Založ si blog

Príručka samovraha – 23. časť

Samovraždu s využitím zemskej príťažlivosti rozoberá v románe Sérotonín aj známy francúzsky spisovateľ Michel Houllenbecq. Hrdina jeho príbehu chce skoncovať so životom v noci, aby ho nezastavil pohľad na betónové priestranstvo pod oknom, pretože nedôveruje vlastnej odvahe. Priebeh udalostí mal byť podľa jeho plánov krátky a dokonalý (dôležitosť týchto dvoch parametrov sme zdôrazňovali aj v tejto príručke).

Houllenbecqov hrdina by hneď po príchode do svojho bytu stlačením gombíka vytiahol roletu, snažiac sa zbytočne nepremýšľať by zamieril k oknu, otvoril posuvné dvierka a skočil – a bolo by. Románového hrdinu dlho odrádzal samotný pád. Predstavoval si, že sa celé minúty bude vznášať vo vzduchu a že si postupne uvedomí, ako sa mu v momente dopadu nevyhnutne roztrieštia všetky orgány, pocíti absolútnu bolesť a že ho s každou ďalšou sekundou vo vzduchu ovládne totálna zverská hrôza, ktorú nezmiernia ani milosrdné mdloby.

Hlavná postava Houllenbecqovho románu nemala, žiaľ, k dispozícii túto príručku a preto musela problematike uskutočnenia samovraždy skokom z okna venovať dlhé vedecké štúdium. Ako píše – nakoniec sa mu vyplatilo:

„Výška h, z ktorej voľne padá telo za čas t, sa dá presne vypočítať podľa vzorca h = ½ gt2, g  je gravitačná konštanta, z ktorej sa dá čas pádu pre výšku h vypočítať ako √2h/g. Vzhľadom na výšku (takmer rovných sto metrov) tejto budovy a skoro zanedbateľný odpor vzduchu by mal pád trvať maximálne štyri a pol sekundy, ak by sme naveľa zahrnuli aj odpor vzduchu; takže niet sa čoho báť: s niekoľkými pohármi calvadosu človek pravdepodobne nemá ani čas myslieť. Keby ľudia poznali toto jednoduché číslo, na svete by bolo určite viac samovrážd. Štyri a pol sekundy. K zemi sa budem rútiť rýchlosťou 159 km/h, čo už nebola taká príjemná predstava, ale dobre, dopadu som sa nebál, fyzika s istotou potvrdila, že to nepotrvá dlho.“

Z uvedeného úryvku vyplýva, že nie je jednoduché dôkladne zvládnuť teoretickú prípravu samovraždy skokom z výšky. Adept takejto samovraždy evidentne musí mať záľubu buď vo fyzike alebo v calvadose. Vo všeobecnosti však možno povedať, že čím vyššie miesto na skok zvolíte, tým väčšia šanca na úspech.

Na skok možno využiť:

  • vysoký dom
  • vysoký strom
  • kameňolom, prírodnú priepasť
  • vysoký stožiar
  • most, železničný viadukt
  • lietadlo

 

Ak by ste chceli skočiť z vysokého domu a zároveň sa riadiť podľa poučky – čím vyššie, tým lepšie – tak najvyššia budova na Slovensku sa práve dokončuje v Bratislave, bude mať 47 nadzemných podlaží a dosiahne 168 metrov. Ide o tzv. Eurovea tower. Zatiaľ však nie je dokončená a teda ani otvorená. V prípade, že by ste ju chceli použiť, museli by ste si zadovážiť firemný pracovný overal a zamiešať sa medzi pracovníkov stavby – a to už sa nám to trochu komplikuje…

Druhá najvyššia budova u nás je tzv. Nivy Tower vysoká 125 metrov.

Tretia je Národná banka Slovenska merajúca 112 metrov. Vzhľadom na charakter budovy je dosť nepravdepodobné, že by vám ochrankári umožnili voľný pohyb v nej. Jedine, ak by ste pred budovu pristavili cisternový fekál a ochranke tvrdili, že ste do podzemného trezoru banky priviezli ďalšie doplnenie tam sa nachádzajúcej štátnej rezervnej komodity.

Potom je tu ešte Panorama tower 1Panorama tower 2 s rovnakou výškou ako budova Národnej banky.

No a samozrejme, je tu aj televízna veža na Kamzíku s absolútnym slovenským výškovým rekordom 194 metrov.

Mimobratislavskí záujemcovia o samovraždu skokom z výškovej budovy budú opäť frflať a hovoriť o bratislavocentrizme a budú mať pravdu. Budú nadávať na vládu, že opäť vytvára lepšie podmienky pre bratislavských samovrahov ako pre ľudí z hladových dolín. Pozorným sledovaním činov vlády však nevyhnutne dospejete k záveru, že jej opatrenia doženú človeka k samovražde rovnako účinne, či už býva v Novej Sedlici alebo v hlavnom meste.

Ak by sa vám výška najvyšších slovenských budov málila a boli by ste ochotní vycestovať (zvýšite tým nákladovú položku samovraždy!), najvyššia budova na svete sa nachádza v Dubaji, v Spojených arabských emirátoch. Nazýva sa Burdž Chalifa a je vysoká 828 metrov. V jej výške je však zarátaná aj anténa. Najvyššie poschodie sa nachádza vo výške 624 metrov. Neviem aké inštitúcie v dubajskom mrakodrape sídlia, ale predpokladám, že ani v tejto budove sa potenciálny samovrah nebude môcť pohybovať len tak mirnix-dirnix. Nehovoriac o tom, že vo výškových budovách tohto typu bývajú okná prispôsobené len na pozeranie, ale nie na vetranie. Teda ani na skákanie.

Samozrejme iniciatíve a ambíciám sa medze nekladú, ale bežný radový samovrah sa asi bude musieť uspokojiť s budovou podstatne nižšou.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126977x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie