Založ si blog

Volyň na indexe?

Dnes svoju trilógiu článkov venovaných filmu zakončím poslednou časťou. Včera som si premietol film Wojciecha Smarzowskeho Volyň. Ide o dve a pol hodiny trvajúcu historickú vojnovú drámu nakrútenú v roku 2016, teda ešte pred ruskou špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine.

Človeku sa až prieči pri takomto filme, z ktorého priam hmatateľne tryská zlo, napísať, že je vynikajúci.

Ale je!

Film autenticky ukazuje, čo sa vo volyňskej oblasti v priebehu takmer desiatich rokov dialo. Aké zlo tu páchali striedavo Poliaci, Rusi, Nemci aj Ukrajinci. Najmä však banderovci, ktorých fašistický pozdrav Sláva Ukrajine – gerojam sláva vo filme často zaznie pred aj po každom neľudskom masakre, ktorý so zvráteným gustom spôsobovali nevinnému obyvateľstvu. (Koniec-koncov pre spomienky nemusíme zachádzať ďaleko – aj v obci pri Žiline, kde žije moja dcéra, visí pamätná tabuľa obetiam, ktoré tu zabili banderovci operujúci po vojne na našom území).

Dej filmu zachádza až do takých absurdných situácií, že hlavná hrdinka – Poľka Zosia sa v istom období obáva svojich vlastných a záchranu hľadá u nemeckých nacistov…

Inokedy po dopozeraní filmu nemám problém si po chvíli začať čítať knižku, či niekedy aj pustiť si ďalší film.

Tentoraz to nešlo.

Odobral som sa do postele a ešte dlho sa vo tme prevaľoval…

Myslím si, že tento film by si mal pustiť každý žltomodrý vlajočkár, aby sa dozvedel, kto boli banderovci, dnes takí glorifikovaní na Ukrajine a tolerovaní a oceňovaní samotným Volodymyrom Z. Bez toho, že by som chcel obhajovať prezidenta Tisa, človeku priam rozum zostáva stáť, ak sa ojedinelý názov ulice vo Varíne hlasno rieši v celom štáte, ale na Ukrajine sa masovo a bez kúska hanby po Stepanovi Banderovi pomenúvajú ulice a stavajú sa mu sochy.

Ak sa dnes pluk Azov a podobné zoskupenia hlásia k odkazu Stepana Banderu, tak si po vzhliadnutí filmu Volyň bude každý vedieť lepšie predstaviť s akým vnútorným nastavením tieto komandá smrti zakročovali od roku 2014 (teda od dátumu ozajstného začiatku rusko-ukrajinskej vojny) proti bezbranným ruskojazyčným obyvateľom vlastnej krajiny, len preto, že nesúhlasili s tým, že im kyjevská vláda hneď po majdanskom prevrate zakázala používanie ruštiny.

Film Volyň získal množstvo poľských filmárskych ocenení. O žiadnom zahraničnom ocenení som sa však nedočítal. Na jednej strane je to nepochopiteľné, na druhej je to pochopiteľné, veď o tom som písal v prvej   TU  a druhej  TU  časti svojej „filmovej“ trilógie.

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214650x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie