Založ si blog

Korčok z Castelcuta

Tak som si včera večer pustil taliansky film Maléna režiséra Giuseppe Tornatoreho, ktorý získal viacero festivalových ocenení. Vojnový príbeh zo sicílskeho mesta Castelcuto nakrútený v zaujímavých exteriéroch, s vynikajúcou hudbou Ennio Morriconeho a s krásnou Monicou Bellucci v hlavnej role.

Nevidel som ho prvýkrát, ale po rokoch som si ho dal znovu. Príbeh dvanásťročného Renata zamilovaného do krásnej vdovy. Film plný jemnej erotiky. Téma filmu blízka takmer každému chlapovi, pretože kto nezažil v časoch dospievania (a vlastne nielen v časoch dospievania) pocit túžby po nedosiahnuteľnej žene?

To všetko na pozadí vojnovej atmosféry, keď obyvatelia sicílskeho mestečka podľahli fašistickej eufórii, ktorú rozpútal Benito Mussolini. Film kritizuje morálku vtedajšej spoločnosti v malom mestečku, plnú pokrytectva, závisti a žiarlivosti prameniacej z až prílišnej Maléninej krásy. Miestni muži po Maléne slintajú, miestne ženy ju nenávidia. Ovdovelú ženu vojnové podmienky prinútia stať sa prostitútkou, aby prežila. Po vojne ju „cnostní“ obyvatelia vyženú z mesta. Keď sa po čase Malena do mestečka vráti aj so svojim invalidným mužom, ktorý napokon vojnu predsa len prežil, zrazu sa všetci tí bývalí fašisti slintajúci po miestnej kráske a ženy lynčujúcu Malénu na ulici tvária ako ctihodní občania a vítajú ju. Veď ten film väčšina z vás videla…

Film bol nakrútený v roku 2000.

Dnes by už taký film nakrútený nemohol byť!

Progresivistická korektnosť, ktorá reguluje celý západný svet a jeho umelecké počiny zvlášť, by takéto stvárnenie nedovolila. Progresívni kritici by povedali, že film propaguje voyerizmus, stalking, fetišizmus a „nekorektné“ nazeranie na ženu, ospravedlňované tým, že ide o detský pohľad.

Feministky by určite namietali, že sa príbeh mal nakrútiť z pohľadu hrdinky a mal zobraziť jej skutočný život a nie len chlapcove/mužské sny potencované zobrazovaním krásnej herečky v sexy bielizni alebo zábermi na jej nohy, zadok, prsia a presvitajúce stehná pod sukňou.

Dnes nás európska, a z nej najmä francúzska a česká kinematografia zahŕňa snímkami a príbehmi podliehajúcim progresívnej autocenzúre. V žiadnom filme nesmie chýbať multikulti vzorová schéma, či „sympatická“ homosexuálna dvojica, ideálne zložená z belocha a černocha. I keď neviem, či je korektné napísať slovo černoch? V USA sa odporúča písať slovo afroameričan, lenže vo francúzskom alebo českom filme? Afrofrancúz? Afročech?

Ako príklad novej progresivistickej kinematografie uvediem aspoň dva filmy – francúzsky Čo sme komu urobili? a český Všechno nebo nic.

 

P.S. Nechcel som do tohto textu vkladať čokoľvek zo slovenských politických reálií, ale nedá mi to. Režisér Tornatore by pokojne mohol medzi pokrytecké postavičky obyvateľov Castelcuta zaradiť Ivana Korčoka. Korčok so svojim životným príbehom by medzi nich zapadol ako riť na šerbeľ. Fenotypovo by sa síce medzi rázovitých filmových hrdinov nehodil, ale genotypovo určite.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132663x
Priemerná čítanosť článkov: 3596x

Autor blogu

Kategórie