Založ si blog

Príručka samovraha – 44. časť

(v texte sú použité poznámky pod čiarou, ktoré sa nachádzajú na konci článku)

Keď sa už predchádzajúce riadky točili okolo hladovky, tak ďalší druh samovraždy vykonateľný bez použitia pomôcok závisí tentoraz nie od odopierania si jedla, ale práve naopak od jeho konzumácie.

Ide o to, že adept samovraždy sa prežerie. Začiatočná fáza takéhoto pokusu o odchod zo sveta môže byť celkom príjemná. S pribúdajúcim množstvom jedla v žalúdku sa lahodný pocit vytráca – drvivá väčšina čitateľov tento stav pozná z obdobia okolo Vianoc a z krátkeho výpredajového obdobia, keď sa hypermarkety potrebujú rýchlo zbaviť hoci vagónu nahnitých banánov a dávajú ich po tri centy za tonu.

Za veľmi systematickú príručku k samovražde spáchanej nadmernou konzumáciou jedla možno považovať kultový film s názvom Veľká žranica (La Grande Bouffe) s Marcellom Mastroiannnim, Michelom Piccolim, Philippom Noiretom a Ugom Tognazzim v hlavných úlohách. V časoch hospodárskej krízy, keď mnoho ľudí nemá ani na kôrku suchého chleba, však takýto spôsob samovraždy môže byť ťažšie dostupný. Ak nemáte dostatok prostriedkov na usporiadanie veľkej žranice a na nákup dostatočného množstva kvalitatívne vyhovujúcich požívatín[1] pokúste sa votrieť na:

  • predvolebný míting najsilnejšej politickej strany[2]
  • na reklamnú akciu farmaceutickej firmy predstavujúcej lekárnikom a doktorom novinku na trhu liečiv
  • na východniarsku svadbu[3]
  • alebo aspoň opakovane sa postaviť do radu vo výdajni teplej polievky Armády spásy

 

Tam všade sa poskytuje jedlo zdarma…

Táto metóda samovraždy je však trochu zradná. Ak ste gurmán, labužník, maškrtník a radi jete a pritom vôbec nechcete predčasne odísť z tohto sveta, mali by ste si uvedomiť, že po istom stupni prežrania sa, môžete zhasnúť ako svieca načisto neplánovane. Odstrašujúcim príkladom je postava slovenských dejín – kráľ Ján Zápoľský, ktorý panoval v rokoch 1526 – 1540.

Po smrti kráľa Ľudovíta II. zvolili a korunovali 11. novembra 1526 v Stoličnom Belehrade za uhorského kráľa práve jeho[4]. O štrnásť rokov neskôr, v júli 1540, sa v Šebeši na oslavách narodenín svojho prvorodeného syna kráľ Ján Zápoľský tak prežral, že ho porazilo. Pochovali ho v Stoličnom Belehrade.

[1] čiže v podstate všetkého, čo nepochádza z Poľska

[2] iste bude guláš…

[3] Bude vás tam toľko, že jeden hladný krk navyše si nikto nevšimne.

[4] O rok neskôr v Bratislave zvolili a neskôr 3. novembra 1527 korunovali za uhorského kráľa aj arciknieža Ferdinanda. Oboch korunoval nitriansky biskup Štefan Podmanický a nebolo mu nič čudné.  Založili tak tradíciu, že na Slovensku je z nepochopiteľného dôvodu všetko dvojmo  – napr. dve súťaže krásy o Miss, dve spisovateľské organizácie, dvojo učiteľských odborových organizácií, dve tajné služby, dvaja uhorskí králi zároveň…

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2129198x
Priemerná čítanosť článkov: 3591x

Autor blogu

Kategórie