Založ si blog

Príručka samovraha – 72. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Otrava barbiturátmi, jedmi, alkoholom…

 

(v texte sú použité poznámky pod čiarou. nachádzajú sa na konci článku)

 

Sebergová, Jean Dorothy (40) – americká herečka po otcovi švédskeho pôvodu. Po strednej škole študovala herectvo na University of Iowa. V roku 1956 si ju režisér Otto Preminger vybral v konkurze z 18 000 uchádzačiek na titulnú úlohu vo filme Svätá Jana, nakrútenom podľa hry George Bernarda Shawa.  Kritika ani diváci film neprijali nadšene. Úspech sa dostavil až po filme režiséra Jeana Godarda Na konci s dychom, v ktorom si zahrala po boku Jean-Paula Belmonda. Označili ju dokonca sa najlepšiu európsku herečku. Celkovo nakrútila 34 filmov najmä vo  francúzskej produkcii.

Okrem hrania sa Sebergová stále viac profilovala aj ako aktivistka. Bojovala za práva Indiánov a sumou 10 tisíc dolárov podporila aj černošskú organizáciu Black Panther. Bola to radikálna politická strana, ktorú sledoval Federálny úrad pre vyšetrovanie. FBI mala v tých časoch špeciálny program COINTELPRO na sledovanie civilných osôb, ktoré mohli byť nejakým spôsobom nebezpečné. Sledovali najmä ľavicovo orientovaných ľudí, u ktorých mohlo existovať riziko, že sa stanú komunistami. Takže začali sledovať aj Sebergovú.

FBI začal viesť proti herečke štvavú kampaň a novinárom podstrčila falošný tip tvrdiaci, že otcom dieťaťa, ktoré splodila so svojim druhým manželom spisovateľom Romainom Garym, je v skutočnosti významný člen strany Black Panthers. Tým sa mal znížiť Sebergovej kredit v očiach Američanov, hovorili o nej, ako o perverznej promiskuitnej herečke. Tlak na herečku bol taký veľký, že sa z toho zosypala, predčasne porodila a jej dcéra Nina po dvoch dňoch zomrela. Počas pohrebu dieťaťa v rodnom Marshalltowne nechala herečka rakvu otvorenú a urobila 180 fotografií, aby sa každý mohol presvedčiť o farbe kože dievčatka. Bola biela, takže ťažko mohol byť otcom niekto z černošskej organizácie. Herečka síce vysúdila od novinárov za ohováranie nejaké peniaze, ale FBI ju naďalej sledovala a strpčovala jej život. Bolo to mimoriadne zákerne počínanie.

Odvtedy sa herečka každý rok na výročie smrti svojej dcérky pokúšala o samovraždu. V noci na 30. augusta 1979 Jean Sebergová zmizla. Jej vtedajší partner Ahmed Hasní oznámil, že večer išli do kina na film a keď sa nasledujúce ráno zobudil, herečka bola preč. Polícii nahlásil jej nezvestnosť a tiež oznámil, že herečka už dlhšie hovorila o samovražde. Tvrdil že v júli toho roku sa pokúsila o samovraždu skokom pod vlak parížskeho metra.

8. septembra 1979, osem dní od Sebergovej zmiznutia sa našiel herečkin renault zaparkovaný v blízkosti jej bytu v 16. parížskom obvode. Na zadnom sedadle, zabalené v deke, sa nachádzalo rozkladajúce sa telo Jean Sebergovej. Polícia v aute našla tiež fľaštičku od barbiturátov, prázdnu fľašu minerálnej vody a francúzsky napísaný odkaz adresovaný synovi: „Odpusť mi! Už ďalej nedokážem žiť s mojimi nervami.“

Polícia prípad uzavrela ako samovraždu napriek tomu, že jestvovali vážne pochybnosti o tom, ako sa dostala do vozu. V krvi mala totiž veľké množstvo alkoholu, ale v aute pritom nijaký alkohol nenašli. Konšpirátori tvrdia, že telo niekto umiestnil do jej auta až po smrti. Samotná FBI až po desiatkach rokov priznala, že viedla proti Sebergovej ohováračskú kampaň.

Francúzsky spisovateľ, diplomat, filmový režisér a aviatik rusko-litovského pôvodu Romain Gary, ktorý so svojou druhou ženou Jean Sebergovou splodil dcérku Ninu, rok po herečkinej smrti 21. mája 1980 spáchal samovraždu tiež. Zastrelil sa. V liste na rozlúčku výslovne uviedol, že jeho čin nijako nesúvisí so samovraždou Jean Sebergovej.

 

Schneiderová, Romy (44) – francúzsko-rakúska herečka. O samovraždu sa pokúsila už aj skôr. Pokúsila sa podrezať si žily, keď prišla domov a namiesto dovtedajšieho partnera Alaina Delona, s ktorým bola zasnúbená tam našla len kyticu ruží a hercov list na rozlúčku.

V roku 1981 zomrel jej jediný, vtedy 14-ročný syn, keď sa nabodol na oceľový hrot pri preliezaní plotu.

Herečka zomrela 29. mája 1982 údajne po požití smrtiaceho koktailu alkoholu a liekov na spanie, po pitve sa tvrdilo, že dostala infarkt.

 

Schulhoff, Petr (64) – český režisér a scenárista. V polovici 70. rokov sa začal viac venovať žánru komédie – k úspešným patrili: Hodíme se k sobě, miláčku? (1974), Zítra to roztočíme, drahoušku… (1976) alebo Co je doma, to se počítá, pánové…

Schulhoff od mladosti trpel depresiami. Ako polovičný Žid vďačil za ne svojmu detstvu strávenému v koncentračnom tábore. Prišiel tam o otca postihnutého tuberkulózou, ktorý mu zomrel  v náručí. Schullhof ho musel sám pochovať, čo mu spôsobilo traumu na celý život. Sám potom deti nikdy nemal.

Posledný film nakrútil v roku 1982, potom u neho naplno prepukli fyzické a psychické zdravotné problémy. Krátko pred smrťou mu diagnostikovali rakovinu, čo zhoršilo jeho už aj tak zlú psychiku. Keď si uvedomil bezvýchodiskovosť svojej situácie, spáchal 4. mája 1986 samovraždu predávkovaním liekmi.

 

Smithová, Anna Nicole (39) – americká modelka a filmová herečka. Preslávila sa ako playmate, ale najväčšiu pozornosť vzbudil jej sobáš s miliardárom J. Howardom Marshallom, ktorý zomrel trinásť mesiacov po svadbe vo veku deväťdesiat jeden rokov[1]. Od tej chvíle viedla Anna Nicole Smithová s jeho deťmi súdne spory o majetok. 8. februára 2007 našli Smithovú v hotelovej izbe v bezvedomí, lekárom sa už nepodarilo priviesť ju k životu. Zomrela na predávkovanie liekmi.

 

Sokrates (70) – grécky filozof. V roku 399 pred n. l. sa otrávil jedom (malo ísť o bolehlav – Conium maculatum) vo väzení, kam ho uvrhli v pokročilom veku pre kritiku aténskej demokracie.

 

[1] Ak 74-ročný slovenský spevák Pavol Hammel hovorí, že už vzhľadom na vek váha aj nad tým, či má začať čítať hrubšiu knihu, mal by sa dívať na svet očami 90-ročného J.Howarda Marshalla.

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100359x
Priemerná čítanosť článkov: 3578x

Autor blogu

Kategórie