Založ si blog

Ako sa vychovávajú progresívci?

Nová filmová a televízna tvorba sa usiluje nenápadne a podprahovo vychovávať a formovať nového progresívneho človeka. Niekedy mi tá snaha pripomína až budovateľské filmy z 50. rokov minulého storočia, len teraz je trochu inteligentnejšie podaná.

A nielenže nové diela chcú nenápadne vychovávať nového progresívneho človeka, ale dávajú si za úlohu aj vštepovať najmä mladým ľuďom, ktorí nemajú historickú skúsenosť, nový falošný a nepravdivý pohľad na históriu, či na stáročné národné tradície. ( viď. aj môj včerajší príspevok TU )

Toto som zaregistroval napríklad pri sledovaní českého komediálneho televízneho seriálu Osada. Niekto môže namietnuť: na čo sa to preboha dívam?, ale ja tvrdím, že z českej a najmä zo slovenskej komediálnej seriálovej biedy je Osada ešte celkom vydarený kúsok držiaci sa na hladine únosnosti v rybníku, kde úplne na dne je  beznádejne utopená markízacka Horná Dolná ako taký Titanik slovenskej seriálovej tvorby.

Osada nie je taká trápna a prvoplánová ako Horná Dolná, navyše je aj humorná, ale nevyhla sa vyššie spomenutým neduhom.

Uvediem dve citácie výrokov hlavných postáv Osady:

„Cítim se jako po osvobození republiky americkýma jednotkama.“

Netvrdím, že kúsok Česko-Slovenska okolo Plzne neoslobodili aj Američania. Veľa sa však pri tom namáhať nemuseli a celkový počet padnutých Američanov 116 v porovnaní s 63 000 padlými vojakmi Červenej armády, aj to len(!) pri oslobodzovaní Slovenska (+ niekoľko tisíc Rumunov) – to je výrazne neporovnateľné! Väčšinu ČSR a za výrazne vyšších obetí oslobodila jednoznačne Červená armáda a v pamäti ľudí je teda oprávnene zafixovaná ako osloboditeľka ona. To len teraz sa nás niektorí „slušní a tolerantní“ usilujú presvedčiť, že čierne je biele.

Druhý citát:

„Mlátit ženy po zadku a ještě za to chtít vajíčka je šovinistický zvyk z doby temna.“

Tento výrok sa usiluje diváka presvedčiť, že šibačka je čosi zatuchnuté, nemoderné a z hľadiska ľudskoprávneho neprijateľné. Citát je navyše  nepresný, lebo šovinizmus je v prvom rade vyvyšovanie sa jedného národa nad druhý, je to teda forma extrémneho nacionalizmu. O mužskom šovinizme môžeme hovoriť až ako o akomsi „modernom“ sekundárnom deriváte pôvodného zmyslu slova.

Diskutabilný v tomto citáte je aj termín „doba temna“.

Tradíciu veľkonočného šibania a polievania poznajú vo všetkých slovanských krajinách. Pochádza ešte z predkresťanského obdobia.

Etnologička Katarína Nádaská hovorí, že to, „čo dnes nazývame sviatkami Veľkej noci, boli v predkresťanskom období tzv. solárne sviatky, ktoré vyjadrovali úctu k Slnku. Slnko znamenalo koniec zimy, ktorá symbolizovala chlad, tmu, niekedy aj hlad. Na jar všetko naopak pučí novým životom a práve aktom šibania chlapci a muži podčiarkovali mágiu plodnosti dievčat a žien.“

Čo teda považovať za dobu temna?

Predkresťanské obdobie? Dobre, to by som ešte s trochou predstavivosti vedel prijať.

Alebo dobou temna majú byť stáročia národného udržiavania sa a vývinu, kedy sa šibačka zachovávala ako slovanský a národný zvyk a svojim drobným dielom pomáhala udržiavať našu identitu? To azda nie!?

Prepiatym progresívnym feministkám sa šibačka nepáči. Čo na tom, že je to naša ľudová tradícia? Pomaly, ale iste sa teda naše domáce sviatky upozaďujú a valentíny a helovíny pretláčajú. Verím, že nebude trvať dlho, keď sa ako na dobu temna budeme pozerať práve na túto éru nastupujúcej, vraj tolerantnej progresívnej totality.

Jeden zo slušných a tolerantných progresívcov v bratislavských uliciach…

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132874x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie