Založ si blog

Príručka samovraha – 81. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Utopenie

 

Ayler, Albert (34) – americký jazzový saxofonista.

5. novembra 1970 zmizol a až o 20 dní našli jeho telo plávať na hladine East River neďaleko móla na Congress Street Pier v Brooklyne. Po jeho smrti sa vyrojilo množstvo konšpiračných teórií. Jedna tvrdila, že ho do rieky hodila mafia, ktorá ho priviazala o jukebox. Iná tvrdila, že ho zabilo FBI ako súčasť ich politiky vraždenia všetkých významných černošských osobností s cieľom oslabiť hnutie Black Power. Najjednoduchšie vysvetlenie však je, že ukončil svoj život pre zlé vzťahy s vlastným bratom, pre stratu podpory zo strany hudobných kritikov a pre zrušenie zmluvy s nahrávacou firmou Impulse.

 

Bačkovský, František (54) – český kníhkupec, vydavateľ, spisovateľ a bádateľ. V 90. rokoch 19. storočia sa vplyvom neúspešnej vydavateľskej dramaturgie, gamblerstva a nákladného života početnej rodiny so šiestimi deťmi dostal do finančných problémov. V ďalšom desaťročí sa pridružili choroby a takmer úplná slepota. Uvedené problémy ho dohnali k samovražde.

29. novembra 1908 odišiel z domova a nedal o sebe žiadnu správu. Keď sa neozval ani do konca roka, začala mať rodina aj obchodní partneri obavy, že v návale nervovej choroby ukončil svoj život. Bola vyslovená domnienka, že v noci z 29. na 30. novembra 1908 skočil z Čechovho mosta do Vltavy a nebolo možné ju potvrdiť, pretože neznámeho samovraha odniesol prúd vody.

Obavy sa potvrdili 11. februára 1909. Vtedy našli v rieke pri Kralupoch nad Vltavou mŕtvolu staršieho muža. Bačkovského synovia po obhliadke potvrdili, že ide o ich otca.

 

Tyrš, Miroslav (52) –  český kritik, historik umenia, estetik, profesor dejín na UK a na ČVUT v Prahe, predseda výtvarného odboru Umeleckej besedy. Podieľal sa na založení organizovaného telovýchovného hnutia v Čechách, predovšetkým Sokola. Miroslav Tyrš žil dlho len pre Sokol.

V piatok 8. augusta 1884 dopoludnia ho videli odchádzať z Heidovho hostinca v rakúskom Ötzi v tyrolských Alpách, kde si vtedy liečil svoju duševnú chorobu. Posledná ho živého videla v noci z 8. na 9. augusta miestna žena. Stretla ho na lesnom rúbanisku a pozdravila, ale on jej neodpovedal.

Ďalšie dva týždne bol nezvestný. Jeho telo napokon našli v divokej rokline riečky Ache pri osade Habichen. Tyrš zomrel na následky utopenia. Podľa niektorých zdrojov išlo o nehodu, podľa iných o samovraždu kvôli následkom syfilisu, ktorým sa nakazil v mladosti.

 

Woodová, Natalie (43) – hollywoodska herečka. Počas detstva malej Natalie navštívila jej matka kartárku a tá dcére predpovedala, že bude veľmi slávna, ale tiež, že nemá chodiť do vody, lebo sa jej stane osudnou.

Štyridsaťtriročná Woodová sa utopila 29. novembra 1981 počas plavby jachtou Splendour neďaleko ostrova Santa Catalina pri pobreží južnej Kalifornie.

Podľa jednej verzie herečka údajne predtým vypila veľa alkoholu a nešťastne padla cez palubu. Keďže nevedela plávať, zmocnila sa jej po páde do vody panika a utopila sa.

Podľa inej verzie opustila po hádke s manželom večer jachtu v člne a jej telo objavil až o pol ôsmej ráno vrtuľník pobrežnej stráže. Bezvládne plávalo na hladine tvárou dole asi 200 metrov od jachty. Čln sa našiel o ďalších zhruba 200 metrov ďalej. Natalie mala na sebe nočnú košeľu a cez ňu prehodenú bundu.

Jestvuje však množstvo ďalších verzií. Herečkinu smrť vtedy označili za nešťastnú náhodu, no dodnes nie je jasné, čo sa na lodi v skutočnosti odohralo. Táto udalosť patrí k najväčším záhadám Hollywoodu.

Vzhľadom na to, že o samovraždu sa Woodová pokúsila už v roku 1966, najuveriteľnejšia je samovražedná verzia jej smrti. V roku 1966 Woodová pohltala prášky a skončila v nemocnici. Nasledujúce tri roky sa dávala dohromady a na filmovanie zanevrela.

 

Woolfová, Virginia (59) – anglická spisovateľka, kritička, esejistka a feministka vydatá za spisovateľa Leonarda Woolfa, ktorý sa vyznačoval neobvyklou veľkorysosťou a láskavosťou, pretože k škandálnym udalostiam okolo svojej ženy (netajené lesbické vzťahy) zaujímal zhovievavý a neodmietavý postoj.

Spisovateľka aj pre svoju sexuálnu orientáciu celý život trpela depresiami. Dňa 28. marca 1941 si obliekla kabát, naplnila vrecká kameňmi a vstúpila do rieky Ouse v blízkosti svojho domu v Lewese v grófstve Sussex a utopila sa.

Jej telo sa našlo až 18. apríla 1941.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2130913x
Priemerná čítanosť článkov: 3593x

Autor blogu

Kategórie