Založ si blog

Príručka samovraha- 80. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Skok do vody

 

(V texte sú použité poznámky pod čiarou. nachádzajú sa na konci článku)

 

Tripathi, Sunil (22) – americký študent indického pôvodu, navštevoval Brown University. Od 16. marca 2013, kedy bez dokladov, mobilu a peňazí opustil svoj byt nachádzajúci sa neďaleko školy, bol nezvestný.

Zmizol týždeň pred bombovým útokom na bostonský maratón[1].  Študent, ktorý bez vysvetlenia zmizol sa stal obeťou mediálnej poľovačky na páchateľa teroristického útoku. Aj keď televízia NBC po niekoľkých hodinách poprela pôvodnú správu o tom, že za útokmi stojí on, obvinenie Tripathiho sa bleskovo šírilo po sociálnych sieťach a zúfalá rodina nemohla nič robiť. V čase, keď jeho fotografia obletela svet, však bol už chlapec pravdepodobne mŕtvy. Jeho telo sa po necelých dvoch týždňoch od atentátu našlo v rieke Providence. Podľa úradov Sunil spáchal samovraždu, pretože trpel silnými depresiami.

Štyri dni po atentáte polícia identifikovala dvoch atentátnikov – bratov Carnajevovcov pôvodom zo severného Kaukazu. Tamerlána v prestrelke zastrelili, zraneného Džochara čakal súd.

 

Tříska, Jan (80) – česko-americký herec. V rokoch 1955-1959 vyštudoval herectvo na pražskej DAMU, hneď po skončení školy sa stal najmladším členom činohry Národného divadla v Prahe. V roku 1966 odišiel do Divadla za branou, po jeho zániku hosťoval v roku 1973 v Kladne a v rokoch 1974- 1977 účinkoval v Mestských divadlách pražských. Hral v mnohých divadelných a filmových úlohách, napr. Radúz a Mahulena (1970), Tridsať prípadov majora Zemana.

V roku 1977 sa ako signatár Charty 77 rozhodol emigrovať do Kanady, neskôr do USA. Tam stvárnil napríklad strelca vo filme Ľud versus Larry Flynt, objavil sa vo filmoch Highlander, Ronin, Rok prvého kontaktu

Po zmene režimu v roku 1989 sa na čas vrátil do Československa, aby pokračoval vo svojej hereckej dráhe.

Známa je jeho úloha učiteľa Igora Hnízda vo filme Jana Svěráka Obecná škola, hral vo filmoch  Želary, Horem pádem a iných. V lete občas navštevoval Česko, ale s manželkou, českou herečkou Karlou Chadimovou, s ktorou mal dve dcéry, trvalo žil v Los Angeles. Bol vegetarián.

Dňa 23. septembra 2017 okolo štvrtej popoludní sa vážne zranil pri páde z Karlovho mosta v Prahe. Stalo sa to dva dni pred plánovaným začiatkom nakrúcania filmu Jiřího Mádla „Na streche“, v ktorom mal hrať hlavnú rolu.

Neskôr vyšlo najavo, že pred pádom posedával na mostovom múriku pri súsoší sv. Norberta, Václava a Zikmunda, čelom k Vltave a meditoval. Najprv to bola okoloidúca žena, neskôr ochranka Karlovho mosta, ktorí ho upozorňovali, aby bol opatrný a zliezol. Na upozornenie vždy zliezol, ale potom sa na múrik opäť vrátil. Tretí pokus vyliezť na múrik sa legendárnemu hercovi nevydaril a spadol do chladných vĺn. Zo záberov, ktoré získala televízia Nova, bolo zrejmé, že Třískovo bezvládne telo plávalo dlhé minúty na hladine Vltavy, kým po neho z výletnej lode do vody neskočili dvaja Poliaci a neposkytli mu prvú pomoc. Keď mu záchranári obnovili činnosť srdca, v umelom spánku ho previezli do Ústrednej vojenskej nemocnice. Tam však 25. septembra zomrel. Podľa výsledkov pitvy príčinou smrti neboli následky topenia sa, o život ho pripravili početné zranenia nezlučiteľné so životom (vrátane zlomenej chrbtice), ktoré musel utrpieť po náraze buď do mostového piliera alebo o hladinu rieky.

Po hercovej smrti sa ihneď vyrojilo množstvo špekulácií, prečo osemdesiatročný herec opakovane liezol na mostový múrik. Úvahy o samovražde sa usiloval vyvrátiť režisér Jiří Mádl, s ktorým mal herec ďalší deň začať nakrúcať nový film. Podľa neho sa Tříska na veľkú rolu tešil a posledné mesiace nežil ničím iným: „Predstava, že priletel z Kalifornie, absolvoval kostýmové skúšky a išiel ukončiť život je načisto hlúpa. Vypomstil sa mu jeho rituál návštevy Karlovho mosta, ktorý robil pred nakrúcaním každého nového filmu.“

Napriek tomu sa samovražedný úmysel nepodarilo úplne vyvrátiť. Nikto totiž nechyroval o tom, že by Tříska v minulosti pred filmovačkou vykonával takýto rituál. V hre bolo aj 3,5 miliónové odškodné za hercovu smrť, ktoré mala poisťovňa tvorcom vyplatiť[2] a koniec koncov aj hercova dobrá povesť, ktorej by chýry o samovražde mohli uškodiť.

 

Skok do horskej rokliny

 

Mu-hjon, Ro (63) – šestnásty prezident Kórejskej republiky. Ako 56-ročný sa stal najmladším juhokórejským prezidentom. V posledných mesiacoch života ho vyšetrovali v súvislosti s korupciou.

23. mája 2009 skočil údajne do skalnej rokliny v horách. Podľa televízie YTN sa Ro Mu-hjon smrteľne zranil pri páde, keď sa venoval horolezectvu. Jeho telo našli na úpätí vrchu v blízkosti jeho domu nachádzajúceho sa v dedine Bongha-ro na juhu krajiny, spresnil verejnoprávny rozhlas KBS. Kto si na Google Earth pozrie okolie dediny Bongha-ro, tomu musí byť nad slnko jasnejšie, že na tamojších svahoch sa dajú maximálne „váľať sudy“. Nazvať to horolezectvom, môže len človek, ktorý v živote nevidel vyšší kopec ako lesné mravenisko, prípadne propagandista starajúci sa o imidž juhokórejského politika. Exprezidentov osobný strážca po niekoľkých kontroverzných výrokoch priznal, že v čase udalosti sa nenachádzal v Roovej blízkosti.

V Roovom počítači našli krátky list na rozlúčku, v ktorom sa exprezident hlboko, ale nekonkrétne ospravedlňuje všetkým, ktorí kvôli nemu trpeli.

 

[1] Dve improvizované výbušné zariadenia explodovali 15. apríla 2013  asi 12 sekúnd po sebe. Výbuchy v blízkosti cieľovej roniky maratónu zabili troch ľudí a zranili najmenej 183 ďalších.

[2] Bez ktorého by sa film po preobsadení Jana Třísku za Aloisa Švehlíka nepodarilo dokončiť!

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

medveď

O novele týkajúcej sa regulácie medveďov budú poslanci rokovať zrýchlene

30.04.2024 12:08

Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane.

SR rozpočet24 NRSR návrh schválenie BAX

Poslanci posunuli do 2. čítania zmeny v zákone o neziskových organizáciách

30.04.2024 12:04

Návrh kritizovali viaceré organizácie a združenia, označili ho za diskriminačný.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia obvinila vodiča autobusu, počas jazdy v Levoči nafúkal

30.04.2024 11:55

Ak sa jeho vina preukáže, podľa zákona mu hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2130755x
Priemerná čítanosť článkov: 3593x

Autor blogu

Kategórie