Založ si blog

Príručka samovraha – 44. časť

(v texte sú použité poznámky pod čiarou, ktoré sa nachádzajú na konci článku)

Keď sa už predchádzajúce riadky točili okolo hladovky, tak ďalší druh samovraždy vykonateľný bez použitia pomôcok závisí tentoraz nie od odopierania si jedla, ale práve naopak od jeho konzumácie.

Ide o to, že adept samovraždy sa prežerie. Začiatočná fáza takéhoto pokusu o odchod zo sveta môže byť celkom príjemná. S pribúdajúcim množstvom jedla v žalúdku sa lahodný pocit vytráca – drvivá väčšina čitateľov tento stav pozná z obdobia okolo Vianoc a z krátkeho výpredajového obdobia, keď sa hypermarkety potrebujú rýchlo zbaviť hoci vagónu nahnitých banánov a dávajú ich po tri centy za tonu.

Za veľmi systematickú príručku k samovražde spáchanej nadmernou konzumáciou jedla možno považovať kultový film s názvom Veľká žranica (La Grande Bouffe) s Marcellom Mastroiannnim, Michelom Piccolim, Philippom Noiretom a Ugom Tognazzim v hlavných úlohách. V časoch hospodárskej krízy, keď mnoho ľudí nemá ani na kôrku suchého chleba, však takýto spôsob samovraždy môže byť ťažšie dostupný. Ak nemáte dostatok prostriedkov na usporiadanie veľkej žranice a na nákup dostatočného množstva kvalitatívne vyhovujúcich požívatín[1] pokúste sa votrieť na:

  • predvolebný míting najsilnejšej politickej strany[2]
  • na reklamnú akciu farmaceutickej firmy predstavujúcej lekárnikom a doktorom novinku na trhu liečiv
  • na východniarsku svadbu[3]
  • alebo aspoň opakovane sa postaviť do radu vo výdajni teplej polievky Armády spásy

 

Tam všade sa poskytuje jedlo zdarma…

Táto metóda samovraždy je však trochu zradná. Ak ste gurmán, labužník, maškrtník a radi jete a pritom vôbec nechcete predčasne odísť z tohto sveta, mali by ste si uvedomiť, že po istom stupni prežrania sa, môžete zhasnúť ako svieca načisto neplánovane. Odstrašujúcim príkladom je postava slovenských dejín – kráľ Ján Zápoľský, ktorý panoval v rokoch 1526 – 1540.

Po smrti kráľa Ľudovíta II. zvolili a korunovali 11. novembra 1526 v Stoličnom Belehrade za uhorského kráľa práve jeho[4]. O štrnásť rokov neskôr, v júli 1540, sa v Šebeši na oslavách narodenín svojho prvorodeného syna kráľ Ján Zápoľský tak prežral, že ho porazilo. Pochovali ho v Stoličnom Belehrade.

[1] čiže v podstate všetkého, čo nepochádza z Poľska

[2] iste bude guláš…

[3] Bude vás tam toľko, že jeden hladný krk navyše si nikto nevšimne.

[4] O rok neskôr v Bratislave zvolili a neskôr 3. novembra 1527 korunovali za uhorského kráľa aj arciknieža Ferdinanda. Oboch korunoval nitriansky biskup Štefan Podmanický a nebolo mu nič čudné.  Založili tak tradíciu, že na Slovensku je z nepochopiteľného dôvodu všetko dvojmo  – napr. dve súťaže krásy o Miss, dve spisovateľské organizácie, dvojo učiteľských odborových organizácií, dve tajné služby, dvaja uhorskí králi zároveň…

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2215040x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie