuka sa nám však nepozdávala a tak sme sa cez dvor, ktorý bol vlastne kuchyňou reštaurácie premiestnili do inej, rovnako tmavej kutice. Tá už mala od ulice vývesný štít inej reštaurácie, hoci kuchyňa bola tá istá.

Všetky jedlá v Mauritánii sa podávajú buď s kuskusom alebo s ryžou. Ani jedno z toho nemusím, ale hlad urobí svoje. Na pitie sú okrem čaju k dispozícii len všadeprítomná coca cola a sprite. Na pivo môžete zabudnúť, pretože islam. V niektorých lepších obchodoch mali síce na predaj sľubne vyzerajúcu plechovku s nápisom Bavaria, ale pri podrobnom preskúmaní obalu zisťujeme, že ide o nealkoholické pivo a to ešte slovo pivo nikde v texte nebolo použité – len oznam, že ide o nealkoholický jačmenný nápoj.

S alkoholom bol problém aj v hlavnom meste Nouakchotte. Ubytovaní sme síce boli v penzióne, ktorý patril Francúzovi a v presklenom pavilóne jeho záhrady sme vo vitríne objavili vystavené množstvo prázdnych fliaš od vína, ale keď sme sa majiteľa pýtali, či sa dá nejaký alkohol zohnať, rezolútne zakrútil hlavou. A tak sme sa na celé dva týždne stali nedobrovoľnými abstinentmi.

Hlavná križovatka v Atare

Atar

Atar

Zdroj fotografií: autor textu (všetky fotky sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2133019x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie