Založ si blog

Nekultúrny podvod s petíciou proti ministerke kultúry

Na úvod chcem povedať, že by som si vedel predstaviť na poste ministerky kultúry aj inú osobu a považujem trochu za zlyhanie národného politického tábora, že nedokázal vygenerovať, nájsť, presvedčiť relevantnejšiu, erudovanejšiu a všeobecne uznávanejšiu osobnosť (i keď na druhej strane chápem – komu by sa do toho marazmu chcelo ísť). Zároveň však rešpektujem pani Šimkovičovú ako ministerku.

Čo však v žiadnom prípade nemôžem rešpektovať, to je podvod s tzv. Otvorenou výzvou na odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej. Táto petičná akcia vraj dodnes získala okolo 187 000 podpisov. Petícia bola spustená 17. januára 2024, čiže spomínaný neuveriteľný počet podpisov získala za osem dní.
V roku 2003 som bol s J. Čarnogurským, E. Chmelárom a ďalšími členom petičného výboru za vypísanie referenda o vstupe do NATO. Nám trvalo tri týždne(!) kým sme získali 131 000 podpisov. Petícia napokon pre krátkosť času nebola úspešná (získali sme 191 000 podpisov, potrebných bolo 350 000), lebo medzitým už vláda urobila kroky, vďaka ktorým referendum stratilo zmysel. My sme teda v roku 2003 získali 131 000 podpisov za tri týždne a odvolávači ministerky kultúry za osem dní vraj 187 000 podpisov.
Poďme si teda porovnať východiskové situácie:
1. Podľa dvoch prieskumov verejnej mienky bol v roku 2003 odpor obyvateľstva voči vstupu do NATO raz 70% a v druhom prípade 73%. To znamená, že proti referendu o vstupe do NATO mohlo byť 27-30% obyvateľov (alebo im to bolo jedno).
Podľa percenta hlasov získaných v posledných parlamentných voľbách koaličné strany podporilo 43,26 % zúčastnených voličov a opozičné strany len 39,99% voličov. Z tohto vyplýva, že v roku 2003 sme mali výrazne vyššiu výhodu podpory obyvateľstva, ako majú dnešní zberači podpisov za odvolanie Šimkovičovej.
2. V roku 2003 sme zbierali fyzické podpisy. Nešlo o internetovú petíciu ako dnes. Petičnú akciu podporovala nielen Strana demokratickej ľavice, ale aj iné ľavicové strany a odbory, ktoré mali vybudovanú mohutnú členskú základňu neporovnateľnú s členskými základňami dnešných výťahových strán (Slovensko, SASka…) Mali teda množstvo ľudí ochotných zbierať podpisy. Okrem toho petíciu podporovali aj národné strany a do značnej miery aj environmentálne orientované strany a organizácie, veď sám som bol v petičnom výbore za Stranu zelených na Slovensku. Okrem iniciatívnych ľudí, ktorí si vytlačili petičné hárky a zbierali podpisy na pracoviskách, v domácnostiach a inde, bolo na slovenských uliciach množstvo stanovíšť, kde bolo možné petíciu podpísať. Stačilo teda ísť okolo stolčeka s hárkami a podpísať. Inými slovami, mnohí signatári petície ju proste nemohli minúť, lebo na ňu narazili počas svojho bežného dennodenného fungovania a stačilo sa len skloniť nad stolček a podpísať.
Petícia za odvolanie ministerky kultúry je internetová. To znamená, že prípadný signatár ju nemôže len tak postretnúť počas svojho bežného dennodenného fungovania. Musí na internete aktívne vyhľadať link s petíciou, vyplniť potrebné údaje, odoslať, čakať na potvrdzovací mail, potom sa prihlásiť ku svojej mailovej adrese a potvrdiť overujúci mail. Chce to teda pomerne dosť vlastnej aktivity, ktorá absolútne nebola potrebná počas našej petície v roku 2003.
Nemôžem prehliadnuť skutočnosť, že link s petíciou možno dnes šíriť pomocou mailov, whats appu, messengeru a neviem čoho všetkého ešte. Lenže aj tak, si to v konečnom dôsledku vyžaduje aktívne zapojenie, aktívnu prácu signatára. A každý nech si vyhodnotí sám, s akou intenzitou sa venuje týmto médiám a s akou intenzitou odpovedá na podobné správy.
V rezorte kultúry pracuje okolo 60 000 ľudí. Ak by sme aj pripustili, že sa ich záležitosť bytostne dotýka a všetci do jedného petíciu počas jedného týždňa podpísali, stále je celkový súčet získaných podpisov trojnásobný oproti počtu priamo zainteresovaných ľudí.
Vzhľadom na uvedené skutočnosti absolútne neverím, že za osem dní možno nazbierať 187 000 podpisov.
To tu nespomínam vyjadrenie poslanca Michelka, že údajne počas každej noci, v čase, keď drvivá väčšina ľudí spí, nabiehajú do petície podpisy v pravidelnej rovnakej intenzite, čo naznačuje prácu IT robotov. Túto vec potvrdiť neviem, to som nesledoval, pretože sa rád vyspím. Nemám však dôvod pánu poslancovi Michelkovi neveriť.
Počet podpisov pod petíciou na odvolanie ministerky kultúry je prosto neuveriteľný a je teda správne, že podala trestné oznámenie z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu neoprávneného prístupu do počítačového systému, sabotáže, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, poškodzovania cudzích práv a ďalších možných súvisiacich trestných činov.

Zdroj foto: autor textu

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2133399x
Priemerná čítanosť článkov: 3598x

Autor blogu

Kategórie