Založ si blog

Roman Kaliský a jeho storočnica

Včera sa na pôde Matice slovenskej konalo Spomienkové kolokvium k stému výročiu narodenia novinára, spisovateľa a kultúrneho dejateľa Romana Kaliského.

Dnes by sa táto významná slovenská osobnosť dožila sto rokov. Roman Kaliský (aktívny účastník SNP, v ktorom bol zranený) dlhé roky pracoval v novinách, vo filme aj v televízii až kým ho odtiaľ na začiatku normalizácie nevyhodili a nasledujúcich dvadsať rokov zabezpečoval živobytie pre svoju rodiny v rozličných robotníckych profesiách.  Po novembri 1989 sa nakrátko stal riaditeľom Slovenskej televízie a vrátil sa k novinárčine.

Je smutné, že dnešné mienkotvorné médiá si takmer nevšimli jeho storočnicu. A ak predsa, tak len veľmi okrajovo.

Je to však celkom pochopiteľné. Roman Kaliský sa výrazne pričinil o vznik samostatnej Slovenskej republiky. Bol spoluautorom návrhu Deklarácie Slovenskej národnej rady o štátnej suverenite Slovenskej republiky, ba dokonca sa s ním uvažovalo na post prvého prezidenta samostatného Slovenska. Bol to on a ľudia okolo neho, kto prišli s myšlienkou osamostatnenia sa a politici už len vykonali to, čo bolo potrebné motivovaní jeho nadšením, presvedčením a argumentáciou.

No a to všetko sú dôvody, prečo naše média jeho storočnici venujú minimálnu pozornosť. Národné cítenie, obhajoba národných záujmov, preferovanie Slovenska pred nadnárodnými záujmami to sa dnes skrátka nenosí. Dnes je in slepo vykonávať pokyny skutočných miestodržiteľov moci spoza plota ambasády a správať sa neochvejne proeurópsky a proatlanticky až do vlastnej záhuby.

Bolo mi cťou stráviť s R. Kaliským onen historický okamih – polnoc 1. 1. 1993 ma námestí SNP a pripiť si s ním na úspešnú cestu nového štátu. Do akej miery je úspešná je otázne…

Je smutné, že Roman Kaliský nás v roku 2015 opustil, ale pre neho je šťastie, že sa nedožil toho, čo sa so Slovenskom deje dnes.

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

 

Zdroj fotografií: autor textu

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2129476x
Priemerná čítanosť článkov: 3591x

Autor blogu

Kategórie