Založ si blog

Rozhovor s americkým veľvyslancom

Spravodajská televízia TA3 si dnes pozvala na rozhovor amerického veľvyslanca na Slovensku Gautama Ranu. Zhováral sa s ním redaktor Tomáš Verníček. Okrem toho, že Verníčkov postoj rozhodne nebol  nestranný, dával veľvyslancovi otázky, ktoré už vopred určovali jeho odpoveď.

Upútalo ma zopár veľvyslancových výrokov:

„Slovensko poskytlo Ukrajine pomoc v sume 700 miliónov dolárov.“

K tomu poznamenávam len toľko, že za tú sumu by sa dali postaviť tri špičkové koncové nemocnice typu Bory, alebo desať fungl nových okresných nemocníc.

„Slovensko je kľúčovým spojencom vo východnom krídle NATO.“

Doteraz som si myslel, že takým spojencom USA je Poľsko, ale zdá sa, že Poliaci predsa len trochu strečkujú. Slovensko je však tak dokonale zastrčené v americkej zadnici a hranice s Ukrajinou máme aj my, takže je zrejmé, prečo sme „kľúčovejší“ ako Poliaci.

„Slovensku sa darí omnoho lepšie, čo sa týka pripravenosti a stavu armády.“

To azda myslel pán Rana ako vtip! Po tom, čo sme sa zbavili systému S-300 a naši podarení spojenci postupne stiahli zo Slovenska všetky Patrioty? Po odovzdaní Migov na Ukrajinu, keď nemá naše jadrové elektrárne a vôbec celé územie SR kto a ako chrániť? Nechápem, z čoho vychádzalo veľvyslancovo tvrdenie, že našej armáde sa darí omnoho lepšie.

„Ide o otrasnú, nevyprovokovanú vojnu, ktorú začalo Rusko. A sme v tom spolu!“

Každý, čo len trochu zorientovaný človek, ktorý sleduje dianie posledných 30 rokov, vie, že ide o ukážkový príklad Američanmi cielene plánovanej a vyprovokovanej vojny! A nie, nie sme v tom spolu! To nie je naša vojna! Slovensko je proti vojne. Slovensko chce mier! A nechce podporovať vojnu dodávaním ďalších zbraní.

„Ficova rétorika ničí demokraciu, je dôležité, aby bolo Rusko porazené.“

Ak to Gautamovi Ranovi (a Spojeným štátom) ešte nedošlo, tak im to poviem ja – jadrovú veľmoc nemožno poraziť! Iba, ak za cenu nukleárnej vojny! Akurát, že v tom prípade by nebolo víťaza.

„Niektorí slovenskí politici využívajú túto rétoriku, aby strašili ľudí…“

Vojnou strašiť netreba. Vojna straší sama o sebe. Zlo sa deje kúsok za našimi hranicami a Američania budú bojovať do posledného Ukrajinca (prípadne do posledného vojaka východného krídla NATO). Niektorým to už dochádza, niektorým ešte nie. Fico vojnou nestraší, vojna straší sama o sebe, Fico len hovorí (tak, ako každý rozumný človek) o potrebe začatia mierových rokovaní.

K téme volieb pán veľvyslanec povedal, že „Slováci majú právo si vybrať a USA budú rešpektovať výsledky volieb – samozrejme že nebudú spolupracovať s neofašistami a neonacistami“.

Ale spolupráca s ukrajinským vedením, ktoré je do značnej miery podporované ukrajinskými fašistickými zoskupeniami im neprekáža…

Na tému Čaputovej ako údajnej americkej agentky Guatam Rana povedal: „Prezidentka Čaputová je slovenskou patriotkou!“

Nuž, možno je – len si to málokto všimol! A ak je naozaj Patriotom, tak nech nezacláňa v prezidentskom paláci a ide chrániť slovenský vzdušný priestor.

Signifikantné bolo, že v celom takmer polhodinovom rozhovore nezaznelo ani jeden jediný raz slovo MIER. Bolo to len o vojne, o dodávaní a nákupe amerických zbraní, o eskalovaní napätia a nutnosti poraziť Rusko.

Očakávam, že objektívna spravodajská televízia TA3 teraz recipročne pozve na rozhovor ruského veľvyslanca pána I. B. Bratčikova.

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214736x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie