Založ si blog

Príručka samovraha – 3. časť

Tento text bol napísaný ešte predtým, ako sa vyskytol jav nazvaný „kolektívna samovražda Európy“, dejúci sa vďaka nekompetentným politikom priamo pred našimi očami. Tento druh samovraždy teda nie je do nasledujúceho textu zahrnutý, okrem iného aj preto, že by si vyžadoval rozsiahlu analýzu, ktorá by nebola kompatibilná so zameraním pôvodného textu.

Osobitou kapitolou je Rusko, ktoré i bez finančnej krízy vždy stálo na čele rebríčka samovrážd. Podľa expertky Dmitrijevovej sa v Rusku aj v časoch ekonomickej prosperity (kedyže?) zabilo 29 ľudí zo 100-tisíc, čo je raz toľko, než svetový priemer. Súvisí to vraj s tým, že Rusi majú viac, než napríklad Američania, sklon riešiť problémy alkoholom a väčšinu samovrážd páchajú potom v opitosti[1].

Hospodárska kríza teda zametá s osudmi ľudí a zvyšuje počet tých, ktorí si siahajú na život, ale najnovšia štúdia epidemiológov z University of Michigan skúmajúca zdravie Američanov za Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia prišla k zaujímavému výsledku. Dĺžka života sa v období rokov 1929 – 1932 prekvapujúco predĺžila. Priemerný vek populácie narástol z 57,1 na 63,3 roka. Svedčí to o tom, že hospodárska kríza má síce vplyv na zvýšený výskyt samovrážd, ale zároveň aj zlepšuje zdravotný stav obyvateľstva (ľudia sa musia viac oháňať, aby čosi zarobili, majú teda viac pohybu, ktorý je zdravý a nemajú peniaze napr. na gumené medvedíky prekŕmené éčkami, hranolky s majonézou, hamburgre a iné balastné potraviny, ktoré spôsobujú len poruchy zdravotného stavu).

Iný údaj WHO zas hovorí, že v krajinách s vysokými príjmami zomrie následkom samovraždy takmer trikrát toľko mužov ako žien. Na rozdiel od krajín s nízkymi a strednými príjmami, kde je miera vyrovnanejšia.

Čo z toho vyplýva? To je predsa jasné! V krajinách s vyššími príjmami, ženy viac shopujú, utrácajú na taľafatky a vôbec premrhávajú peniaze zarobené mužmi len tak naverímboha. Čudujete sa, že takí muži si potom hodia mašľu?

Mnohí odborníci naopak spochybňujú mýtus, že v chudobných krajinách si ľudia berú život častejšie. Argumentujú tým, že najmenej samovrážd sa vyskytuje v Brazílii, či Dominikánskej republike a najviac v Japonsku, či Francúzsku. No ale uznajte sami – brali by ste si život v krajine kde sa to hemží odviazanými snedými kráskami rozkokošene tancujúcimi a vystavujúcimi na obdiv svoje vnady na karnevalových sambodrómoch alebo v krajine, ktorá je zo všetkých strán obklopená krištáľovo priezračnými plážami lákajúcimi k ničnerobeniu a v provizórnych kioskoch pod palmami vám krásavice v rákosových sukienkach pripravujú lahodné daikiri?

[1] Tí Rusi sú nejakí čudní! Autor keď má vypité,  má tendenciu skôr spievať. Je však možné, že ak spieva dlho a vytrvalo, páchajú navôkol samovraždu všetci jeho nedobrovoľní poslucháči.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101310x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie