Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 8. časť

Po návrate do Hanoja opäť vyrážame do ulíc. Okolo jazera Hồ Hoàn Kiếm je opäť rušno, hoci dnes (v sobotu) o čosi menej ako včera.

Na ulici, kde sídlil náš hotel sa zastrčený krčil malý obchodík s názvom Phúc Loi, čo podľa google translatora znamená Veľa šťastia. Vietnamský výrobca pečiatok tam predával svoje výrobky. Do pečiatok vyrezal rozličné ornamenty a ponechal tam drobnú plochu, do ktorej vedel zručne vykrojiť vaše meno, či čokoľvek iné. Vybral som si pečiatku s motívom holubice mieru (ukrajinský konflikt bol vtedy veľmi čerstvý a živý), rozhodnutý, že ju budem používať ako ex libris do svojich knižiek. Ďalšie dve som kúpil pre vnukov. Bola radosť sledovať, ako majster-pečiatkar v okuliaroch typu „dno zaváraninovej fľaše“ pár presnými rezmi dokázal vytvoriť požadovaný text. A keď v texte mojou vinou chýbal dĺžeň, bez problémov požadovanú chybu odstránil. Výroba troch pečiatok netrvala dlhšie ako 15 minút.

Po raňajkách opäť nastupujeme do mikrobusu a zamierime do 170 kilometrov vzdialenej „dračej“ zátoky Ha Long. Je to prírodný div sveta a pravdepodobne najznámejšia vietnamská atrakcia.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132559x
Priemerná čítanosť článkov: 3596x

Autor blogu

Kategórie