Založ si blog

Hrozí slovenskému národu zánik?

Možno odvážny titulok, ale posúďte sami.

Príčiny, ktoré ma vedú k tomuto tvrdeniu sú dve:

  1. Krátkodobá
  2. Dlhodobejšia

Tou krátkodobou sa nebudem dlho zaoberať – zaoberajú sa ňou iní a dostatočne fundovane. Ide o to, že vláda spolu s prezidentkou je schopná Slovensko bez väčšej úvahy či emócie zapojiť priamo do vojenského konfliktu. Či už to bude dodaním migov na Ukrajinu, alebo dokonca dodaním živej sily (viď. Hegerov výrok v parlamentnom výbore). Dostál s Poliačikom, či Naďom sa síce na televíznych obrazovkách nad takýmito úvahami „mierových štváčov“ rehocú ako zmyslom zbavení, ale pravda je taká, že mobilizačné plány, opatrenia a zoznamy sa na popud vlády už aktualizovali. A pravda je aj to, že náčelník Generálneho štábu AČR generálmajor Karel Řehka v situačnom prejave na nedávnom Veliteľskom zhromaždení AČR možnosť mobilizácie pripustil! A ak sa NATO rozhodne poslať proti Rusom aj živú silu, je jasné, že pošle Slovanov z východného krídla vojenského paktu a nie vojakov zo západnej Európy a USA, veď predsa my musíme brániť územie, ktoré je Rusmi údajne viac ohrozené. Vlády minimálne Poľska, Česka a Slovenska nadšene prikývnu. Tým sa Slovensko stane legitímnym cieľom ruských rakiet.

Že sú to len také konšpiračné teoretizovania? Pozrite sa do histórie, ako rýchlo, v podstate zo dňa na deň sa „nepravdepodobné teórie“ zmenili na reálnu situáciu. Naštudujte si, ako sa z mieru môže stať zo dňa na deň vojna, ktorá môže spôsobiť to, čo je v nadpise tohto článku. Oplatí sa ľahkovážne hazardovať s takouto možnosťou?

Lenže je tu aj dlhodobejšia príčina možného zániku slovenského národa. Analytici aj z opačného názorového brehu pripúšťajú, že vojna na Ukrajine môže trvať roky – desať aj viac (viď. vietnamská vojna 1964 – 1975, či sovietska invázia do Afganistanu 1979 – 1989).

Ak po celý čas dlhotrvajúcej opotrebovávacej vojny bude Slovensko neobmedzene podporovať Ukrajinu, vynaložené peniaze budú logicky niekde chýbať. Už teraz vláda vydáva na prorodinnú politiku minimálne financie, ktoré sú nevyhnutné, ak sa má index pôrodnosti (miera plodnosti) zvýšiť na záchovnú hranicu potrebnú pre budúce jestvovanie tohto národa.

Index pôrodnosti na Slovensku je 1,6 dieťaťa na ženu. Na to, aby sa populácia zachovala a nezanikla  je potrebná miera plodnosti minimálne 2,1. Takúto mieru nedosahuje v Európe v podstate žiadna krajina. Európa vymiera. Vo Francúzsku a Švédsku je index 1,8, v Česku a Nórsku 1,7, na Slovensku, vo Švajčiarsku a Rakúsku 1,6, v Maďarsku a Poľsku je to 1,5.

Atmosféra možnej blízkej svetovej vojny nie je tým, čo by motivovalo mladých plodiť deti – veď iste všetci vo svojom okolí poznáte tú okrídlenú začudovanú vetu mladých párov: „Priviesť dieťa do tohto sveta??“ spojenú s veľavýznamným ťukaním si na čelo.

Západoeurópske krajiny masívne prijímajú imigrantov, čím teoreticky dopĺňajú úbytok obyvateľstva, ale vzhľadom na to, že ide väčšinou o ľudí prichádzajúcich z Afriky, či Ázie, ktorí pochádzajú z krajín s výrazne vyšším indexom pôrodnosti (Etiópia 4,1, Afganistan 4,75, Irak 3,25, Pakistan 3,5, Somálsko 6,3, Sudán 4,5, Sýria 2,7, Maroko 2,3,  Líbya 2,4…) demografický vývoj týchto krajín je jasný! A aj ich osud, pretože tieto etniká sa v drvivej väčšine odmietajú integrovať do pôvodnej komunity, vytvárajú vlastné sídliská, no-go zóny. V najväčšej miere je ohrozené Francúzsko, kde pôvodní obyvatelia už o desať, dvadsať rokov môžu byť menšinou.

Ak s tým chce Európa niečo urobiť, jednak by mala obmedziť prisťahovalectvo a jednak prestať zvyšovať výdavky na zbrojenie a investovať ušetrené peniaze do rodinnej politiky motivujúcej obyvateľstvo k viacdetnosti.

Utešovať sa tým, že imigračná vlna z Afriky či Ázie sa Slovenska zatiaľ takmer nedotkla je nesprávne. Na Slovensku podľa posledného sčítania ľudu žilo k 31. 12. 2021  5 434 712  obyvateľov, z toho podľa tohoto sčítania je 156 164 Rómov. Pri sčítaní si však Rómovia často udávajú inú národnosť, a tak pravdivejší bude údaj z Atlasu rómskych komunít z roku 2019, ktorý udáva počet 440 000 Rómov žijúcich v našej krajine. Okrem toho tu podľa spomínaného sčítania žije 456 154 Maďarov a od začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine sa eviduje na Slovensku vyše stotisíc Ukrajincov, čím sa stali treťou najväčšou menšinou.

Index plodnosti Slovákov (1,6), Maďarov(1,5) aj Ukrajincov(1,6) je takmer rovnaký.

Lenže Victor Orbán si tento problém už uvedomil a jeho vlády po roku 2010 spustili masívnu prorodinnú politiku. Maďari tvrdia, že ich krajina je celosvetovo prvá z hľadiska pomeru rodinnej podpory k HDP. A posledné hodnotenia ukazujú, že nastáva obrat k lepšiemu! Vzhľadom na značnú emocionálnu, kultúrnu, rodinnú a čiastočne aj administratívnu previazanosť slovenských Maďarov s Maďarskom, možno očakávať, že zvyšujúci sa index pôrodnosti sa môže prejaviť aj medzi maďarskou komunitou žijúcou na Slovensku.

Index pôrodnosti Ukrajincov je rovnaký ako u Slovákov. Je otázne koľko z vojnových utečencov napokon zostane na Slovensku, ale iste nemálo. Lepšie podmienky na živobytie ako v materskej krajine môžu aj u Ukrajincov spôsobiť, že index pôrodnosti sa aj u tejto menšiny zvýši.

No a potom sú tu Rómovia. Index pôrodnosti u vzdelaných a zamestnaných rómskych žien sa pohybuje medzi číslami 2-3, u žien žijúcich v osadách (ktorých je väčšina) sa index pôrodnosti blíži k indexu krajín na vrchole tohto rebríčka (1. miesto Niger 6,6, 2. miesto Somálsko 5,7, 3. miesto Kongo 5,5…)

Seriózne demografické štúdie odhadujú, že do roku 2030 by počet Rómov na Slovensku mohol stúpnuť na 500 – 640 000 (čiže za 8 rokov nárast o 60 000 – 100 000 ľudí).

Zároveň prognóza OSN v strednom scenári predpokladá, že populácia v SR začne klesať od roku 2020, prognóza Európskej komisie hovorí, že klesať začne od roku 2025. V každom prípade odhady oboch hovoria, že v roku 2080 by malo na Slovensku bývať len 4,2 milióna obyvateľov. Ak ale podľa predchádzajúcej štúdie má populácia Rómov narastať každých 8 rokov o 60 – 100 000 ľudí, v roku 2080 by Rómov malo byť 815 000 – 1 165 000, čiže k rómskemu etniku bude patriť každý 5,15ty – 3,6ty obyvateľ SR! Do toho zakalkulujte teoretický nárast maďarskej a ukrajinskej menšiny z už spomenutých dôvodov…

Iste, plne si uvedomujem, že zmiešavať údaje z rôznych nekompatibilných demografických štúdií nie je správne. Uvedomujem si, že v konečnom výsledku môže hrať úlohu množstvo iných faktorov – takých, ktoré sa dnes nedajú predvídať alebo takých, s ktorými tento neodborný článok neuvažuje – napríklad je známe, že pôrodnosť Rómov najviac ovplyvňuje chudoba a vzdelanie. Ak sa v najbližších rokoch zainvestuje do týchto oblastí, pôrodnosť Rómov môže klesnúť. Lenže, na to sú zase potrebné peniaze!

Pripúšťam, že skutoční demografi sa nad mojimi závermi môžu pousmiať, lenže samotný trend, že Európa a Slovensko vymierajú určite nespochybnia ani oni. Situácia na Slovensku je frustrujúca a vážna. Nie však pre túto vládu.

Je absurdné, že v takejto situácii Európa a pod jej vplyvom, či príkazom aj Slovensko zvyšuje investície do zbraní namiesto do záchovnej rodinnej politiky. Je priam idiotské, že peniaze dávame do niečoho, čo nepotrebujeme a nedávame ich tam, kde sú prepotrebné.

Hrozí nám teda, že ak nevymrieme vďaka zhubným účinkom kopiacich sa zbraní, vymrieme vďaka vlastnej hlúposti a nepredvídavosti. To tu nespomínam katastrofálny stav zdravotníctva, školstva… Navyše, ak budú vlády podobné tejto ďalej vytvárať stav, že mladí ľudia tu nebudú chcieť žiť a budú voliť v stále väčšej miere odchod do zahraničia, čísla môžu byť ešte hrozivejšie!

Takže Slovensko nečaká ružová budúcnosť. Buď zanikne onedlho v globálnej jadrovej vojne, ku ktorej ju vedú slovenskí vládni predstavitelia alebo v dlhšom časovom horizonte nás postretne osud Lužických Srbov a zhynieme v rámci nepriaznivého demografického vývoja.

 

P.S. 1 Nedá mi nespomenúť (s odkazom na môj dlhý blogový seriál s názvom Príručka samovraha), že svoj negatívny vplyv na psychiku obyvateľstva má iste aj neustále sa nad nami vznášajúca hrozba tretej svetovej vojny. Niekto nad tým len mávne rukou (taký človek má buď šťastnú povahu alebo ide o arogantného Dostála, Poliačika, Osuského, či Naďa), iný má z toho depky. A depresie, ako je známe, sú častou príčinou samovrážd! Bolo by zaujímavé zistiť či a ako stúpol u nás počet samovrážd od 24. februára 2022. Aj to sa môže, i keď len miniatúrnym dielom, prejaviť na demografickej krivke.

 

P.S. 2: Nezabudnite, že 3.3. o 17,00 je mierový pochod v Bratislave!

 

Slavín 24. 2. 2023

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2130456x
Priemerná čítanosť článkov: 3593x

Autor blogu

Kategórie