Založ si blog

24 hodín strávených v okrskovej volebnej komisii

Včerajší deň som strávil v jednej bratislavskej okrskovej volebnej komisii. Po dvadsiatej druhej, pri otváraní obálok, som myslel, že ma picne. Z obálok som vyťahoval jeden lístok s Progresívnym Slovenskom za druhým. Presne ich bolo 408. Smer mal u nás 134 hlasov, Hlas  82, KDH 41, SAS 118, OĽANO 34, Demokrati 39, Republika 17, Sme rodina 7, Modrí 4 hlasy. Progresivisti to skrátka v mojom okrsku prevalcovali.

Pár postrehov:

Neskutočná arogancia mladých, s veľkou pravdepodobnosťou voličov Progresívneho Slovenska. Zákon 237/1998 Z.z. o voľbách do parlamentu hovorí v paragrafe 29, odsek 3 úplne jasne:

„Vo volebnej miestnosti je neprípustná akákoľvek volebná agitácia.“

To, že dvaja muži prišli k voľbe oblečení v dúhových tričkách ešte možno s prižmúrenými očami považovať za vyjadrenie ich osobných pocitov k téme LGBT a nie za postoj k politickej ideológii/agende.

Ďalšia mladá dievčina prišla v tričku s nápisom Skutok sa nestal a také tričko už jednoznačne odkazuje na agendu určitých konkrétnych politických strán! Dievčina mala aspoň toľko chochmesu, že po upozornení členmi okrskovej volebnej komisie si navliekla plášť a tričko schovala.

Ďalší mladý muž prišiel v bielej mikine s modrým nápisom Budúcnosť. Presne v takom, v akom pre Progresívne Slovensko nakrútili volebné šoty herci Kamila Magálová, Alexander Bárta, Peter Altof, Matej Landl, Richard Stanke, Táňa Paufohová,  Zuzana Porubjaková, Kristína Tormová, Jakub Jablonský, Tomáš Palonder, Henrieta Mičkovicová, Lujza Garajová-Schrameková, Oľga Belešová a Filip Šebo.
Žiaľ, v tom frmole sme si to všimli, až keď muž už odvolil. Po upozornení, že porušuje volebný zákon, sa mladík drzo ohradil:
„Ja som právnik a nič neporušujem!“
Nuž právnik možno bol, ale určite mizerný, ak nevidel jednoznačnú nezákonnosť svojho konania. Vzhľadom na to, že už odvolil, sme to ďalej neriešili za účasti polície. Mladý volič prezentoval typické znaky stúpenca tejto politickej strany: aroganciu, nevedomosť, drzosť a akúsi pseudorevolučnosť.
Stúpenci žiadnej inej politickej strany necítili potrebu  oblečením propagovať svoj náhľad na svet politiky. Nuž, neskutočná arogancia, tzv. slušných…

Úplne unikátnym prípadom bola mladá žena okolo tridsaťpäť rokov. Do volebnej miestnosti prišla až okolo 21,00 hod., keď už bola s krátkymi prestávkami prázdna. Poznala sa s jedným členom okrskovej komisie. Zapriadla s ním reč a spýtala sa ho, koho má voliť. Ten jej správne odpovedal, že sa musí rozhodnúť sama. On jej radiť nemôže.
Žena odišla za plentu a listovala vo volebných lístkoch. Potom si jeden vybrala (neviem aký) a pýtala sa svojho známeho z volebnej komisie, koho má zakrúžkovať. On jej opäť odpovedal, že nevie, aký lístok má a je na nej, koho si vyberie.
Žena po tejto rade lustrovala zoznam kandidátov odvrchu dole zaradom. Pri mladších kandidujúcich mužoch sa zastavila. Svoje počínanie nahlas komentovala:
„Bohvie ako tento vyzerá?“
Vytiahla mobil a vygúglila si jeho fotgrafie:
„Ten vyzerá celkom dobre!“
Prešla v zozname na iné meno, vygúglila fotku a:
„Toho nie, nepáči sa mi!“
Išla ďalej, vygúglila tretieho:
„Hm, to je fešák, toho by som mohla zakrúžkovať!“
Takto strávila za plentou najmenej pol hodinu, kým bol jej hlasovací lístok upravený…
Je neuveriteľné, že niekto je schopný sa takto rozhodovať v takej dôležitej veci, akou sú parlamentné voľby!
Čudné bolo aj nariadenie vedúceho odboru všeobecnej vnútornej správy ministerstva vnútra Mgr. Michala Mráza o tom, že členovia okrskových volebných komisií nie sú oprávnení poskytovať alebo nahrávať údaje o priebežných výsledkoch hlasovania do iných informačných systémov.
Dodržali sme to, ale zaujímalo by ma, z akého zákona Mgr. Mráz vychádzal.
Nuž zvolili sme si.
Uvidíme, čo bude ďalej.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2129732x
Priemerná čítanosť článkov: 3591x

Autor blogu

Kategórie