Covid a Prezidentka

Tak to postihlo nakoniec aj mňa. Tri roky som sa covidu úspešne vyhýbal a v stredu dve čiarky ako pri tehotenskom teste! Našťastie, zatiaľ je priebeh mierny, mal som síce horúčky, bolí ma celé telo, ale dá sa. Uchýlil som sa do postele a tam, v tom polo mátožnom nie celkom čulom stave sa mi zachcelo pustiť si na notebooku nejaký film. Najlepšie film, pri ktorom netreba rozmýšľať a ktorý by nebol s titulkami, lebo v tej chorobnej ospanlivosti som rátal s tým, že sa mi sem-tam aj privrie oko. A tak nech vnímam aspoň zrozumiteľné slovo.

I zašiel som na Netflix a zvolil český film Prezidentka. Nebyť mojej choroby, pri zdravom rozume by som si ho iste nevybral. Lenže vybral a dokonca dopozeral do konca…

Už pri prvých scénach filmu človek pochopí, a po overení si dátumu premiéry aj potvrdí, že išlo o film nakrútený na podporu zvolenia Danuše Nerudovej za českú prezidentku. Film je nakrútený na progresivistických pozíciách. Veľa napovedá scéna, v ktorej prezidentská kandidátka s filmovým menom Kateřina Čechová (v podaní herečky Anny Geislerovej) oznamuje svoje rozhodnutie kandidovať za prezidenta svojej dcére. Udeje sa to pražskej kaviarničke a Geislerová zdôvodňuje svoje rozhodnutie takto:

„Po tom, čo sa tu dialo je strašne dôležité, aby niekto skúsil vrátiť tomu úradu nejakú dôstojnosť, nejakú dôveryhodnosť, úroveň, ústavnosť.“

Inými slovami éra prezidenta Zemana a asi aj prezidenta Klausa mala predstavovať to strašné obdobie, keď sa v Česku diali nedobré veci. Čo na tom, že jestvuje kopec ľudí, nielen z radov laickej verejnosti, ale aj z radov politológov/analytikov, ktorí práve túto dvojicu vyzdvihujú na piedestál spomedzi radu hláv českého štátu.

Aby bolo politické zameranie filmovej prezidentky Kateřiny Čechovej úplne jasné, k tomu divákovi napomáha hlas rozhlasovej reportérky znejúci z autorádia v prezidentskej limuzíne v deň inaugurácie:

„Kateřina není v politice žádnym nováčkem… začínala jako překladatelka… přátelila se i s Václavem Havlem…“

Iste, Václav Havel nesmel ostať opomenutý… A divákovi je v tej istej scéne poskytnutá aj odvolávka sa na našu najúžasnejšiu slovenskú prezidentku:

„Kateřina Čechová se stala prezidentkou České republiky a je tak první ženou naši historie, která to dokázala a je tak společně se svou slovenskou kolegyni jednou z mála na celém světe.“

V anotácii k filmu je uvedené, že ide o romantickú komédiu no mne to viac pripadalo ako agitprop. Síce jemný a akože nevtieravý, ale agitprop. V reáli to nakoniec nevyšlo, pretože Danuše Nerudová sa pre svoje pochybenia vo volebnej kampani nestala prezidentkou, ale pretože bábkovodiči mali v zálohe rozviedčika Pavla, všetko „dobre“ dopadlo. Koniec koncov, je to podobné ako to bolo na Slovensku – bábkovodičmi preferovaný bol Mistrík a nakoniec vyhrala Čaputová, ktorú mali ľudia z pozadia (plota) v zálohe pre každý prípad.

Film Prezidentka možno charakterizovať ako dielo z kategórie ružovej knižnice, bez štipky originality a realistického pohľadu – jednoducho gýč. Dej je ľahko predvídateľný, bez akýchkoľvek prekvapení a nečakaných zvratov. Mnohé scény vzbudzujú  úsmev na tvári vo chvíľach, keď to určite nebolo zámerom tvorcov. Dej je presladený tak, že človeku chvíľami príde až nevoľno. Vedľajšie postavy sú nerozvinuté a tvoria vlastne len kulisu, hoci napríklad s postavou ochrankárky Martiny sa dalo pracovať. (Je absolútne nepredstaviteľné aby osobná strážkyňa na otázku nadriadeného, kde je prezidentka, len tak nezúčastnene mrdla plecami).

Z tých zopár málo scén, kde filmová prezidentka akože vyjadruje svoje politické postoje a riešenia problémov vyplýva, že má blízko k progresivistickému zmýšľaniu. To by mi napokon až tak neprekážalo (veď ľudia sú rôzni a môžu chybovať), ale v tomto kontexte mi neladí, že filmové priezvisko prezidentky tvorcovia zvolili také jednoznačne vlastenecké a najmä mi do celej tejto koncepcie nezapadá dlhá scéna, keď počas vianočného večierka po príchode prezidentky do sály celá spoločnosť hrdo a dojate odspieva celú(!) českú hymnu.

Aby sme si rozumeli, mne neprekáža spievanie národnej hymny, naopak som proti progresivistickým plánom na rozriedenie národov v eurosojuznom kotli, len si neviem predstaviť, že by v nejakom slovenskom filmovom projekte slovenský prezident mal priezvisko Slovák a spoločnosť by v jeho prítomnosti po stojačky, hrdo, oddane, precítene a dojate odspievala celú slovenskú hymnu.

Na to, aby som si pozrel film Sviňa podľa predlohy Arpáda Soltésza som doteraz nedostal guráž, ale predpokladám, že ide o „dielo“ z rovnakej kategórie z hľadiska etiológie jeho vzniku. Len predpokladám, že Prezidentka je predsa len trochu kultivovanejšia.

Film Prezidentka je propagandistický brak. Žasnem, že české herecké hviezdy – Ondřej Vetchý (v role prezidentkinho amanta tzv. „z ľudu“) a Anna Geislerová v ňom prijali účasť. Alebo… vlastne ani nežasnem, dalo sa od nich čakať iné?

 

 

K správe MUDr. Kotlára. ..

25.10.2024

Výslednú správu doktora Kotlára som nevidel. Zatiaľ, pokiaľ viem, nevidel ju nikto. Neviem, aké informácie a dôkazy vo svojej správe nazhromaždil. Mám však medicínske vzdelanie a aj preto som sa sám iniciatívne zaujímal o bezpečnosť mRNA vakcín. Musím podotknúť, že som nečerpal zo zdrojov, ktoré bývajú označené ako konšpiračné, ale prelúskal som aj niekoľko [...]

Hlúpneme, či múdrieme?

24.10.2024

Zúčastnil som sa vo svojom živote viacerých certifikovaných inteligenčných testov. Dosiahol som veľmi slušné výsledky. Som členom spoločnosti Mensa, čo je nezisková medzinárodná organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí. Zúčastnil som sa televíznych vedomostných súťaží Milionár a Pokušenie. V Milionárovi som sa dostal za druhú garantovanú [...]

Správa o stave železníc a trochu aj o stave Slovenska

23.10.2024

Pred pár dňami som sa vybral s kamarátkou na cyklovýlet na Záhorie. Naša cieľová železničná stanica bola Senica. Kamarátka je v cestovaní záhoráckymi vlakmi celku ostrieľaná a preto deň vopred volala na prestupovú železničnú stanicu v Kútoch, aby zistila, či na druhý deň nebude na trati do Senice výluka. V poslednom čase sa totiž stáva, že železničiari bez [...]

Gruzínsko, voľby, Európa, EÚ, Ukrajina

V Gruzínsku po sčítaní 70 percent okrskov vedie vládnuca strana. Exit poll naznačil víťazstvo opozície

26.10.2024 18:36, aktualizované: 20:15

Exit poll naznačil víťazstvo prozápadných strán.

únos

Tragédia v Mexiku: Pri nehode autobusu zomrelo najmenej 24 ľudí

26.10.2024 18:21

Pri nehode autobusu v centrálnom Mexiku zahynulo najmenej 24 ľudí a ďalších päť ľudí bolo zranených.

Policajný potápač

Dráma na Dunaji: Polícia vytiahla muža, ktorý skočil do rieky. Napriek snahe sa ho nepodarilo oživiť

26.10.2024 17:45, aktualizované: 18:29

Polícia prehľadávala nábrežie a hladinu rieky, záchranným zložkám sa osobu podarilo vytiahnuť z vody a začali ju oživovať.

Beyoncé

Speváčka Beyoncé v kampani podporila Harrisovú. Trump sľúbil rekordnú deportáciu migrantov

26.10.2024 17:09

Nie som tu ako celebrita, nie som tu ako politik. Som tu ako matka, povedala Beyoncé.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 624
Celková čítanosť: 2277137x
Priemerná čítanosť článkov: 3649x

Autor blogu

Kategórie