Založ si blog

Fico a rozšírenie vojny

V minulých dňoch vyšlo najavo, že v nemeckom parlamente prebieha diskusia o tom, aby sa presadila obrana Ukrajiny vedená  z územia krajín s ňou susediacich – teda z Poľska, Slovenska a Maďarska. Prišiel s tým Rolf Mützenich, líder parlamentnej frakcie SPD.

Aj poslanci ostatných dvoch koaličných strán – Zelených a FDP, už skôr vyjadrili sympatie k návrhu brániť západné regióny Ukrajiny z územia NATO. A ani Emmanuel Macron sa dodnes nevzdal svojich plánov poslať na Ukrajinu vojská NATO.

Netreba pochybovať o  tom, že akýkoľvek priamy zásah do bojov z územia Slovenska, ako to navrhujú nemeckí poslanci, by v skutočnosti bol priamym premenením tretej krajiny (teda Slovenska) na bojujúcu stranu konfliktu. A to si nikto na Slovensku neželá, azda okrem pár politických lokajov…

Nie je to naša vojna a Ukrajina nebráni Európu! Jednoducho preto, lebo ju nie je pred kým brániť. Všetko, o čo Rusku ide, je, aby nemalo na svojich hraniciach americké základne a členskú krajinu NATO. A to je, vzhľadom na nemenné geopolitické a strategické pravidlá platiace po celú históriu ľudstva a teda aj po celú históriu vojenstva do istej miery legitímna požiadavka veľkých mocností, teda aj Ruskej federácie.

Súhlas Maďarska s navrhovaným bránením Ukrajiny z maďarského územia sa dá len ťažko predpokladať, súhlas Poľska je otázny a súhlas Slovenska?

Nebol možno aj toto jeden z dôvodov atentátu na premiéra Fica? Uvoľniť cestu rozvíjaniu/rozširovaniu vojny proti Rusku a extirpovať zlý slovenský mierotvorný nádor narúšajúci integritu predstieraného euroatlantického konsenzu?

Nechcem konšpirovať.

Zatiaľ ani nevieme s jednoznačnou istotou povedať, či v prípade atentátu išlo o osamelého vlka alebo o väčšie sprisahanie so širším pozadím. To ukáže až dôkladné vyšetrovanie. I keď – je otázne, či sa výsledok vyšetrovanie dozvieme. Teda aspoň v prípade, ak by sa ukázalo, že išlo o väčšie sprisahanie so širším (aj zahraničným) pozadím. V takom prípade by totiž mohla nastať situácia, že slovenská vládna koalícia by sa zľakla pochopiac, že šťať proti vetru zatiaľ ešte stále navonok predstieraného euroatlantického konsenzu sa nesmie. A kto to rešpektovať nebude, v lepšom prípade si oští gate, v horšom dostane guľku do brucha.

Dnes všetci volajú po zmieri a najviac tí, čo najviac hecovali. Keď počúvam Šimečkove slová o potrebe upokojenia situácie, otvára sa mi nožík vo vrecku! (Dúfam, že ma za túto vetu v rámci nových opatrení nezoberie NAKA, preto pre istotu podotýkam, že ten nožík je len pomyselný.)

Je pekné počúvať na Markíze u Kovačiča teológa Pastirčáka s psychológom Heretikom rozprávať o potrebe zmieru, ale ak obaja aj dnes rozdeľovali slovenskú politickú scénu na populistické strany a demokratické strany znamená to, že nič nepochopili a vlastne len ľúbivými slovami čičíkali divákov. Lebo ten spor nie je o populizme, ale o hodnotách, medzi ktorými mier vo svete stojí na poprednom mieste.

Zmier na domácej politickej scéne je síce potrebný, ale nie za cenu ústupkov! Viem, že v tej vete je istý rozpor, ale Smer by si mal uvedomiť, že takúto chybu už raz urobil. Po Kuciakovej vražde premiér Fico slušne odstúpil – ustúpil neslušnému Slušnému Slovenku, hoci talianska stopa sa ukázala ako úplná nepravda a blamáž.

Smer, ktorý sa vždy usiloval o slušnú politiku by nemal tú istú chybu urobiť znovu. Progresívci čakajú len na ňu. Oni nie sú slušní, oni necenia úprimnú snahu o zmierenie, oni to budú považovať na slabosť Smeru/vládnej koalície.

Práve naopak, Smer by mal urýchlene prijať v parlamente celú plánovanú agendu smerujúcu k tomu, aby sa nastavili demokratické a objektívne pomery v RTVS, aby sa dotiahol do konca zákon o politicky zameraných mimovládnych organizáciách štedro dotovaných zo zahraničia, zákon o novinárskej etike a rad ďalších. Zároveň by Smer a celá vládna koalícia nemala ustupovať zo svojich pozícií v otázke vzťahu k vojne na Ukrajine a špeciálne by mala jednoznačne odmietnuť plány nemeckých vládnych poslancov rozšíriť vojnu na územie Slovenska a ďalších krajín susediacich s Ukrajinou.

Zmierenie áno, ale na ústup nie je priestor.

Správa o ceste do Česka – 5. časť

23.08.2024

Ďalšia trasa nás viedla okolo sútoku Labe s Cidlinou, potom okolo poľnohospodárskeho areálu zameraného na pestovanie ovocia, kde na jednej z hál veľký plagát lákal na výstavu melónov. Rád by som sa tam bol býval pozrel, pretože ja poznám len žltý a červený! Neviem si dobre predstaviť, čo na takej výstave môže byť vystavované iné… čas nám však nedovolil [...]

Kuffa z ufa

22.08.2024

Štefan Kuffa pôsobí na slovenskej politickej scéne ako mimozemský výsadok z ufa. Prekvapuje, zaráža, ohuruje, šokuje. Jeho najnovší čin v malej obci na východnom Slovensku Malá Franková opäť rozvíril hladinu verejných diskusií a vášni. Niet pochýb o tom, že Kuffa je náboženský fanatik. Dá sa pokojne povedať, že aj extrémista. A podľa toho, čo o ňom čítam, [...]

Správa o ceste do Česka – 4. časť

21.08.2024

Po prehliadke Mělníka naša trasa pokračovala opäť po ľavom brehu rieky Labe. Zanedlho sa pred nami otvoril pohľad na veľký chemický podnik. Prekvapila ma jeho obrovská rozloha porovnateľná azda aj s bratislavským Slovnaftom, hoci nie všetky budovy boli funkčné. Na dvoch z nich rástli statné stromy, z čoho usudzujem, že zanedbané boli už dlhý čas. Nemal som dobrý pocit [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 621
Celková čítanosť: 2251623x
Priemerná čítanosť článkov: 3626x

Autor blogu

Kategórie