Založ si blog

Aká je lojalita Armády SR voči Ficovej vláde?

Pre nasledujúci text nemám jednoznačné dôkazy, takže netvrdím, že sa nemôžem mýliť, ale vysvetlím, prečo si myslím, že omyl je vysoko nepravdepodobný.

Dňa 24. februára 2024 som letel do cyperskej Larnaky. Let Ryainair č. 708, odlet z Viedne o 16,00. (Tieto presné údaje píšem pre prípadnú potrebu ministra obrany R. Kaliňáka).

Lietadlo bolo plné. Okrem množstva očividných turistov ma zaujala skupina cca 30 mladých mužov. Mám veľa dôvodov domnievať sa, že išlo o slovenských vojakov misie OSN UNFICYP.

Ostrov Cyprus je od augusta 1974 rozdelený na dve časti – Cyperskú republiku a svetom neuznanú Severo-cyperskú tureckú republiku. Medzi severnou a južnou časťou ostrova sa nachádza tzv. nárazníková zóna, ktorú kontrolujú mierové sily OSN na Cypre UNFICYP (United Nations Forces in Cyprus). Slovenská armáda sa pýši tým, že na Cypre máme najväčší kontingent zo všetkých krajín a vraj tam pôsobíme úspešne.

Spomínaná cca tridsiatka mužov bola oblečená civilne. Všetko to boli vysokí, statní, atletickí, udržiavaní chlapi. Poviete si – mohli to byť nejakí športovci.

Mohli, hoci tí väčšinou cestujú jednotne oblečení. Títo mladí muži cestovali väčšinou sami, ale niektorí z nich aj s družkami/manželkami a dokonca malými deťmi. Športovci až tak často so ženami a deťmi necestujú…

Očividne sa navzájom všetci veľmi dobre poznali. Ba niektorí sa poznali aj s letuškami. Správali sa veľmi spontánne, suverénne – zjavne neleteli týmto spojom prvý raz. Všetci vedeli veľmi slušne po anglicky – veď počas ročnej misie sa nenaučí anglicky len blbec.

Z mojej skúsenosti viem, že pijatiku si v lietadle väčšinou kupuje len málokto, jednoducho preto, lebo je predražená. Naši mladí muži nemali hlboko do vrecka a popíjali počas väčšej časti letu v chodbičke aj v zadnom priestore pri WC. (a športovci predsa nepijú!)

Jedného z mužov celá tá skupina oslovovala ako menežéra šťastia a chovala sa k nemu s očividným rešpektom.

Možno to bude niekomu čudné, ale taká pozícia vo firmách naozaj existuje. Manažér šťastia (z angl. Chief Happiness Officer) je zárukou súdržnosti medzi zamestnancami a garantom znižovania stresu vo firme. Z toho mi vychádzajú dve možnosti: buď Armáda SR má v misii UNFICYP naozaj človeka v takejto funkcii, alebo išlo o krytie jedného z veliacich dôstojníkov misie. Je predsa logické, že ak sa príslušníci misie neprepravujú domov vojenským lietadlom, ale civilným, z bezpečnostných dôvodov budú v civilnom oblečení, nebudú nahlas hovoriť o záležitostiach misie, ktoré by ich mohli identifikovať a svojmu nadriadenému nebudú hovoriť pán podplukovník, ale hoci… manažér šťastia.

Po prílete do Larnaky sa z letiska neodviezli ani taxíkom ani autobusom (jediné dve možnosti), ale zmizli kdesi v tme… pravdepodobne ich už čakal nejaký zabezpečený odvoz.

O tri dni, pri návrate z Cypru, som na palube lietadla spoznal viacerých ľudí, ktorí prileteli so mnou do Larnaky, ale nevidel som ani jedného z tej partie mladých mužov. Čiže všetci na Cypre zostali minimálne do odletu ďalšieho lietadla, alebo na pol roka. (po odpracovanom pol roku majú členovia misie nárok na 15-dňovú dovolenku).

Skrátka, podľa mňa išlo buď o rotáciu vojakov alebo návrat z dovolenky slovenských príslušníkov misie OSN UNFICYP.

A prečo taký dlhý úvod?

Nuž preto, že viacerí z nich (vrátane menežéra šťastia) sa hlasno, neskryto a nenávistne vyjadrovali o slovenskej vláde a o jej predsedovi R. Ficovi osobitne!

Nazdávam sa, že príslušníci Armády SR by mali byť lojálni ku svojej vláde. Zo zákona sa nemajú vyjadrovať k politike a už vôbec nie na verejnosti. Ak takáto atmosféra panuje v misii UNFICYP, či nebodaj v celej armáde, kto zaručí, že nejaký zvonku povzbudený vyšší dôstojník nebude v príhodný čas konať proti svojej vláde?

Príslušníci misie UNFICYP si podľa mňa na Cypre žijú ako prasce v žite. Vyhovujúca klíma, blízke more, pekné ženy z celého sveta (turistky) a takmer bezkonfliktná a bezpečná „práca“ spočívajúca v hliadkovaní v džípe s nohami vyloženými na palubnej doske. (najväčší známy incident je z augusta minulého roku, keď jeden z našich vojakov dostal úder päsťou).

Navyše, aj plat je určite veľmi slušný (veď preto ten drahý alkohol v lietadle). Ťažko sa dopátrať k platu, ale podľa Memoranda o porozumení medzi OSN a vládou SR ako príspevok k mierovým silám OSN na Cypre (UNFICYP) ide o 1 428 USD mesačne + denný príspevok 1,28 USD, t.j. spolu 1 466 USD = 1 350 eur + plus príspevok na dovolenku vo výške 10,50 USD na deň až na 15 dní dovolenky čerpanej počas každého 6-mesačného obdobia. K tomu ide ešte domáci plat!

Podľa materiálu z roku 2001 (čo je už riadne zastaralý údaj) sa rátalo pre obdobie nasadenia od 1. 6. 2001 do 31. 12. 2001 s 280 vojakmi, ktorých mzdové náklady pozostávali z dvoch položiek: korunové platy 22 050 000 Sk, valutové platy 81 251 800 Sk, t.j. mzdové náklady spolu 103 301 800 Sk = t.j.  3 428 991 eur = 12 246 eur/os/polrok = 2041 eur/os/mes.

Podľa zdroja priamo z OSN sa ročný plat za túto prácu pohybuje podľa miesta pôsobenia, hodnosti a skúsenosti od 90 970 USD do 117 287 USD (83 827 – 108 078 eur). Čiže mesačne 6985 – 9006 eur.

Neviem teda, aký presne je plat slovenského príslušníka misie UNFICYP, ale určite je zaujímavý. Lenže to ani nie je podstatné!

Podstatné je, do akej miery môže byť príslušník slovenskej armády bez škrupúľ verejne nadávajúci na premiéra lojálny svojej vláde? Verím, že si tento článok všimne aj niekto, kto má rezort obrany SR v kompetencii.

A len tak mimochodom, ten vojakmi nenávidený Fico možno práve včera v Paríži zachraňoval aj ich zadky a aj vďaka nemu sa zatiaľ nebudú musieť presunúť z pohodového slnečného Cypru niekam k Avdijivke páchnucej trinitrotoluénom.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132802x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie