Z Amritsaru do Péšávaru – 1. časť

Letisko Dubaj sa vyznačuje tým, že je tu síce zadarmo wifina, ale jej kvalita je taká, že sa nikam nedovoláte. Našťastie, všetko ostatné funguje priam perfektne. Okrem toho, vám po prílete darujú SIM kartu s objemom 1 GB dát.

Pri prílete a odlete nemáte žiadne administratívne prestoje – ak teda za prestoje nepovažujete samotný čas medzi príletom a odletom. Neónové reklamné pútače už na dubajskom letisku upozorňovali, že v Indii sa blíži sviatok Diwali. O tom, že tento najväčší indický sviatok vypukne za pár dní, svedčalo aj to, že naše lietadlo do Amritsaru prevádzkované indickou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou Spice Jet bolo plné. Domov za rodinami sa vracalo množstvo Indov pracujúcich v Dubaji. Každý jeden z nich vliekol k check-inu so sebou najmenej jednu obrovskú kartónovú škatuľu plnú nakúpených darčekov, či potrieb pre domácnosť. Väčšinou však tých škatúľ mali toľko, že sa im ani nezmestili na vozíky, ktoré sú na letisku k dispozícii na presun batožiny. Uvažoval som, či sa naše lietadlo vôbec odlepí od zeme…

Letisko v Dubaji

Amritsar je síce vyše miliónové mesto, ale tunajšie letisko je malé. Na vybavenie pasových záležitostí je otvorené len jedno okienko. Pred ním kľukatí dlhý had pricestovavších. Takisto röntgenový prístroj na kontrolu batožiny pred opustením letiska pracuje len jeden, hoci hneď vedľa neho odpočíva ďalší. Indickí uniformovaní muži a ženy však majú čas. Pasová a vízová kontrola spočíva aj vo vyfotení vašej tváre a sňatí odtlačkov palcov z obidvoch rúk. Po necelej hodinke sa ocitáme pred letiskovou budovou. Je pol deviatej ráno a našim jediným záujmom je hodiť veľké batohy do hotela.

Sotva náš taxík zastaví pred budovou hotela, z dverí po schodoch vybehne úctivý portier a trhá nám batožinu z rúk. Keď ju väčšinou z rúk nepustíme, tak aspoň úctivo pridrží otvorené dvere na recepciu. Za chvíľu sme ubytovaní a môžeme vyraziť na raňajky. Hneď vedľa  hotela sa nachádza vývarovňa s názvom Kulcha café.

Na výber z jedál bola – na prekvapenie – práve a len kulcha. Kulcha je kvasený  chlieb diskového tvaru. Niekde mu hovoria aj naan alebo tandoori parantha. Niektorí v týchto chleboch vidia rozdiel. A asi aj je, najmä podľa zamiesených surovín.

Kulcha

Kulcha

Kulcha sa vyrába z múky nazývanej maida (jemne mletá bez otrúb, rafinovaná a bielená, vyrábaná z pšenice), vody, štipky soli a kysnúceho činidla (droždie alebo kus starého kulcha cesta) Všetko sa ručne zamiesi, prikryje vlhkou handričkou a nechá sa hodinu na teplom mieste. Cesto mierne nakysne, potom sa opäť miesi a pomocou valčeka vyvaľká do okrúhleho tvaru.  Pečie sa v hlinenej peci (tandoor), ktorú často vidno u pouličných predavačov pečiva ako dieru v podlahe ich krámiku. Niekedy je do kulchy zamiesená aj trocha na drobno posekanej zeleniny. Ku kulche sa podáva kúsok masla a konzumuje sa s akýmkoľvek indickým kari. Najmä pikantné cícerové kari známe ako chole je jedlom voľby na konzumáciu s kulchou. V našom prípade ku kulche pridali aj cibuľu v kyslom náleve.

Kulcha resp. naan sa stali našim pravidelným jedlom alebo prídavkom k jedlu prakticky počas celého pobytu. Tento chlieb je mimoriadne chutný, takmer vždy čerstvo pripravený a často sa stal tou najchutnejšou zložkou nášho jedla. Čo to robilo s telesnou hmotnosťou konzumenta, to je už druhá vec. K pohostinskému zariadeniu Kulcha café  prináležalo aj platené parkovisko určené nielen pre zákazníkov podniku. Vodiči-nekonzumenti platili parkovné pri stolíku v kaviarni u človeka, ktorý bol zároveň čašníkom. Zaujímavé bolo, že niektorí vodiči čašníkovi odovzdávali aj kľúče od auta. Či sa báli, že im ich niekto v úzkych uličkách starého amritsarského mesta ukradne alebo ich tu nechávali, aby mohol čašník v prípade potreby auto preparkovať – to neviem.

Nasýtení sme zamierili do mesta. No vlastne v centre sme už boli, veď námestie s objektom Zlatého chrámu (Hari Mandir Sahib) bolo vzdialené od hotela azda len dvesto metrov.

Vstup do Zlatého chrámu

Pred Zlatým chrámom

Pred Zlatým chrámom

Tuk-Tuk pred Kulcha café

Zdroj fotografií: autor textu

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Dobrý výkon JUDr. Fico, Ing. Takáč a MVDr. Chudý!

21.05.2025

Stalo sa už „dobrým“ zvykom, že naši novinári tzv. hlavného prúdu, čiže mainstreamoví dennodenne prinášajú negatívne správy o činoch vlády premiéra Roberta Fica. Netvrdím, že Fico robí všetko dobre. Žiadna vláda nerobí všetko dobre. Každá vláda sa dá kritizovať, ale títo, tzv. žurnalisti, dennodenne programovo kydajú na vládu aj kvôli hocijakým [...]

DNES!

13.05.2025

Krátka správa o včerajšej prechádzke po meste

26.04.2025

Včera som sa trochu prechádzal po našom hlavnom meste. Upútali ma dve veci, dva pamätníky. Prvým bola pamätná tabuľa Svetozára Miletiča na rovnomennej ulici. Čo je na nej napísané, sa mi podarilo prečítať až po cca piatich minútach intenzívneho lúštenia vyblednutého písma. Pritom Miletič je významnou osobnosťou (aj) našich dejín. Tento vojvodinský Srb bol žiakom [...]

požiar

Kanadu naďalej sužujú lesné požiare, väčšina z nich sa už vymkla kontrole

31.05.2025 21:54

Po provinciách Manitoba a Saskatchewan boli k evakuácii vyzvaní už aj obyvatelia Alberty a Britskej Kolumbie.

bulharsko

Bulharskí nacionalisti protestovali proti plánu prijať euro, žiadajú referendum

31.05.2025 21:01

Demonštrácie sa konali štyri dni pred očakávaným uvoľnením cesty k vstupu Bulharska do eurozóny.

matka, dieťa, lesba, homosexuálne zvävky

Historický verdikt v Taliansku: Matky lesby, ktoré nie sú biologickým rodičom, zapíšu do rodného listu dieťaťa

31.05.2025 20:17

Opozičné strany označili verdikt za „historický“, zvlášť v krajine, kde vládne premiérka Giorgia Meloniová.

Šéf MAAE Rafael Grossi

MAAE: Irán od februára zvýšil zásoby obohateného uránu takmer o polovicu

31.05.2025 19:28

Irán podľa MAAE k 17. máju tohto roka zhromaždil 408,6 kilogramu uránu obohateného na 60 percent.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 681
Celková čítanosť: 2481817x
Priemerná čítanosť článkov: 3644x

Autor blogu

Kategórie

Archív