Založ si blog

Potulky po Mauritánii 12. časť

Súčasťou nášho cestovateľského plánu bol aj trojdňový trek po Sahare. Vzhľadom na to, že sme Mauritániu navštívili v januári, teda v zimnom období, denné teploty boli pomerne príjemné, neprekračovali 30 stupňov. Na treku nás sprevádzali berberskí ťaviari a päť ich zvierat. Ťavy niesli naše batohy, ale my sme poctivo šliapali po svojich. Za tri dni sme prešli približne 60 kilometrov.

Azda nikomu netreba vysvetľovať, že chôdza v piesku je o čosi namáhavejšia ako chôdza po lese, či inde. Nehovoriac o piesku, ktorý sa vám dostane všade! A keď hovorím všade, tak aj myslím všade. Do očí, do uší, do úst, do nosa, do vlasov, do žalúdka, medzi polovičky a najmä do topánok. Niektorí kráčali v teniskách, niektorí v sandáloch a niektorí na boso. Po osobnej skúsenosti so škorpiónmi z Maroka som sa rozhodol ísť v topánkach. A to aj napriek ubezpečeniu sprevádzajúceho berbera, že v zimnom období škorpióny aj hady spia.

Po troch dňoch chodenia v piesku sme mohli konštatovať, že ani jedna verzia obutia nie je najvhodnejšia.

Pri bosej verzii síce nemusí človek vytriasať piesok z obuvi, ale jemné zrnká medzi prstami urobia svoje.

V sandáloch jemné zrnká urobia svoje tiež a navyše aj tie občas musíte vytriasť.

No a v teniskách vytriasate piesok v jednom kuse – po každom zbehnutí  aj z tej najmiernejšej duny. To ešte nie je taká oštara, ale jemný piesok sa dostane aj do ponožky. A zvliekať každú chvíľu ponožky a vysypávať z nich piesok je už na obtiaž. A tak kráčate s pieskom v ponožkách a on sa vám všetok z neznámeho dôvodu sústredí presne pod prstami. Vytvorí tam pieskový šulček po celej šírke chodidla. Výsledkom je, že po troch dňoch máte zospodu na všetkých štyroch prstoch pľuzgiere veľké ako lodná plachta.

Vrcholom nášho saharského šliapania bol výstup na Spievajúcu dunu. Viem, asi to nie je oficiálny názov… Takmer na každej púšti sa nájde duna, ktorú miestni takto označujú. Faktom však bolo, že aspoň opticky, bez exaktného merania, vyzerala byť najvyššia v širokom okolí.

Čo sa týka toho spievania, veci treba uviesť na pravú mieru. Áno duna vydáva zvuky, zvlášť, keď sa rozhodnete rýchlo zbehnúť z jej vrcholu a nohy sa vám zabárajú dostatočne hlboko. Lenže ten zvuk so spevom nemá nič spoločné, skôr sa podobá tomu, čomu sa v medicíne hovorí flatulencia. Mimochodom, zbehnúť z vysokej duny je pomerne namáhavé, náročné na správne udržanie ťažiska tela a nie všetci to v zdraví zvládli.

Spievajúca duna

 

Hadie vajcia

Zdroj fotografií: autor textu (všetky fotky sa po kliknutí na ne zväčšia)

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2125038x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie