Založ si blog

Potulky po Mauritánii 12. časť

Súčasťou nášho cestovateľského plánu bol aj trojdňový trek po Sahare. Vzhľadom na to, že sme Mauritániu navštívili v januári, teda v zimnom období, denné teploty boli pomerne príjemné, neprekračovali 30 stupňov. Na treku nás sprevádzali berberskí ťaviari a päť ich zvierat. Ťavy niesli naše batohy, ale my sme poctivo šliapali po svojich. Za tri dni sme prešli približne 60 kilometrov.

Azda nikomu netreba vysvetľovať, že chôdza v piesku je o čosi namáhavejšia ako chôdza po lese, či inde. Nehovoriac o piesku, ktorý sa vám dostane všade! A keď hovorím všade, tak aj myslím všade. Do očí, do uší, do úst, do nosa, do vlasov, do žalúdka, medzi polovičky a najmä do topánok. Niektorí kráčali v teniskách, niektorí v sandáloch a niektorí na boso. Po osobnej skúsenosti so škorpiónmi z Maroka som sa rozhodol ísť v topánkach. A to aj napriek ubezpečeniu sprevádzajúceho berbera, že v zimnom období škorpióny aj hady spia.

Po troch dňoch chodenia v piesku sme mohli konštatovať, že ani jedna verzia obutia nie je najvhodnejšia.

Pri bosej verzii síce nemusí človek vytriasať piesok z obuvi, ale jemné zrnká medzi prstami urobia svoje.

V sandáloch jemné zrnká urobia svoje tiež a navyše aj tie občas musíte vytriasť.

No a v teniskách vytriasate piesok v jednom kuse – po každom zbehnutí  aj z tej najmiernejšej duny. To ešte nie je taká oštara, ale jemný piesok sa dostane aj do ponožky. A zvliekať každú chvíľu ponožky a vysypávať z nich piesok je už na obtiaž. A tak kráčate s pieskom v ponožkách a on sa vám všetok z neznámeho dôvodu sústredí presne pod prstami. Vytvorí tam pieskový šulček po celej šírke chodidla. Výsledkom je, že po troch dňoch máte zospodu na všetkých štyroch prstoch pľuzgiere veľké ako lodná plachta.

Vrcholom nášho saharského šliapania bol výstup na Spievajúcu dunu. Viem, asi to nie je oficiálny názov… Takmer na každej púšti sa nájde duna, ktorú miestni takto označujú. Faktom však bolo, že aspoň opticky, bez exaktného merania, vyzerala byť najvyššia v širokom okolí.

Čo sa týka toho spievania, veci treba uviesť na pravú mieru. Áno duna vydáva zvuky, zvlášť, keď sa rozhodnete rýchlo zbehnúť z jej vrcholu a nohy sa vám zabárajú dostatočne hlboko. Lenže ten zvuk so spevom nemá nič spoločné, skôr sa podobá tomu, čomu sa v medicíne hovorí flatulencia. Mimochodom, zbehnúť z vysokej duny je pomerne namáhavé, náročné na správne udržanie ťažiska tela a nie všetci to v zdraví zvládli.

Spievajúca duna

 

Hadie vajcia

Zdroj fotografií: autor textu (všetky fotky sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2133165x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie