Založ si blog

Príručka samovraha – 81. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Utopenie

 

Ayler, Albert (34) – americký jazzový saxofonista.

5. novembra 1970 zmizol a až o 20 dní našli jeho telo plávať na hladine East River neďaleko móla na Congress Street Pier v Brooklyne. Po jeho smrti sa vyrojilo množstvo konšpiračných teórií. Jedna tvrdila, že ho do rieky hodila mafia, ktorá ho priviazala o jukebox. Iná tvrdila, že ho zabilo FBI ako súčasť ich politiky vraždenia všetkých významných černošských osobností s cieľom oslabiť hnutie Black Power. Najjednoduchšie vysvetlenie však je, že ukončil svoj život pre zlé vzťahy s vlastným bratom, pre stratu podpory zo strany hudobných kritikov a pre zrušenie zmluvy s nahrávacou firmou Impulse.

 

Bačkovský, František (54) – český kníhkupec, vydavateľ, spisovateľ a bádateľ. V 90. rokoch 19. storočia sa vplyvom neúspešnej vydavateľskej dramaturgie, gamblerstva a nákladného života početnej rodiny so šiestimi deťmi dostal do finančných problémov. V ďalšom desaťročí sa pridružili choroby a takmer úplná slepota. Uvedené problémy ho dohnali k samovražde.

29. novembra 1908 odišiel z domova a nedal o sebe žiadnu správu. Keď sa neozval ani do konca roka, začala mať rodina aj obchodní partneri obavy, že v návale nervovej choroby ukončil svoj život. Bola vyslovená domnienka, že v noci z 29. na 30. novembra 1908 skočil z Čechovho mosta do Vltavy a nebolo možné ju potvrdiť, pretože neznámeho samovraha odniesol prúd vody.

Obavy sa potvrdili 11. februára 1909. Vtedy našli v rieke pri Kralupoch nad Vltavou mŕtvolu staršieho muža. Bačkovského synovia po obhliadke potvrdili, že ide o ich otca.

 

Tyrš, Miroslav (52) –  český kritik, historik umenia, estetik, profesor dejín na UK a na ČVUT v Prahe, predseda výtvarného odboru Umeleckej besedy. Podieľal sa na založení organizovaného telovýchovného hnutia v Čechách, predovšetkým Sokola. Miroslav Tyrš žil dlho len pre Sokol.

V piatok 8. augusta 1884 dopoludnia ho videli odchádzať z Heidovho hostinca v rakúskom Ötzi v tyrolských Alpách, kde si vtedy liečil svoju duševnú chorobu. Posledná ho živého videla v noci z 8. na 9. augusta miestna žena. Stretla ho na lesnom rúbanisku a pozdravila, ale on jej neodpovedal.

Ďalšie dva týždne bol nezvestný. Jeho telo napokon našli v divokej rokline riečky Ache pri osade Habichen. Tyrš zomrel na následky utopenia. Podľa niektorých zdrojov išlo o nehodu, podľa iných o samovraždu kvôli následkom syfilisu, ktorým sa nakazil v mladosti.

 

Woodová, Natalie (43) – hollywoodska herečka. Počas detstva malej Natalie navštívila jej matka kartárku a tá dcére predpovedala, že bude veľmi slávna, ale tiež, že nemá chodiť do vody, lebo sa jej stane osudnou.

Štyridsaťtriročná Woodová sa utopila 29. novembra 1981 počas plavby jachtou Splendour neďaleko ostrova Santa Catalina pri pobreží južnej Kalifornie.

Podľa jednej verzie herečka údajne predtým vypila veľa alkoholu a nešťastne padla cez palubu. Keďže nevedela plávať, zmocnila sa jej po páde do vody panika a utopila sa.

Podľa inej verzie opustila po hádke s manželom večer jachtu v člne a jej telo objavil až o pol ôsmej ráno vrtuľník pobrežnej stráže. Bezvládne plávalo na hladine tvárou dole asi 200 metrov od jachty. Čln sa našiel o ďalších zhruba 200 metrov ďalej. Natalie mala na sebe nočnú košeľu a cez ňu prehodenú bundu.

Jestvuje však množstvo ďalších verzií. Herečkinu smrť vtedy označili za nešťastnú náhodu, no dodnes nie je jasné, čo sa na lodi v skutočnosti odohralo. Táto udalosť patrí k najväčším záhadám Hollywoodu.

Vzhľadom na to, že o samovraždu sa Woodová pokúsila už v roku 1966, najuveriteľnejšia je samovražedná verzia jej smrti. V roku 1966 Woodová pohltala prášky a skončila v nemocnici. Nasledujúce tri roky sa dávala dohromady a na filmovanie zanevrela.

 

Woolfová, Virginia (59) – anglická spisovateľka, kritička, esejistka a feministka vydatá za spisovateľa Leonarda Woolfa, ktorý sa vyznačoval neobvyklou veľkorysosťou a láskavosťou, pretože k škandálnym udalostiam okolo svojej ženy (netajené lesbické vzťahy) zaujímal zhovievavý a neodmietavý postoj.

Spisovateľka aj pre svoju sexuálnu orientáciu celý život trpela depresiami. Dňa 28. marca 1941 si obliekla kabát, naplnila vrecká kameňmi a vstúpila do rieky Ouse v blízkosti svojho domu v Lewese v grófstve Sussex a utopila sa.

Jej telo sa našlo až 18. apríla 1941.

Už s tým nič neurobíte!

21.05.2024

Tak ako sa niekedy umelcom stáva, že najvyššie ocenenie sa im dostane až po smrti, tak aj prítomnosť sa niekedy k veľkým osobnostiam dejín správa macošsky a ocení ich s odstupom rokov až historická veda. Je smutnou pravdou, že najväčší Slováci histórie skončili neslávne. O to väčší mýtus sa vytvoril okolo ich mena. M. R. Štefánik zahynul pri páde lietadla počas [...]

Fico a rozšírenie vojny

19.05.2024

V minulých dňoch vyšlo najavo, že v nemeckom parlamente prebieha diskusia o tom, aby sa presadila obrana Ukrajiny vedená z územia krajín s ňou susediacich – teda z Poľska, Slovenska a Maďarska. Prišiel s tým Rolf Mützenich, líder parlamentnej frakcie SPD. Aj poslanci ostatných dvoch koaličných strán – Zelených a FDP, už skôr vyjadrili sympatie k návrhu [...]

Postrehy z koncertu

13.05.2024

Hoci Jean-Michel Jarre nie je úplne „moja šialka kávy“ ako by povedala Darinka, kedysi Rolincová, vybral som sa včera večer predsa len k bratislavskej Inchebe. Musím uznať, že to bol celkom zážitok! Počúvateľné skladby boli pekné, nepočúvateľné sme pretrpeli. Svetelná, pyrotechnická a dronová show bola veľkolepá. Ale nie o tom som chcel. Na koncerte, ktorý vybavil [...]

Slovakia F16Block70 Ceremony DAG 0240

Prvé F-16 prídu na Slovensko o dva mesiace. Stále však nemajú pristávaciu dráhu, ani hangáre

22.05.2024 05:00

Dočasné umiestnenie strojov na základni v Kuchyni vyzerá problémovo, ministerstvo obrany doteraz nekúpilo hangáre na parkovanie stíhačiek

Pavol Hammel, Prúdy, 60 rokov, mReportér

Legendárny Pavol Hammel zahral svoje najväčšie hity. Atmosféru koncertu si môžete vychutnať aj vy

22.05.2024 05:00

Zábery priamo z koncertu zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

trump

Trump v newyorskom procese ako svedok obhajoby nevypovedal, súd sa blíži ku koncu

21.05.2024 23:42

Exprezident čelí obžalobe, že sfalšoval tri desiatky finančných dokumentov s cieľom zakryť platbu pornoherečke. Ide o jednu zo štyroch obžalôb.

alkohol, metanolová kauza

Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode, odpykal si väčšinu trestu

21.05.2024 23:13

Jiří Vacula v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 596
Celková čítanosť: 2149314x
Priemerná čítanosť článkov: 3606x

Autor blogu

Kategórie