Založ si blog

Summit EÚ prijal rozhodujúcu sankciu, ktorá zrazí Putina definitívne na kolená!

Summit Európskej únie v noci na utorok prijal ďalší balík sankcií a našiel zhodu na embargu, ktoré sa bezprostredne dotkne viac ako dvoch tretín dovozu ruskej ropy. Oznámil to šéf vrcholných únijných schôdzok Charles Michel.

To však ale zďaleka nie je najväčší úder Putinovmu Rusku!

V tieni tejto očakávanej správy trochu zanikla sankcia omnoho závažnejšia, ba dalo by sa povedať priam kľúčová. Taká, ktorá zasadí Ruskej federácii posledný drvivý úder, po ktorom sa už viac nespamätá a bude musieť okamžite kapitulovať.

Lídri Európskej únie na popud slovenského premiéra Hegera prijali zákaz týkajúci sa veterných elektrární, a tak okrem ruskej ropy, plynu a uhlia, elektrárne od 1. júna 2022 s okamžitou platnosťou nebudú môcť využívať ani vetry pochádzajúce z Ruska!

Dohľadom nad dodržiavaním tohto zákazu sa bude zaoberať novoustanovená komisia tzv. veterných inšpektorov. Pre každú z 27 členských krajín EÚ budú traja, aby sa zabezpečila objektívnosť ich rozhodovania. Inšpektorov teda bude spolu osemdesiatjeden.  Mesačný plat euroinšpektora pre vetry bol stanovený približne na úrovni 9 000 eur, takže suma určená na mesačné platy všetkých dohliadačov nad dodržiavaním veternej sankcie bude 729 000 eur –  ročne takmer 9 miliónov eur.

Okrem toho eurokomisár Maroš Šefčovič získal nového kolegu – bola totiž zriadená aj nová pozícia eurokomisára pre vetry s platom takmer 30 000 eur mesačne.

Zdroj fotografií: autor textu

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2133678x
Priemerná čítanosť článkov: 3598x

Autor blogu

Kategórie