Založ si blog

Príručka samovraha – 9. časť

(V texte sú používané poznámky pod čiarou)

List na rozlúčku

Podľa vedeckej štúdie, ktorá bola na tému „posledných slov“ v minulosti vykonaná, dáva väčšina ľudí pred úmrtím svojim najbližším životné rady týkajúce sa rodiny, vzťahov, ale aj kariérneho úspechu, či financií.

Posledné slová môžete vyrieknuť osobne alebo napísať rozlúčkový list. Pri osobnom posolstve však hrozí, že poslucháč odhalí vaše úmysly a bude vám vo výkone samovraždy aktívne brániť napríklad tým, že vám na tajné miesto schová váš vodičský a technický preukaz v prípade, že ste sa rozhodli autom napáliť do železobetónového múru.

Pre samovraha výhodnejší a aj používanejší je rozlúčkový list.

Môžete do neho napísať jednu suchú vetu alebo celý „román“. Podľa istého prieskumu vykonaného medzi svetovými spisovateľmi priemerný čas potrebný na napísanie románu je dva roky. „Romány“ teda nepíšte! Dva roky je príliš dlhý čas tvorbu rozlúčkového listu, mohlo by sa vám stať, že by ste si to so samovraždou medzitým rozmysleli. Zvlášť, ak by sa vám náhodou podarilo napísať bestseller a nekresťansky na ňom zbohatnúť[1]. Rozumnejšie je napísať strohý rozlúčkový list. Ideálny je jednovetný. Napríklad:

„Už som to nemohol vydržať![2]

Alebo

„Neviem ako ďalej.“[3]

„Prepáčte mi, mal som vás rád![4]

alebo

„Môj popol rozprášte z Gerlachovského štítu!“[5]

alebo

„Všetkých som vás miloval.“[6]

alebo

„Všetky svoje úspory som zakopal pod tretí gaštan v parku.“[7]

 

Geniálny rozlúčkový odkaz zanechal samovrah v jednom opustenom londýnskom dome. Geniálny v tom, že už vopred zamietol akékoľvek následné diskusie pozostalých o príčinách svojho činu. Odkaz onoho Londýnčana znel:

„Prečo samovražda? A prečo nie?“

 

Na druhej strane sa treba zamyslieť aj nad slovami, ktoré napísal známy švédsky lekár a spisovateľ, pacifista a ochranca zvierat Axel Munthe:

„Nijaký človek by nezniesol svoj život, keby vedel presne, kedy umrie[8].“

Dobre teda zvážte, čo napíšete do rozlúčkového listu.

[1] To sa vám v slovenských podmienkach rozhodne stať nemôže!

[2] Takýto list nie je príliš vhodný, ak ste si za miesto samovraždy vybrali kabínku verejného WC

[3] Takýto rozlúčkový list nie je vhodné umiestniť vedľa nedolúštenej krížovky či vedľa rozohranej partie šachu. Navyše, každá GPS navigácia by vám poradila, ako ďalej.

[4] Tento list nie je vhodný v prípade, ak ste sa rozhodli upáliť, ale vašou nešikovnosťou zhorí nielen celý váš rodinný dom, ale vyhorí aj polovica obce. List síce vyznie úprimne, ale naserie!

[5] Takýto text nie je vhodný, ak ste chúlostivý na prievan.

[6] Takýto list je vhodný len vtedy, ak po vašej smrti nevysvitne, že ste boli bisexuál.

[7] Takýto list nie je vhodný, ak sa predpokladá, že ako prvý si ho prečíta náhodný nálezca tela, potom dvojčlenná hliadka Policajného zboru privolaná na miesto nálezu, potom privolaný obhliadajúci lekár a následne pracovníci pohrebnej služby (ak polícia spolupracuje s bulvárnymi novinármi/ ak im dáva tipy – a môžete zobrať jed na to, že spolupracuje – tak váš list si  pred drahými pozostalými, ktorým je v prvom rade určený, prečíta ešte asi stovka bulvárnych redaktorov. Asi si viete predstaviť, ako bude vyzerať tráva pod tretím gaštanom v parku, keď tam prídu pozostalí hľadať… hlboká orba na družstevných lánoch je šuvix!

[8] Axel Munthe umrel na ostrove Capri na tuberkulózu vo veku 91 rokov.

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2123892x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie