Založ si blog

Príručka samovraha – 73. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Otrava barbiturátmi, jedmi, alkoholom…

 

 

Tucholsky, Kurt (45) – nemecko-židovský novinár, satirik a spisovateľ. 21. decembra 1935 v ťažkej depresii vo svojom dome spáchal samovraždu. Predtým bol takmer tri týždne hospitalizovaný pre neustále žalúdočné ťažkosti. Počas hospitalizácie nebol schopný zaspať bez barbiturátov. Dňa 20. decembra 1935 večer sa nimi vo svojom dome v Hindås predávkoval. Na druhý deň ho našli ležiaceho v kóme a previezli do nemocnice v Göteborgu. Zomrel na ďalší deň.

 

Turing, Alan (42) – anglický matematik, kryptoanalytik, počítačový odborník, počas 2. svetovej vojny bol jedným z najdôležitejších vedcov lúštiacich nemecké tajné kódy šifrované povestným strojom Enigma. Záslužná činnosť umožnila Angličanom takmer počas celej vojny odhaľovať nepriateľskú komunikáciu. Turinga však nikdy verejne neocenili a dokonca o svojej práci ani nemohol hovoriť, lebo by porušil štátne tajomstvo.

V januári 1952 sa Turing zoznámil s devätnásťročným nezamestnaným Arnoldom Murrayom a pozval ho k sebe domov. 23. januára Turingov byt vykradli. Murray Turingovi oznámil, že zlodejom je pravdepodobne jeho známy a Turing nahlásil vlámanie na políciu. Počas vyšetrovania sa priznal, že mal s Murrayom sexuálny vzťah. To nemal robiť, pretože vzápätí sa zo žalujúceho stal obžalovaným. Obvinili ho zo sexuálneho deliktu a následne čelil súdnemu procesu. V súvislosti s touto kauzou mu odopreli ďalší prístup k utajovaným informáciám, z čoho logicky vyplývalo, že prišiel aj o prácu na šifrovaní vo Vládnom komunikačnom centre (GCHQ).

Alana Turinga súd odsúdil a musel sa rozhodnúť medzi dvomi možnosťami – dvojročným väzením alebo podmienečným odpustením trestu pod podmienkou podstúpenia hormonálnej „liečby“. Rozhodol sa pre druhú možnosť: celý jeden rok dostával na zníženie libida dávky syntetického ženského hormónu estrogénu diethylstilbestrolu, ktorý bežne spôsoboval u mužov gynekomastiu (rast pŕs).

7. júna 1954 zomrel na otravu kyanidom draselným. Jedom malo byť napustené jablko, z ktorého si odhryzol. Prítomnosť jedu v jablku však nikto nezisťoval, ako príčina smrti bol kyanid stanovený až pri pitve Turingovho tela. Podľa oficiálneho stanoviska išlo o samovraždu, čím boli odmietnuté špekulácie o náhode (nedbalé skladovanie chemikálií) alebo o vražde (politickej, špionážnej).

Vzhľadom na vyššie uvedené riadky, mohol mať na samovraždu dosť podstatných dôvodov…

 

Vicious, Sid (21) – britský punkový hudobník a basgitarista skupiny Sex Pistols. Necelé štyri mesiace pred samovraždou pravdepodobne zavraždil svoju priateľku Nancy Lauru Spungen jedinou bodnou ranou do brucha. Polícia ho na základe kaucie vo výške 30 000 dolárov pustila na slobodu. Desať dní po Nancynej smrti sa pokúsil podrezať si žily na rukách. 1. februára 1979 na večierku oslavujúcom jeho prepustenie na slobodu, ktorý sa konal v dome jeho novej priateľky Michelle Robinsonovej, získal od svojej matky – pravidelnej užívateľky heroínu, ktorá syna zásobovala drogou – čistý heroín a nasledujúce ráno bol mŕtvy, pretože si zobral nadmernú dávku.

 

Zweig, Stefan  (60) – rakúsky prozaik, esejista, básnik a prekladateľ. Počas 1. svetovej vojny žil vo Švajčiarsku a získal tu svoj antimilitaristický až pacifistický prístup k životu. Jeho literárnu tvorbu ovplyvnila psychoanalýza, osobne sa priatelil s jej zakladateľom Sigmundom Freudom. S intelektuálmi iných národností, napr. s Romainom Rollandom sa zapojil do mierového hnutia a pomocou článkov aj literárnych diel upozorňoval na nehumánnosť 1. svetovej vojny. Neskôr vystupoval aj proti fašizmu.

V roku 1938 emigroval do Veľkej Británie a v roku 1941 so svojou druhou ženou a spolupracovníčkou Lottou Altmanovou do Brazílie, kde spoločne dobrovoľne ukončili svoj život, po tom, ako sa k nim dostali správy o ničení kultúrnych hodnôt nacistami. V noci z 22. na 23. februára 1942 spáchal Stefan Zweig samovraždu predávkovaním veronalom v Petrópolise, v horách asi 50 kilometrov severovýchodne od Ria de Janeiro. Unikol tak svojim depresívnym stavom, ktoré ho prenasledovali už roky. Jeho manželka Lotte ho nasledovala vzápätí. Gazdiná ich našla oboch v posteli okolo 16,00 hod. Zweig ležal na chrbte so založenými rukami a Lotte sa opierala o jeho boky.

 

To, že požitím najrozličnejších liekov (najmä barbiturátov) v nadmernom množstve možno spáchať samovraždu je všeobecne známe, ale dá sa to vykonať aj presne opačným spôsobom – dobrovoľným rozhodnutím prestať užívať životne dôležité lieky. To bol prípad Pavla Tigrida.

 

Tigrid, Pavel (86) – český  spisovateľ, publicista, politik, minister kultúry, jeden z najvýznačnejších predstaviteľov českého protikomunistického exilu.

Od roku 1951 pracoval ako vedúci československej redakcie Slobodnej Európy v Mníchove. V roku 1956 v reakcii na maďarské udalosti začal vydávať významný exilový štvrťročník Svědectví. Po zmene režimu v roku 1989 pôsobil ako spolupracovník prezidenta Václava Havla, na ktorého pozvanie sa vrátil v decembri 1989 do Československa. Od roku 1994 zastával funkciu ministra kultúry v prvej vláde Václava Klausa.

Tigrid zomrel 31. augusta 2003 vo svojom dome v Héricy južne od Paríža.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127980x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie