Založ si blog

Príručka samovraha – 48. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Obesenie

 

Achromejev, Sergej (68) – maršal Sovietskeho zväzu, poradca prezidenta Gorbačova. Patril ku skupine funkcionárov z konzervatívneho krídla komunistickej strany znepokojenej vývojom krajiny po Gorbačovových reformách. V roku 1991 sa podieľal na tzv. Augustovom puči. Po neúspešnom pokuse skupiny konzervatívcov o prevzatie moci v ZSSR spáchal 24. augusta 1991 samovraždu obesením. V ten deň o 21,50 hod. v kancelárii č. 19 v budove moskovského Kremľa objavil službukonajúci ochrankár Korotejev telo maršala Sovietskeho zväzu Sergeja Fedoroviča Achromejeva. Mŕtvola bola v sede pod parapetom okna pracovne. Telo sa chrbtom opieralo o drevený rošt zakrývajúci radiátor. Mŕtvola mala na sebe uniformu maršala Sovietskeho zväzu. K poškodeniu odevov nedošlo. Achromejev zanechal rozlúčkový list, v ktorom uviedol, že nemôže ďalej žiť, keď jeho vlasť umiera. (jeho kolegom – pučistom bol minister vnútra ZSSR Boris Pugo, ktorý po neúspešnom puči zastrelil svoju ženu a potom seba.)

Dôsledkom puču bolo urýchlenie procesu rozpadu Sovietskeho zväzu a mocenský vzostup Borisa Jeľcina na úkor Michaila Gorbačova.

 

Babić, Milan  (50) – srbský predstaviteľ jednostranne vyhláseného štátu Republika Srbská krajina, odsúdený v júni 2004 Medzinárodným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) sídliacim v holandskom Haagu.

Milana Babića súd odsúdil k trestu odňatia slobody vo výške 13 rokov. Uznali ho za vinného za útlak a z účasti na etnických čistkách spočívajúcich vo vyháňaní obyvateľstva iného než srbského pôvodu z Republiky Srbská krajina, nachádzajúcej sa geograficky na území Chorvátska.

V nedeľu 5. marca 2006 krátko po 18,00 hod. našli Babića mŕtveho v jeho uzamknutej cele. Jeho telo bolo zavesené na koženom opasku omotanom okolo krku. Slučka bola vytvorená prevlečením opasku cez pracku remeňa a druhý koniec opasku bol upevnený o kovový pánt okenného rámu. Slučka visela vo výške 154 centimetrov od zeme. Hlavu mal zabalenú v igelitovej vložke do smetného koša. Babić visel na okne s nohami čiastočne položenými na stoličke.

 

Babič, Jevgenij  (51) – sovietsky reprezentačný hokejový útočník. S mužstvom ZSSR získal jednu zlatú olympijskú medailu (1956) a jednu zlatú (1954) a dve strieborné (1955 a 1957) z majstrovstiev sveta. Aj v pomerne vysokom veku ešte stále hrával a v tíme bol rešpektovaný. Rodinný život mu však celkom nevyšiel. Keď bol mimo domova, Ritka, jeho manželka údajne flirtovala s akýmsi majorom.

11. júna 1972, v deň, keď spáchal samovraždu, prišiel domov a necítil sa zdravotne celkom v poriadku. Pohádal sa s manželkou. Ritka vzápätí odišla k svojej matke, ktorá bývala neďaleko. Keď sa po nejakom čase vrátila, prekvapilo ju, že sa v kúpeľni svietilo. Vošla dnu a uvidela visiaceho manžela. Rýchlo zburcovala suseda, ktorý prerezal lano a uvoľnil slučku, ale bolo už neskoro.

 

Backe, Herbert  (50) nemecký nacistický politik, ktorý sa narodil v Batumi v Gruzínsku. Bol synom pruského penzionovaného poručíka a kaukazskej Nemky. Počas ruskej občianskej vojny sa mu s pomocou švédskeho Červeného kríža podarilo dostať sa do Nemecka.

V roku 1925 vstúpil do nacistickej strany. Počas 2. svetovej vojny ako štátny tajomník Ríšskeho komisariátu Ukrajina mal za úlohu vykonávať politiku vyhladovania. Je cieľom bolo vyhladovanie slovanského obyvateľstva vo východných, Nemeckom okupovaných územiach. Dodávky všetkých potravín z Ukrajiny smerovali do Nemecka a vojakom wehrmachtu bojujúcim na východnom fronte. Krátko, ku koncu vojny, bol nemeckým ríšskym ministrom pre výživu. Išlo o osobného priateľa Reinharda Heydricha.

Po nemeckej kapitulácii Backeho prekvapilo, že ho Američania zatkli. A keď už sa to stalo, nazdával sa, že ho budú potrebovať ako odborníka, aby sa predišlo povojnovému hladu. Namiesto toho ho obvinili a súdili v rámci norimberských procesov. Dňa 6. apríla 1947 sa zo strachu, že ho vydajú do Sovietskeho zväzu, vo svojej cele obesil. Možno mal len vydržať a Američania by si ho presťahovali do USA ako odborníka.

 

Belošejkin, Jevgenij Vladimirovič  (33) – ruský hokejový brankár. Jeho otca Vladimíra (futbalistu Zenitu Petrohrad) zavraždili počas Jevgenijovej mladosti a vzťahy s matkou nemal dobré. Ako hráč CSKA Moskva sa potýkal s alkoholom a mal vyhrotený vzťah s trénerom Tichonovom, ktorý viedol CSKA aj reprezentáciu. Jeden z mnohých excesov, ktoré spáchal, bolo napríklad to, že si so spoluhráčom Alexejom Gusarovom z baru priviedli do Gusarovovho bytu dve ženy a nasledujúci deň sa obaja prebrali z bezvedomia vo vykradnutom byte. Belošejkin bol dvakrát ženatý, obe manželstvá skončili rozvodom. Za disciplinárne priestupky ho z moskovského CSKA vyhodili. Po vyhadzove skúsil hrať hokej v Petrohrade, ale aj tam ho pre disciplinárne prehrešky vyhodili. Pol roka potom hral vo farmárskom tíme Edmontonu, ale dopadol rovnako ako v predchádzajúcich kluboch. K problémom s alkoholom sa navyše pridružili problémy s drogami. Belošejkin zanechal hokej a zamestnal sa ako ochrankár v súkromnej bezpečnostnej firme, ale ani tam nezostal pre pokračujúci alkoholizmus. V intervaloch medzi jeho alkoholickými excesmi svojej matke opakovane tvrdil, že ho už nebaví žiť. Na popud rodiny a priateľov ho odviezli do nemocnice a pokúšali sa liečiť jeho alkoholizmus hypnózou, ale ani to nepomohlo. Potom stretol istú 40-ročnú ženu, matku dvoch dcér, a začal s ňou žiť. Na svojom starom Žiguli, kúpenom ešte za peniaze získané za zlatú olympijskú medailu z Calgary si zarábal ako taxikár. Lenže aj tento pokus o nový život zlyhal. Vo veku 33 rokov spáchal samovraždu obesením.

 

Bennington, Chester Charles (41) – známy ako Chavy-Chaz alebo Chemist, spevák americkej rockovej skupiny Linkin Park hrajúcej predovšetkým nu metal.

Dňa 20. júla 2017 spáchal samovraždu obesením pomocou čierneho koženého opasku na dverách oddeľujúcich kúpeľňu od spálne vo svojej rezidencii v Palos Verdes Estates v Kalifornii. List na rozlúčku nezanechal. Jeho telo našla upratovačka.

Po spevákovej smrti polícia vykonala viacero vyšetrení jeho krvi. Niektoré vyšli negatívne, v niektorých vzorkách sa našlo malé množstvo alkoholu a pozostatky extázy. Úrady však napokon vylúčili, že by v čase smrti bol pod vplyvom drog.

Spevák celý život bojoval s depresiami, ktoré mali svoj pôvod v detstve, kedy bol sexuálne zneužívaný starším mužom. Potetovaný a opiercingovaný Chester bojoval aj so závislosťou na alkohole, s ktorou sa priznal priateľovi. Bol znechutený z toho, že závislosť je silnejšia ako on.

Podľa spevákových priateľov v rozhodnutí urobiť takýto zúfalý čin ho ovplyvnila smrť jeho priateľa Chrisa Cornella, muža ktorého deťom bol Chester kmotrom. Chris Cornell – spevák skupín Audioslave a najmä Soundgarden sa obesil tiež. Chester mu na pohrebe zaspieval pieseň Hallelujah.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35, aktualizované: 09:34

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2122015x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie