Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 10. časť

Lodičku sme mali pre seba. No dobre, doplnili k nám štyroch mladých Angličanov – jedného chlapca a tri dievčatá. Chlapcovi sme závideli, pretože všetky tri baby boli na počudovanie vzhľadom na anglický pôvod prekvapujúco vzhľadné. Tá najkrajšia však zjavne na čomsi fičala, teda okrem alkoholu… Celé dva dni plavby buď bola excitovaná a s každým chcela tancovať, na každého sa vešala, s každým chcela rozprávať, pričom bola priodetá veľmi úsporne a jej odev všeličo odhaľoval alebo zase naopak – zadumane hľadela do diaľky a slzy mala na krajíčku. Ostatní Angličania ju striedavo utišovali alebo utešovali.

Medzi excitáciou a depkou

Počas plavby v zátoke Ha Long sme nemali najideálnejšie počasie. Obloha bola stále sivá, takže aj fotografie nie sú z tých, ktoré by sa hodili umiestniť do turistického prospektu lákajúceho dovolenkárov. Napriek tomu musím konštatovať, že ide o veľmi pekné prírodné scenérie s množstvom ostrovov, ktoré tvorí len jedna strmo stúpajúca skala. V zátoke sme stretali veľa ďalších výletných, ale aj nákladných lodí. Neviem si predstaviť, aká frekvencia dopravy tu musí byť v čase plnej turistickej sezóny…

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long, pohľad z vrcholu Titovoho ostrova

Zátoka Ha Long, pohľad z vrcholu Titovoho ostrova

Lodný kuchár vyváral skvelé jedlá, na hornej palube sa v tieni prístreška dalo popíjať a kochať sa krásou prostredia – čo viac človek potrebuje ku šťastiu? Magicky pôsobil najmä večer na lodi – niektorí nezmenili program a popíjali ďalej, tí aktívnejší dostali do rúk udice a mohli priamo z paluby chytať ryby. Svietiace hviezdy nad nami a svetlá okolo kotviacich lodí dotvárali romantickú nočnú atmosféru.

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Počas plavby sme sa vylodili pri jednom z ostrovov a dostali sme možnosť plaviť sa v prenajatých kajakoch skalným tunelom do vnútra ostrova, tvoreného vodnou plochou chránenou skalnou hradbou pred morskými vlnami.

Ďalším krátkym výletom, ktorý bol súčasťou plavby v zátoke Ha Long, bola návšteva jaskyne Sung sot. Jaskyňa prekvapení, ako sa jej hovorí v preklade, pozostáva z troch veľkých priestorov s množstvom nasvietených skalných útvarov, akými boli napr. šťastný Budha alebo ružovkastý veľký falus.

Jaskyňa Sung Sot

Jaskyňa Sung Sot

Jaskyňa Sung Sot

Jaskyňa Sung Sot

Jaskyňa Sung Sot

Jaskyňa Sung Sot

Navštívili sme aj malý ostrov, ktorý sa po vietnamsky vola Hòn Ti Tốp, anglicky Ti top Island, no v skutočnosti ide o Titovov ostrov. Pomenovali ho podľa sovietskeho kozmonauta Germana Titova (druhý človek vo vesmíre po Gagarinovi), ktorý ostrov kedysi navštívil spolu s veľkou postavou vietnamského boja za nezávislosť Ho-či-minom. Pôvodný názov ostrova bol Cat Nang Island. Na ostrove sa nachádza veľká kozmonautova socha.

Ostrov Hòn Ti Tốp (Titovov ostrov)

Ostrov Hòn Ti Tốp (Titovov ostrov)

Ostrov Hòn Ti Tốp (Titovov ostrov)

Titovov ostrov  ponúka z vyhliadkovej terasy nádherný 360-stupňový pohľad na Ha Long a krásnu pláž s bielym pieskom.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4JmFQmVQDQU

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124206x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie