Založ si blog

Príručka samovraha – 2. časť

Tento text bol napísaný ešte predtým, ako sa vyskytol jav nazvaný „kolektívna samovražda Európy“, dejúci sa vďaka nekompetentným politikom priamo pred našimi očami. Tento druh samovraždy teda nie je do nasledujúceho textu zahrnutý, okrem iného aj preto, že by si vyžadoval rozsiahlu analýzu, ktorá by nebola kompatibilná so zameraním pôvodného textu.

 

Názory na samovraždu boli kontroverzné aj v minulosti – V starovekom Egypte bola síce samovražda považovaná za humánnu cestu, ako uniknúť neprijateľným podmienkam, ale napríklad Rímska vláda ju už postavila mimo zákon, pod hrozbou večného mučenia.

Zatvárať oči pred faktom, že samovražda jestvuje, nemožno. Keby ste ich zatvorili napríklad na okraji odkrytej kanálovej šachty, mohli by ste sa stať, i keď neúmyselným, ale predsa len čísielkom v štatistike samovrážd.

Udáva sa, že vlastnou rukou denne umiera na našej planéte okolo 1 000 ľudí, asi 10 000 sa o samovraždu pokúša a približne 50 000 sa ňou vyhráža. Bratislava so svojimi 475 503 obyvateľmi, ak by každý jeden z nich mal samovražedné úmysly[1], by pri takomto tempe samovrážd bola po roku a štyroch mesiacoch úplne mŕtvym mestom[2].

Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO Dr. Tedrosa Adhana Ghebreyesusa je situácia ešte horšia a jeden človek v dôsledku samovraždy umrie na svete každých 40 sekúnd! Od toho rýchlejšie tempo smrti je prítomné už len na pásovej jatočnej linke hydinového bitúnka. Až to bádateľa v oblasti samovrážd zvádza k myšlienke centralizovania adeptov samovraždy z celého sveta na jednom mieste a…

Viem, viem je to morbídna a až nechutná predstava, ale koľkí z nich by to vedeli oceniť! Koľkým by sa uľahčilo! Veď naštudovať zodpovedne jednotlivé spôsoby samovraždy, vyhodnotiť ich z hľadiska efektívnosti a relatívnej bezbolestnosti či bezútrpnosti a navyše zistiť dostupnosť potrebných samovražedných pomôcok – to všetko si vyžaduje veľké nasadenie, často i medicínske znalosti a v niektorých prípadoch okrem značnej dávky kreativity a rozhodovacej schopnosti aj značnú dávku organizačného talentu.

To všetko by pomohlo odbúrať práve centralizované zariadenie. Keď môže byť centrálna kotolňa, centralizovaný klimatizačný systém, či centralizácia výroby, prečo by nemohol byť aj centralizovaný systém samovrážd? Niektoré štáty, ktoré prijali zákon o eutanázii k tomu už vykonali malý krôčik.

Viem, viem, myšlienka na centralizované pracovisko pre výkon samovraždy evokuje isté neprijateľné historické reminiscencie  a aj preto sa zdá nemiestna, nepatričná a cez čiaru. Lenže zakomponovať do detského filmu samovraždu obľúbených hrdinov je v poriadku? A presne to sa deje v seriáli Tom a Jerry na konci epizódy s názvom Blue Cat Blues. Nešťastne zamilovaný a zúfalý Tom si spolu s Jerrym na konci filmu sadnú na koľajnice a odovzdane tam sedia chrbtom k prichádzajúcemu vlaku, ktorý už húka.

Zatiaľ však veci nepostupujú takýmto centralizovaným a organizačne zabezpečeným štýlom a samovrahovia sú odkázaní sami na seba. A aj v tejto oblasti sa vedia lepšie uplatniť ľudia kreatívni.

Veď aj štatistiky jednoznačne ukazujú, že kreatívnejší ľudia páchajú samovraždy častejšie ako nenápadití mumáci.

Takže pozor!

V inzerátoch venujúcich sa ponuke a dopytu v oblasti zamestnanosti, takmer každý jeden hľadajúci zamestnávateľ žiada od zamestnanca – kreatívnosť!

O čo im teda v skutočnosti ide?

 

Ako sme si práve vysvetlili, samovražda je aktuálny a všade prítomný problém! Kde teda adept samovraždy môže čerpať potrebné vedomosti? Pozrime sa na náš knižný trh – nachádza sa na ňom vhodná príručka pre samovraha?

Nenachádza!

Príručku o muškárení, či o pletení nórskeho vzoru, príručku slovenského jazyka, či príručku ako zbaliť ženu zoženiete bez problémov, ale fundovaný knižný poradca o samovražde chýba! Naopak, v ponuke je príručka s názvom:

Ako prežiť

Napísal ju bývalý člen elitnej jednotky britskej armády cvičenej na uskutočňovanie náročných operácií vo všetkých častiach sveta.

Chýba však príručka

Ako neprežiť,

pritom by ju mohol napísať hociktorý súčasný člen elitnej jednotky vzdušných síl Armády SR, ktorý vzhľadom na dve nalietané letové hodiny ročne je vhodným expertom na to, čo by bolo v titule knihy.

Takáto kniha však na trhu nie je! A chýba dokonca aj seriózna Príručka pre samovraha!

V krušných časoch pocoronavírusovej hospodárskej krízy sa pritom riziko samovražedného konania zvyšuje. Podľa dostupných údajov počas krízy v roku 2008 vzrástol počet samovrážd v Grécku o 17% a v Írsku o 13%. Ak to zrátame, vychádza nám nárast samovrážd 30%-ný[3]. Nárast samovrážd okrem iného súvisí s nárastom nezamestnanosti, ktorá sa v celej EÚ zvýšila medzi rokmi 2007 – 2009 o 2,6%. Život si berú chudáci, ktorí žijú doslova z ruky do úst, ale aj pracháči, ktorým skrachovali mnohomiliónové nadnárodné firmy a im – úbožiakom, ostala na živorenie už len malá jachta v Stredozemnom mori, dvadsaťsedemizbová vila na Bahamách a Rolls-Royce s Harleyom v garáži.

[1] Niektorí tvrdia, že Bratislavčania také úmysly majú – súdiac aspoň podľa správania sa motoristov na cestách…

[2] Niektorí tvrdia už teraz, že v Bratislave zdochol pes…

[3] Ak má niekto pocit, že matematika funguje inak, je to možné, autor na základnej, ani iných školách z matematiky nikdy neexceloval.   Naopak, z ročníka do ročníka prechádzal len vďaka zhovievavosti profesoriek matematiky – starých dievok, ktoré z nedostatku iných vhodných objektov nasmerovali svoje ochranárske city buď na záchranu túlavých mačiek, alebo na záchranu neschopných adolescentných matematikov.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2123618x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie