Založ si blog

Ešte k nákupu antigénových testov. . .

Je dobré, že v Správe Štátnych hmotných rezerv (SŠHR) prebehla kontrola v súvislosti s nákupom antigénových testov na covid-19, lenže problém je v tom, že ani tá sa nezaoberala kľúčovou otázkou:

Prečo Matovičova vláda poverila nákupom testov Štátne hmotné rezervy? Prečo nenakupoval štát, zastúpený ministerstvom zdravotníctva napriamo?

Teraz nejde o to, či je riaditeľ firmy Eurolamb Lambda Peter Krajčovič Matovičov známy (hoci v podmienkach slovenského biznisu nič nie je náhodné), ale o to, že nákup bez prostredníka je vždy cenovo výhodnejší! To azda netreba nikomu vysvetľovať.

Ak sa o rok neskôr, v marci 2021, už mohlo nakupovať priamo od výrobcu (viď. obrázok), prečo to nešlo v októbri 2020?

 

Prečo sa to nedalo, keď za zhoršujúcej sa pandemickej situácie išlo aj o čas? Rokovanie bez prostredníka, okrem toho, že je lacnejšie, je určite aj rýchlejšie! Zvlášť, ak kórejská firma Biosensor, od ktorej sa testy nakupovali, sa správala tak, ako sa na zodpovedného biznismena patrí – preverovala si trnavskú firmu Eurolab Lambda a keď zistila, že jej obrat v roku 2019 bol len 32 000 eur zdráhala sa s ňou vôbec rokovať o takom veľkom kontrakte. Údajne musel zakročiť dokonca sám minister financií Heger a zaručiť sa Kórejcom, že Eurolab Lambda je dôveryhodná.

Nákup antigénových testov sa udial na základe uznesenia vlády č. 585/2020. Tak to aspoň vyplýva z oznámenia č. 36574 na webe Úradu pre verejné obstarávanie.(viď. obr.). Podľa tohto oznámenia išlo o kontrakt za 39 500 000,00 EUR bez DPH.

 

 

Lenže vládne uznesenie č. 585/2020 zo dňa 23. septembra 2020, na ktoré sa SŠHR aj UVO odvoláva, je formulované veľmi vágne, ba až neuveriteľne amatérsky. Svojim uznesením vláda síce ukladá predsedovi Správy štátnych hmotných rezerv SR realizovať tvorbu pohotovostných zásob – „Skríningové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19“, ale nie je tam nijaká bližšia špecifikácia komodity a čo je zarážajúcejšie, nie je tam ani počet testov a najmä suma, ktorú je na to Matovič a spol. ochotný obetovať (viď obr.)

To je čosi také, ako keby šéf celoslovenského Tesca prikázal svojmu skladníkovi (a predseda Správy Štátnych hmotných rezerv nie je v podstate nič iné než skladník), aby nakúpil do potravinových obchodov do sortimentu ovocia slivky a skladník by slivky nakúpil, lenže sedemdecové spišské a do každého jedného Tesca (aj v Hornej Maríkovej) celý kamión.

Kto, kedy a ako rozhodol, že sa budú nakupovať práve tie testy, ktoré sa nakúpili a kto rozhodol, že sa ich nakúpi také obrovské množstvo a za takú cenu? Pretože súčasťou vládneho uznesenia č. 585/2020 bol aj materiál s názvom Návrh na úpravu materiálovej skladby a zabezpečenie pohotovostných zásob a v ňom sa odporúča kúpiť skríningové testy na diagnostiku ochorenia covid-19 v počte len(!) 500 000 ks. Nakúpilo sa napokon 13 500 000 ks a to je výrazne viac ako odporúčaných 500 tisíc..    (viď. obr.)

A toto kontrola Úradu na verejné obstarávanie zjavne neriešila!

Pri takomto pochybnom konaní Matovičovej vlády síce možno nešlo o porušenie zákona, ale s úplnou istotou išlo o krajne nehospodárny, neprofesionálny, časovo zdĺhavý postup, ktorý pravdepodobne nemal za primárny cieľ urobiť službu v prospech všetkých občanov, ale len v prospech niektorých privilegovaných, ktorí by sa dali zrátať na prstoch jednej či dvoch rúk.

 

O problematike Matovičovho a Krajčího (ne)menežovania coronakrízy počas uplynulého roka  sa bude dať viac dočítať v mojej knižke, ktorá v najbližších dňoch príde na pulty kníhkupectiev.

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127713x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie